Recensioner

Captain America: Reborn

måndag 22 november, kl 21:28 av 3 kommentarer

cap_rebornSå har vi då kommit till slutet av Shazam.se:s Captain America-kavalkad. Det är alltså dags att sätta tänderna i den på förhand väldigt hypade Captain America: Reborn. Här gör Steve Rogers comeback från de döda på traditionellt serietidningsmanér. Ferdinand recenserade ju det första numret av Reborn här i juli och var rätt ljummen i sin kritik. Själv så skippade jag lösnumren och satsade helt på traden som jag nu har läst men med något lägre förväntningar än vad jag hade innan serien drog igång. Det är en av de negativa sakerna med att vänta på trades har jag märkt, försöker man som jag hålla sig någorlunda uppdaterad om vad som händer i seriesvängen så kan man inte undgå att höra ett och annat om en viss serie man väntar på. För ju mer jag hört om Reborn desto lägre sjönk mina förväntningar på serien. Någonstans i bakhuvudet började också tanken att detta skulle kunna bli en riktig flopp, den första av Brubaker i detta fall, att växa.

Lyckligtvis så är Reborn inte någon flopp, men den är samtidigt inte lika bra som det vi har vant oss vid när det gäller kombinationen Ed Brubaker och Captain America. Reborn kan nog närmast beskrivas som en superhjältehistoria av standardsnitt, ett ord i alla fall inte jag för närvarande förknippar med Captain America.

Mycket av problemet med Reborn tror jag ligger i sättet Brubaker valt att återuppliva Steve Rogers på. Utan att säga för mycket så kan jag säga att lösningen på dödsproblematiken innefattar en strålpistol, limbo och en massa metafysiskt flum som nästan får mig att undra om Warren Ellis haft ett finger med i manusskrivandet. Lösningen känns väldigt olik Brubaker och jag misstänker att idén ursprungligen inte var hans egen.

Illustrationsmässigt så är Reborn en fröjd för ögat. Visserligen hade jag nog föredragit att Steve Epting och Mike Perkins fått göra arbetet eftersom de redan gör ett lysande arbete i Captain America, men Bryan Hitch är sannerligen ingen dum ersättare. Han har också bevisat att han kan teckna Captain America på ett utmärkt sätt tidigare (jag tänker naturligtvis på hans och Mark Millars utmärkta The Ultimates), och Reborn är definitivt inget undantag. Särskilt sekvenserna från andra världskriget är en fröjd att titta på.

Jag kan inte undkomma faktumet att jag är rätt besviken på Captain America: Reborn. Mina förväntningar på serien var höga i början men har allt eftersom fått sig ett par ordentliga törnar. Lyckligtvis blir det aldrig platt fall och fiasko, men efter allt bra som Ed Brubaker gjort med Captain America de senaste åren så hade jag, med rätta, väntat mig mer av Reborn. För just nu kan omdömet inte bli annat än godkänt för Reborn.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Bryan Hitch & Luke Ross
Tusch: Butch Guise & Rick Magyar
Färgläggning: Paul Mounts & Justin Ponsor
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Jonas D says:

    Suveränt initiativ. Kan inte annat än hålla med. Reborn och föregående Road to Reborn var verkligen mediokra. The man with no face – traden som tar vid där Death of captain america slutar och precis innan Reborn-debaclet – håller däremot mycket hög klass enligt min mening. Lyckligtvis var senaste traden Two Americas ett steg i rätt riktning igen – som tidigare album är det rotat i klassiskt spionage och 50-60-tals pulp alá Richard Condon. Mer intrig och mindre traditionell superhjälteserie, precis som vi vill ha det.

  2. Anders Lundgren says:

    Synd att den så pålitlige Brubaker inte riktigt håller den höga klass man vant sig vid i ”Reborn”. Jag drar mig dock till minnes något jag hörde serieskaparen Ben Katchor säga en gång (i parafras): ”Att göra serier är lite som att vara ett elbolag. Under vissa förhållanden och vissa dagar blir spänningen lite lägre, men man måste ändå leverera.”

  3. […] Batman: The Return of Bruce Wayne, en sexdelars miniserie med grundkonceptet korpat från Captain America: Reborn. Vi får följa en minnesförlustdrabbad Bruce Wayne på ofrivillig tidsresa och byte mellan olika […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...