Recensioner

Age of X Universe #1

lördag 9 april, kl 22:15 av 5 kommentarer

AoXU1Age of X Universe är en liten Age of X-tie-in, en tvådelars miniserie (eller kanske novellserie är ett bättre ord) där Simon Spurrier och Jim McKann i ett par kortare historier ger oss en bild av hur Age of X-universat ser ut (därav titeln, får man anta) utanför Fortress X kraftsköldar.

Huvudhistorien är Si Spurriers groteska Age of X-version av Avengers, där Captain America, Hulk, Iron Man, Ghost Rider, Invisible Girl och Black Widow oförtrutet kämpar på mänsklighetens sida mot de onda mutanterna. Men eftersom det här är Age of X så är det naturligtvis inte riktigt samma hjältar vi är vana vid – faktum är att ”hjältar” är en dålig beskrivning på denna samling fullblodspsykopater (så blir det kanske när ens närmaste överordnade är en viss general Frank Castle). Spurrier har slagit knut på sig själv när det gäller att hitta på eländesversioner av dessa Marvelikoner – och det känns tyvärr som om detta frossande är seriens enda existensberättigande, för intrigen är inte särskilt påhittig i sig själv. Det blir mest en rad presentationer av de mer eller mindre knäppa Age of X-versionerna där Spurrier hela tiden försöker överträffa sig själv i grenen helig ko-dräpande. Visst småler jag lite då och då, framförallt åt Spurriers Hulk-variant, komplett med galen skelögd blick och ärrtäckt kropp – mycket drivet och kusligt illustrerat av stjärnskottet Khoi Pham! Men det blir aldrig mer än ett slags ändlöst ”Kolla, har ni sett vilka mörka, onda versioner av de här rena fina hjältarna jag hittat på!” – med kulmen i slutscenen, där Hulk gör gissa-vad med en kraftigt kastrerad Sabretooth.

Då är Jim McCanns backupserie om Spindelmannen betydligt charmigare. Här har inte gjorts några som helst försök att stöpa om figuren i nån Age of X-form, han är samma helylle-Parker som alltid. Men Age of X-ramen ger McCann möjligheten att berätta en Spidde-historia med olyckligt men emotionellt följdriktigt slut, vilket lyfter numret något från den rätt självmedvetna (men dock vältecknade) våldskavalkad Spurrier och Pham bjussar på i början.

Manus: Simon Spurrier
Illustration: Khoi Pham, Paul Davidson, Jim McKann
Tusch: Tom Palmer
Färgläggning: Sonia Oback, Antonio Fabela
Förlag: Marvel
Betyg: 2+/5

Kommentarer

  1. Anders says:

    Hur är Age of X som helhet? Jag har svårt för att bara göra ytliga smådopp i såna här större grejer och vill gärna läsa kronologiskt och det mesta.

    Finns det någon här som orkar ge lite tips om var man ska börja och vad man borde läsa och vad man lika gärna kan skippa?

  2. Henrik Ö says:

    Anders – Det är rätt praktiskt att följa Age of X för som ”event” betraktat är det inte särskilt stort, huvudhistorien har fem delar och löper som sagt växelvis i New Mutants och X-Men: Legacy (klicka taggen Age of X så får du upp alla recensioner jag skrivit hittills). Jag gissar dessutom att den kommer ges ut samlad senare. Baserat på mina första intryck kan du definitivt skippa Age of X Universe #1-2 eftersom de inte tillför huvudhistorien så mycket. Prologen, Age of X: Alpha däremot kan jag rekommendera.

  3. Anders says:

    Tack Henrik. Jag tror jag väntar på samlingsvolymer. Har inget till övers alls för lösnummer.

  4. Henrik Ö says:

    OK – hoppas framöver kunna komma med nyheter om när samlingsvolymen av Age of X kommer ut…

  5. Jonas says:

    Enligt Book Depository (http://www.bookdepository.co.uk/book/9780785152897/X-Men-Age-of-X) så kommer Age of X som hardcover den 6:e juli.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...