Recensioner

Fantomen # 18-19/2010

söndag 12 september, kl 18:17 av 2 kommentarer

fantomen181910Det ska sägas direkt att dubbelnumret 18-19 är det bästa numret av Fantomen på länge. Det har varit ute sedan mitten av augusti men nu är det bara tre dagar till nästa nummer tar dess plats på seriehyllan. För den som vill inhandla det alltså 🙂 Fantomenäventyret En ohelig allians av Claes Reimerthi och Kari Leppänen är ett riktigt bra historiskt äventyr med välkända grundingredienser som ondsint myndighetsperson, en piratkapten och en yngling som vill finna de som låg bakom mordet på fadern. Även om ingredienserna känns igen så äventyret så bra att det inte känns som en upprepning. Leppänen är suverän på historiska äventyr och detta från den 17:e Fantomens tid är inget undantag. Reimerthis manus är även det bra.

Thorgaläventyret Den galne gudens stad är avslutningen på Thorgal och övrigas kamp mot den galne guden Ogotay som styr ett rike som bokstavligen badar i blod. Grzegors Rosinski gör som vanligt ett suveränt jobb med teckningarna och Jean Van Hammes manus har i vanlig ordning få döda punkter. Den blodtörstiga Kriss från Valnor lyfter i vanlig ordning äventyret då resten av karaktärerna är tämligen blodfattiga. Intressantare ändå är Ogotays koppling till Thorgals förflutna och äventyret är i sedvanlig ordning en bra blandning av realism och magi.

Achilles Wiggen är en av mina favoritserier genom åren i Fantomen. Även om just Asteroidens hemlighet inte är en favorit är det bra och Leppänen kan verkligen teckna science-fiction också. Mystiska rester från en övergiven civilisation är en lysande ingrediens i det mesta och Leppänen hanterar det bra vilket innebär en viss spänning men framförallt en hel del fascination inför det okända. Det blir nog till att leta upp nästa del i en gammal tidning.

Tybalt av legendariske Fantomen-författaren Norman Worker och Ian Kennedy är överlag en bra om än väl konventionell äventyrsserie. Polarstationens fångar som är det äventyr redaktionen valt är dock hyggligt spännande och resterna av ett militärt experiment i de frusna vidderna en bra bakgrund för en hyfsad historia om kampen för överlevnad både mot vetenskapen och naturen. Karaktärerna i Tybalt är dock i träigaste laget. Avslutningsvis lyckas både Vi å pappa och Herman Hedning vara lite småkul. Totalt sett ett riktigt bra nummer och väl värt pengarna.

EDIT: Det allra bästa är förstås att Shazam.se är numrets länktips. Tack för det ”Lyckan”.

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. obin_gam says:

  Vad hände med grejjen at den nuvarande Fantomen skulle lämna över ”manteln” till näste man in line?
  Det var ju en ganska stor sak som togs upp i början av året vill jag minnas… rann det bara ut ur sanden eller?

 2. Rikard says:

  Det kan man säga att det gjort.

  Jag har andra delen klar till stora delar men behöver får ner den på pränt. Brist på tid och inspiration har fördröjt det.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...