Krönikor och åsikter

DC och digitala serier

fredag 3 juni, kl 21:33 av 10 kommentarer

dc-relaunchDen största nyheten senaste veckan har onekligen varit att DC i september ska göra en nystart för 52 superhjältetitlar, för att utöka antalet läsare och alla titlar börjar om med #1. Om det finns att läsa både på Nummer9 och Robot6 som har samlat ihop åsikter. Den delen av nyheten intresserar mig inte nämnvärt då jag inte läser någon superhjältetitel från DC, däremot är DCs beslut att släppa serierna digitalt samma dag som de tryckta desto intressantare. Hittills är det bara Image av de större förlagen som har släppt nummer samtidigt,  ”same day as print”. DC hoppas givetvis att öka antalet läsare genom detta. Det kommer garanterat att bli ett hårt slag mot seriebutiker och den sk Direct Market. Det kommer antagligen att leda till att butiker som redan har det svårt i konkurrensen med nätet får slå igen genom konkurrensen om lösnummerläsarna. Inga rabatter eller specialerbjudanden kan hindra den utvecklingen. Att Marvel följer DCs exempel framöver är ingen vågad gissning.. De riktiga samlarna kommer givetvis att vilja ha de tryckta tidningarna men allt fler kommer rimligtvis att gå över till att läsa serierna digitalt. Jag kommer antagligen att köpa några digitala lösnummer framöver, jag var t.ex sugen på att testa Detective Comics när Scott Snyder tog över men numret fanns inte digitalt då.Dc har också gjort en smart sak i form av DC Digital Comics Sneak Peak där man kan bläddra igenom några sidor av de nummer DC släpper digitalt, ett bra sätt att få överblick.

Jag har ingen iPad (men väl en iPhone) utan väntar på en Android-surfplatta eftersom Google bara tar 12,5 % i avgift mot Apples 30 %, de procenten vill jag inte bjuda Apple på utan de vill jag skå gå till distributören, förlagen och kreatörerna. Lite gubben motvalls. Jag är däremot mer tveksam till att DC kommer att nå sitt syfte med att locka in nya läsare, dels genom att göra om innehållet och dels genom att det digitala släppet skulle leda till ökad försäljning.Även om serier verkar lämpa sig utmärkt att läsa på en surfplatta undrar jag hur de som inte läser serier idag ska lockas att använda surfplattan till det? Den stora utmaningen ligger inte i att få serieläsare att läsa mer serier genom att fler finns tillgängliga snabbare digitalt utan att locka nya läsare till seriemediet, surfplattan är ingen quick-fix för det. Läsa serier är inte direkt det enda man kan använda sin smartphone/surfplatta till. Jag tror generellt att seriebranschen fäster för stora förhoppningar på digitala serier. Det är dock svårt att generalisera, en del är positiva till digital distribution, en del är det inte.

En stor fråga är också vad ett digitalt nummer ska kosta och vad den genomsnittligare läsaren är beredd att betala för ett digitalt nummer. Nya nummer från DC kostar idag 22 kronor (2,99), Marvel tar detsamma liksom Image. Image samlingar av The Walking Dead ligger på 75 kronor på deras app. Äldre nummer ligger för det mesta på 15 kronor (1,99). Jag har väldigt svårt att betala nästan lika mycket för en digital serie som en tryckt serie, förlagen bör spara in en hel del på tryck och distribution och därmed borde priserna vara lägre än de är idag. Även om läsupplevelsen är det man ytterst betalar för har jag ändå svårt att köpa att ett digitalt nummer kostar lika mycket som ett tryckt nummer. Att de flesta äldre nummer går på 15 kronor har jag ännu mindre förståelse för och kommer definitivt inte att köpa sådana. 15 kronor för ett nytt nummer och sju kronor för de som har några månader eller mer på nakcen är min smärtgräns. Om inte priserna sänks på digitala serier har jag svårt att se att jag i högre utsträckning kommer att gå över till att läsa serier digitalt. På plussidan är givetvis att man kan ha med sig sitt seriebibliotek överallt och man sparar en hel del utrymme. Hur andra resonerar kan bara framtiden utvisa. Hur som helst blir det intressant att se vilka effekter DCs beslut har fått i slutet av nästa år då effekterna både för seriebutiker och DCs digitala och totala försäljning borde stå klart.

Kommentarer

 1. Frazze says:

  DC kommer låta del butiker sälja digital editions från sina webbutiker.

  ”DC has previously taken steps to ease the eventual move to fully same-day digital distribution, announcng in March a partnership with digital distributor comiXology allowing individual retailers to sell digital editions of DC comics through their websites, for a share of the online retail price.”

  http://www.newsarama.com/comics/dc-comics-revamp-retailer-letter-110531.html

 2. Arvid says:

  Värt att tillägga är att DC tänker ta samma pris för den digitala versionen som för den fysiska under de fyra första veckorna efter att numret har släppts, för att sen sänka till 1.99.

  Det finns ett par titlar jag skulle kunna tänka mig att iaf prova digitalt, men jag lär inte köpa dem förrän de sänks i pris då.

  I nuläget är jag mer nyfiken/oroad över hur rebooten påverkar de nuvarande Batman-titlarna. Batman inc i synnerhet. Green Lantern ser ut att komma ut ur det finfint, med lite omkastningar i titlarna.

