iPad /Recensioner

X-Men #194-196 – På iPad

lördag 8 januari, kl 18:19 av 3 kommentarer

xmen194Som en försenad julklapp tillika födelsedagspresent till mig själv så inledde jag 2011 med att inhandla (eller för att vara helt korrekt: importera) en iPad. Utöver att ha den för allmän surf, jobb och lite spel så kommer jag troligtvis även att börja läsa en del digitala serier. Nu i veckan hade jag sådan tur att det var ”rea” på utvalda nummer av X-Men, så jag passade på att köpa ett helt knippe för 7 kr styck. Mer än så vill jag egentligen inte betala för en digital serie just nu då jag helt klart föredrar den analoga motsvarigheten, men vi får väl se vad jag tycker om det framöver. Jag återkommer om det. För dig som kommer att vara intresserad av just recensioner av iPad-serier så har vi skapat en ny inläggskategori, lämpligt nog kallad just ”iPad”.

iPad-tankar: Jag använde comiXologys applikation för att köpa och de här numren (har tidigare kört den på iPhone, och nu även på iPad). Utöver att appen är väldigt lättanvänd så är den främsta behållningen det de själva kallar för Guided View™ Technology (GVT), som snabbt förklarat innebär att appen dynamiskt zoomar mellan bildrutorna. GVT funkar väldigt bra och ger en läsupplevelse som skiljer sig en hel del mot den analoga, vilket jag tycker är viktigt. Det gör även att jag lägger märke till fler detaljer i varje ruta, sådant som man lätt kan missa när man kollar på en hel sida på en gång. Förhoppningsvis så kommer jag att ha lite mer tid någon framöver för att kolla mer på vilka serieappar som är bäst på iPad och vilka fördelar och nackdelar de har, så för den här gången så nöjer jag mig med att konstatera att X-Men #194-196 funkar finfint på iPad:en.

Handling: Primary Infection är en story från slutet av 2006 och början av 2007 som löper genom X-Men #194-196, vilket alltså innebär att den utspelar sig strax innan Messiah Complex, som jag ju recenserade ganska nyligen. Rogue har i samråd med Cyclops startat sin egen rapid response unit med syfte att snabbt kunna svara på omedelbara hot mot X-Men och andra mutanter. Teamet består av Rogue, Iceman, Cannonball, Mystique, Omega Sentinel, Lady Mastermind och Sabretooth (som är 50% fånge och 50% påtvingad medlem), och med på ett hörn finns även Cable. En redig mix av klassiska och mer eller mindre okända mutanter med andra ord, och genom de här numren så söker teamet efter den mystiska Pandemic som utfört experiment på och dissikerat flera mutanter.

Det bra: Illustratör i de här numren är Humberto Ramos som med sin cartoony och lätt förvrängda stil fått en del kritik, nu senast i min Messiah Complex-recension. När han här får köra sitt eget race utan att mixas med andra illustratörers mer klassiska stilar så funkar det dock faktiskt väldigt mycket bättre. Utöver det så poppar verkligen Ramos kontrastrika stil och de klara färgerna på iPad:en, och det känns väldigt passande för digitalisering. Mike Carey (som hoppade på som X-författare i X-Men #188 2006 och som kör än idag) presenterar en helt ok story som går fort framåt, och även om den inte bjuder på några större överraskningar så är det tillräckligt mycket mutantaction och trubbel för att det ska funka. Ett plus även för det blandade persongalleriet.

Det mindre bra: Man bör antagligen ha läst X-Men #188-193 innan man läser de här numren, för det är i princip en ren fortsättning på den storyn. Att bara dyka in direkt i nummer #194 som jag gjorde kan kanske kännas lite förvirrande, men det funkar, i alla fall om man har hygglig koll på mutantgalleriet. Jag kan även tänka mig att den inbitne mutantfaboyen kan klaga lite på bristen av klassiska karaktärer i huvudtruppen, men för min del känns det snarare som en frisk fläkt.

Slutsats: Primary Infection är en X-story som är helt ok en regnig dag, och den gör sig antagligen bättre på iPad:en än i pappersform.

Manus: Mike Carey
Illustration: Humberto Ramos
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Anders says:

    Först och främst vill jag tacka för en prima serieblogg som också passar en serie-noob som undertecknad (övertecknad?). Jag läser diverse serier på iPaden, bl a Chew, Ironman och The Walking Dead. Jag gillar det där med GVT men jag stör mig ruskigt mycket på den dåliga upplösningen. De kunde banne mig ha kostat på sig lite bättre upplösning hos de digitala serierna. Jag är egentligen ingen samlare så vore det inte för den risiga upplösningen OCH de extret sena släppen (helt oförklarligt) så skulle jag kunna tänka mig att bara läsa digitalt.

  2. Bobby says:

    Intressant! Jag har ju en hel knippe gamla analoga x-men hemma. Har även haft planer på att skaffa mig en ipad så det här måste jag helt klart kolla in!

  3. […] rullar vidare med lite mer iPad-recensioner och kör helt sonika den direkta fortsättningen på X-Men #194-196. Precis som tidigare så gör sig den här numren bra på iPad, men som Andres påpekade i förra […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...