iPad /Recensioner

Action Comics #866-870 – Brainiac

onsdag 1 augusti, kl 17:00 av 1 kommentar

supermanbrainiacLänge sedan som Superman fick någon uppmärksamhet här på Shazam, men nu är det dags. Jag är egentligen inget fan av Superman själv, men tycker det är kul att göra stickprov då och då för att se vad mannen av stål pysslar med. Köpte för några veckor (eller månader?) sedan ett knippe DC-titlar när ComiXology reade ut dem, och bland annat så inhandlades då Action Comics #866-870. De här fem numren samlar arc:en Brainiac som är författad av Geoff Johns och illustrerad av Gary Frank. Ett dreamteam i DC-sammanhang kan man säga.

För att undvika potentiell förvirring så utspelar sig den här serien innan DC med initivatet The New 52 – även kallat DCnU – valde att starta om Action Comics och 51 andra titlar från #1 igen. Det allra första numret av Action Comics lanserades 1938, och sedan dess har serien rullat på med strax över 900 nummer innan den nu som sagt startats om från #1 igen. Hur som helst, här är det den klassiska vuxna Superman vi får följa, vars alter ego Clark Kent är en erfaren jornalist på The Daily Planet.

brainiac_shipEn farhåga jag hade innan jag började läsa serien var att det skulle vara en total snårskog av komplex kontinuitet med kopplingar till tidigare händelser och parallella handlingar. Så var det dock inte alls. Geoff Johns presenterar här en story som känns helt fristående från allt annat, och alla karaktärer presenteras precis lagom tydligt för att jag ska haja precis vem som är vem och vad de har för relation till varandra. Bakgrunden är klassisk status quo à la Superman: Clark Kent jobbar som sagt på The Daily Planet, föräldrarna bor i Smallville och flickvännen tillika kollegan Lois Lane vet att Clark är Superman.

Storyn inleds med att vi får se hur Brainiacs robotsoldater brutalt attackerar staden Kandor på Krypton innan de sedan kaplsar in staden i ett kraftfält och med en blixt för bort den från Kryptons yta. Det visar sig snart att Brainiac på detta sätt färdas runt i universum och samlar på civilisationer, med tvisten att han som regel utplånar hela civilisationens solsystem efter att han tagit det han vill ha, bara för att ingen annan också ska kunna ha det som han nu äger. Skaplig megalomani där kan tyckas, och Johns lyckas verkligen göra Brainiac till en av de kallaste och osympatiska skurkar jag sett på riktigt länge. Här finns det ingen storslagen agenda eller ond plan, utan Brainiac drivs bara av sin egen egotrippade jakt efter nya civilisationer att assimilera.

gary-frank-superman-action-comics-869Inte helt otippat så riktas Brainacs ögon till slut mot jorden, som vid det här laget är hem både för Superman och kusinen Supergirl. Jag ska inte spoila vad som händer när Brainiac även får nys om att jorden är hem åt de två sista kryptonierna i universum, men det blir en hel massa action mixat med nervöst nagelbitande innan vi landar i den tragiska finalen.

Gary Franks illustrationer är som klippta och skurna för den här serien. Allt är snyggt och prydligt från början till slut, med väldigt mycket detaljer, och det är helt sjukt att han lyckas få Clark Kent och Superman att se ut EXAKT som Christopher Reeve. Det är nästan skrämmande likt i en del paneler.

Utöver att leverera en spännande historia så lyckas Geoff Johns och Gary Frank med Action Comics #866-870 på något sätt även sammanfatta både Supermans och Kryptons ursprung samtidigt som de ger lagom med utrymme åt både huvud- och bikaraktärer, vilket känns rätt imponerande. Om du någon dag skulle känna dig sugen på att sätta tänderna i lite Superman så skulle jag rekommendera de här numren. Det är välgjort, spännande och helt perfekt för den som inte vill eller orkar hänga med i DC:s kontinuitet.

Manus: Geoff Johns
Illustration: Gary Frank
Tusch: Jon Sibal
Förlag: DC
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Jimmy w says:

    Jag har läst några av deras andra samarbeten med Stålmannen och gillar dem skarpt. Den här var dock ny för mig, ska kolla upp den.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...