 3. Jonas says:

  Senaste halvåret så har jag läst en hel del serier på min iPad. För min del så är det enbart ett komplement till ”riktiga” serier. Kanske kommer jag med tiden att övergå mer och mer till digitala serier, men i nuläget så har jag svårt att se det. När jag betalar för en digital serie så känns det inte som att jag får lika mycket som när jag köper en i butik. Angående pris så är min smärtgräns 15 kr för ett lösnummer, men i skrivande stund så har jag i princip bara köpt de serier som släpps av ComiXologys måndgsrea för 7 kr st.

  För övrigt så är det för min del goda nyheter att DC klipper viss kontinuitet och startar om ett gäng serier med #1. DC kan ju ofta vara rätt snårigt att sätta sig in i, men i och med en relaunch så blir jag lite sugen på att testa lite serier ”från början”.

 4. My says:

  Jag ser att ni har samma smärtgräns för digitala lösnummer som jag. Det verkar ganska generellt sett vara vad folk känner. Jag har hittills mest laddat ner förhandstittar och gratisnummer och bara köpt enstaka titlar, men för mig är nyheten om digital distribution framförallt positiv av en anledning: Nu slipper jag hålla reda på enstaka korta crossovers. Märker jag att ett nytt nummer knyter samman med någon annan tidnings storyline kan jag bara ta fram min iPad och köpa den i fortsättningen istället för att svära och vänta i evigheter på att beställa bakummer.

  Det blir förstås även lättare att prova nya serier, eller hoppa rakt in i något som man hör ska vara bra ”just nu”.

 5. obin_gam says:

  det här är det mest geniala drag DC kan göra. Och då menar jag både rebooten och digitaliserngen. Jg kommer definitivt sluta ladda ner cbr-filer när DC börjar med detta.

 6. Henrik Ö says:

  Hm, det jag blev mest exalterad över i den här nyheten är att det uppenbarligen är Grant Morrison som ska skriva nya Superman-titeln…

 7. Henrik J says:

  Morrisons Superman är nog den gladaste nyheten för mig med. Alltid kul med Aquaman som varit en favorit länge, men har inte läst Brightest Day än så vet inte om det kommer vara lika kul efter det.

  Justice League International skriven av Dan Jurgens och tecknad av grymma Aaaron Lopresti är jag faktiskt peppad på också. Peter J. Tomasi tillbaka på Green Lantern Corps är riktigt grymt det. Ska läsa hans ”A God Somewhere” nu som han gjorde tillsammans med Snejdberg, efter att ha hittat den billigt på Apple Con.

  Digitala nummer är dock inget för mig, inte lösnummer heller längre. Trades är framtiden för mig. Enkla att samla och inte alltid jättedyra beroende på internetbutik eller annat. Ser snyggt ut i hyllan helt enkelt!

 8. Anders says:

  Jag tror jag kommer lite från ett annat håll än vad många av er andra gör i den här frågan.

  Jag har tagit upp serieläsande de senaste två åren och innan dess var det typ 20 år sedan jag följde några serier. Jag har länge vetat att jag skulle tycka att det är fantastiskt men jag har skrämts lite av de höga priserna. Nåväl, man börjar bli medelålders och plånboken tål mer dumheter så jag har konsumerat serier som satan i alla fall det senaste året (kanske 25000, vill inte räkna efter). Grejen är den att jag absolut inte är någon samlare. Jag läser bara TPB eftersom jag tycker det är praktiskt och jag läser dem t o m i badkaret ;-). Sedan jag skaffade iPad i julas har jag läst mer och mer serier på den och jag älskar det. Dels kan jag läsa på kvällarna utan att ha lyset tänt (bra för att blidka den onda frun) och dels tycker jag att det helt enkelt är skönt att hålla i iPaden och läsa. Den gör sig fenomenalt för mediet. Kanske kunde den få ha varit en tum större men det är helt okej, jag har bra syn. Ordinariepriset är helt okej men som nämns här ovan så hittar man inte så sällan väldigt många fina serier till extrapris och då ofta hela arcer.

  Det som stör mig mest är att kvaliteten på det som släpps från Marvel och DC är så ruskigt dålig. Jag menar alltså i princip upplösningen. Både Marvel-appen och DC-appen gör det möjligt att läsa ruta för ruta och ibland blir det bara väldigt styggt fult.

  Jag har faktiskt av nyfikenhet kollat lite på inscannade serier och nästan alltid är priratvarianterna snyggare. Det är ju förbannat synd.

  Jag kommer skaffa det mesta digitalt i fortsättningen för jag gillar formen. Det börjar dessutom bli svårt att få plats med alla serier och det problemet försvinner ju också.

 9. Sebastian says:

  Det är inte utan att jag känner mig lite väl lättköpt som jag är sjukt exalterad över det här. Jag har aldrig varit något vidare DC-fan, började doppa tårna när jag återvände till serieläsandet för snart fem år sedan men har främst hållt mig till säkra kort som de erkända klassikerna. På senare tid har jag dock blivit mer och mer sugen på att ge DC en riktig chans men i vanlig ordning så blir det aldrig riktigt av.

  Sen händer det här. Säga vad man vill om att något som det här kommer locka nya läsare till serietidningar som medium men jag kommer i alla fall köpa mina första lösnummer av DC i höst. Främst är det Batman-hörnet som lockar men även Justice League är ju ett måste för en som har älskat Jim Lee sedan Mega Marvel 5/94.

 10. […] fler serier släpps samma dag som de ges ut som tidningar och vissa fall även som samlingar. Jag skrev om digitala serier tidigare i höstas i samband med New […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...