I fokus /Recensioner

Lobster Johnson

onsdag 12 december, kl 17:25 av 2 kommentarer

Burning Hand, The TPBAtt jag verkligen uppskattat Mike Mignolas Year of Monsters, där klassiska monster fått varsitt omslag, har jag återkommit till ett par gånger under året. Men 2012 hade också kunnat kallas Year of the Claw med tanke på att vi efter en femårig torka fått en uppsjö av nya pulpdoftande serier med Lobster Johnson. Störst uppmärksamhet har givetvis miniserien The Burning Hand fått, men han har även dykt upp i Dark Horse Presents och i ett par one shots. (SPOILERS! Efter hoppet!)

En serie som börjar med att ett ungt par attackeras av självlysande indianer och därefter blir kontinuerligt mer mörk och skruvad under fem nummer kan inte vara något annat än bra eller hur? Jag kan i alla fall skriva under på att så är fallet när kvartetten bestående av Mike Mignola, John Arcudi (manus), Tonči Zonjič (bild) och Dave Stewart (färgläggning) alla gör sitt yttersta för att leverera något utöver det vanliga. Seriens huvudperson fortsätter att vara en man av handling vars motivation (annat än en allmän törst efter våldsam rättvisa) vi aldrig får veta särskilt mycket om. Det tycker jag är helt rätt då varje läsare kan fantisera fram sin egen historia till mannen bakom de stora flygarglasögonen. Istället är det figurer som journalisten Cindy Tynan, vars grävande i mysteriet håller på att sluta mycket illa, bilmekanikern Harry och de andra bland rättvisekämpens stödtrupper som hamnar i fokus. Det är ett skönt gäng vilket givetvis gör att det känns rejält när de kommer på kollisionskurs med de värsta fiender som Lobster Johnson mött hittills. Här får de som följt med Mignola och Arcudi ett tag full utdelning. Huvudskurken visar sig vara någon som endast dykt upp som en historisk anekdot ett par gånger i serierna om B.P.R.D.. Mer vill jag inte avslöja här. Och den vitklädde Mr. Isog, tydligt influerad av skådespelaren Peter Lorres utseende, är även han ett mycket välkommet tillskott i det stadigt mer fascinerande persongalleriet.

Att de kannibaler som nämndes i förbigående i The Iron Prometheus gör en tumultartad entré mot slutet av historien, hoppas jag slutgiltigt befäster att det här är ett album som alla på jakt efter välberättad och hisnande snyggt tecknad action bör införskaffa omgående! Zonjičs bifogade skissbok och kommentarer gör köpet givet även om du har lösnumren sedan tidigare.

DHP 9I februari dök Lobster Johnson upp såväl på omslaget som inne i Dark Horse Presents # 9. Historien ”Tony Masso’s Finest Hour” är kort och effektiv, men inget man direkt höjer på ögonbrynen åt. En gangster sluter en pakt med mörkrets makter i hopp om att undkomma ”the Law of the Claw”. Tyvärr glömmer han hur viktigt det är att vara övertydlig när man har att göra med gamla gudar. Tecknaren Joe Querio har en stil halvvägs mellan Mignolas kantighet och Zonjičs Tothinfluerade (Edit: Zonjič är tydligtvis mer influerad av de som inspirerat Toth – Roy Crane och Noel Sickles) mjuka linje och det fungerar utmärkt här. Hoppas han får tillfälle att återkomma.

Inte helt lyckat äventyr, men Tonci Zonjics omslag är tadelfritt.

Inte helt lyckat äventyr, men Tonči Zonjičs omslag är tadelfritt.

The Prayer of Neferu kom i augusti i år. Här återser vi de gamla skurkarna i The Heliopic Brotherhood of Ra. En illa genomtänkt allians med New Yorks undre värld gör att deras exotiska afton hamnar på Lobster Johnsons agenda, med sedvanligt resultat. Gangstrar dör, mumier vaknar – den sortens urspårade kväll. Wilfredo Torres inte helt inspirerande teckningar, det är något lite ruffigt och nästan amatörmässigt över hur en del ansikten ser ut, gör tyvärr att denna egyptologiska exkursion är det svagaste bidraget till serien hittills.

Lobster Johnson: Caput Mortuum

Lobster Johnson: Caput Mortuum

Tur då att snedsteget följdes upp redan i september med en riktig fullträff. Caput Mortuum är action från första rutan till sista när Lobster Johnson blir varse om att nazister med ett riktigt domedagsvapen har upprättat en bas i hans hemstad. Laurel & Hardyreferenser, smältande män och slutstrid på en zeppelinare, allt tecknat med bravur av Tonči Zonjič gör denna tidning till en fest att läsa. Year of Monstersomslaget här nedan gjorde att jag köpte två exemplar.

Frankensteins monster gör ett välkommet gästspel på Mignolas alternativomslag.

Frankensteins monster gör ett välkommet gästspel på Mignolas alternativomslag.

Efter ett så Lobster Johnsonvälsignat år håller vi tummarna för att vi slipper vänta fem på nästa serie. Förhoppningsvis har tidningarna sålt så pass att efterfrågan talar sitt tydliga språk till upphovsmännen och  hjälten snart får utbrista ”Come and taste the Lobster’s claw!” igen.

Manus: Mike Mignola, John Arcudi
Illustration: Tonči Zonjič, Wilfredo Torres, Joe Querio
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+, 3, 2, 4+/5

Kommentarer

  1. […] lidit av Lobsterabstinens sedan The Iron Prometheus är dock tacksamma för att inte mindre än fyra nya serier med denne skarpskjutande ikon gavs ut under […]

  2. […] Rikards recensioner av hans album här), Tonči Zonjič (Kro, mer om hans Lobster Johnsonserier här  samt Henriks recensioner här och här), Nancy Peña (Fra, vars medverkande i Utopi du kan […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...