Recensioner

Prophet #21

måndag 23 januari, kl 22:20 av 2 kommentarer

Prophet21churchlandJag har inte någon koll på Rob Liefeld men hans namn dyker upp då och då på seriebloggar oftast med en negativ kommentar i anslutning. Tydligen körde han mycket byst och biceps på 90-talet i en extrem form. Å då låg ribban kanske redan då högt. Nu kan det vara lätt löjligt i en del serier med bodybuildermuskler på killarna och getingmidjor och d-kupor på tjejerna. Det är å andra sidan en annan diskussion jag inte tänker älta. Liefeld hade tydligen även ett förlag, Extreme, som gav ut serier. En av dem var Prophet och nu återupptar Image utgivningen av den och andra titlar. #21 är ett skumt ställe att börja ge ut en serie på nytt, det kan säkert skrämma bort en del. Jag hade inte kollat upp den om det inte hade rått lite hype kring den och jag var dessutom nyfiken på Brandon Graham som tidigare gjort King City, som Image för övrigt ger ut i en fet samling nästa månad.

Prophet är en sci-fi historia om hur John Prophet väcks ur sin djupsömn i framtiden för att väcka mänskligheten ur det förfall som pågått sedan rymdvarelser invaderade jorden. Människorna är i framtiden mest som apor och tjänar som föda åt de som nu härskar över planeten. De redskap som John Prophet behöver finns spridda i samma typ av kapsel som John Prophet låg i. Han måste nu finna dem för att kunna fullgöra sitt uppdrag i framtid där Jorden i sig är förändrad och märkliga varelser rör sig över dess yta.

Prophet känns väldigt europeisk, i början guidas man av en berättarröst som ger en skön känsla av lite existentialisk 60-70-tals sci-fi. Ett tempo och ett berättande som gör att jag vid ett blindtest definitivt hade trott att jag hade en fransk serie framför mig. John Prophet är inget muskelberg och han är dessutom rätt ful och verkar inte ha några utmärkande drag i sin personlighet. Det är inte karaktären John Prophet, mänsklighetens räddare, som gör serien så intressant utan det är det fascinerande landskap som Brandon Graham skapat och Simon Roy oerhört skickligt tecknat. Märkliga varelser och dramatiska scenerier möter John Prophet på hans färd. Tempot är långsamt och man får ta del av vilka redskap han har och det berättas om faunan som finns på Jorden. Prophet är oerhört fascinerande med ett världsbyggande som lovar mer och jag kommer definitivt hänga med antingen i lösnummer eller i samlad form. En oerhört positiv överraskning och det här året har onekligen börjat kanonbra.

Manus: Brandon Graham
Illustration: Simon Roy
Färgläggning: Richard Ballerman
Förlag: Image
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. […] gillade verkligen första numret av relanserade Prophet. Brandon Graham står för manus och tecknar gör […]

  2. […] Prophet av Brandon Graham och ett gäng andra har bjudit på flera råsnygga omslag från #21 till #32. Mycket njutning efter hoppet. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...