Recensioner

Autoroute du Soleil

onsdag 24 november, kl 12:25 av 0 kommentarer

autoroute-du-soleilBaru är en rutinerad fransk serieskapare som ska vara president på nästa års Angolême-festival. På svenska finns hans underhållande ungdomsskildring Blues i brallan. Hans mest kända och hyllade verk är Autoroute du Soleil, som en amerikansk roadmovie fast i Frankrike, jag har precis läst den den tyska utgåvan. Autoroute du Soleil handlar om den spännande araben Kerim och den rödhårige (iaf till en början) Alexandre , den senare avgudar Kerim och får en kväll följa med honom in till centrum under en kväll som blir synnerligen dramatisk för de båda. De bildar ett omaka par på flykt undan ett gäng rasister och sedermera också knarkhandlare genom Frankrike längs Autoroute du Soleil (typ Motorvägen till solen). En rad slumpartade händelser gör deras flykt särdeles händelserik och under färden förändras både deras förhållande och de själva en del.

Serien har en hel del likheter med Blues i brallan. Liksom Baru själv är huvudpersonerna inte etniska fransmän vilket inte heller de flesta huvudpersonerna i Blues i brallan var. Även kopplingen till de borttynande franska stålstäderna finns här även om serien endast utspelar sig där i början. Baru behandlar även i korthet de problem som fanns och finns i det franska samhället såsom rasism, negligerade förorter och droger. Karaktärsskildringen är liksom i Blues i brallan ypperlig, Alexandre blir självsäkrare under resans gång medan Kerims självförtroende försämras. Action och spänning till trots så är det förstås den vänskap som Kerim och Alexandre utvecklar som står i centrum och den hanterar Baru trovärdigt. Autoroute du Soleil har kallats för euromanga och jag kan köpa benämningen för även om Baru tecknat i sin karaktäristiska stil så flyter läsningen mer på som i en manga än i hans egen Blues i brallan, det går helt enkelt fortare att läsa (trots att jag läst den på tyska) vilket kan förklaras av färre bildrutor och mindre pratbubblor på de dryga 400 sidorna. De svartvita teckningarna passar dessutom fint i serien och layoutmässigt är det riktigt bra. Mina höga förväntningar infriades till stora delar och Autoroute du Soleil är riktigt bra med sin blandning av action och relationer med sköna karaktärer med ett solkigt Frankrike i bakgrunden, dock inte utan ljuspunkter.

Illustration: Baru
Förlag: Carlsen Verlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...