Recensioner

Where is Jake Ellis? #1 (av 5)

torsdag 13 december, kl 08:00 av 2 kommentarer

WhereisJake1Som ni kanske minns gillade vi Nathan Edmondsons och Tonči Zonjićs spöklika spionhistoria Who is Jake Ellis? här på Shazam. Nu är väntan på en uppföljare äntligen över: nr 1 (av 5) av Where is Jake Ellis? finns nu i seriebutikerna.

Det är svårt att säga något om Where is Jake Ellis? utan att spoila både den och föregångaren rätt rejält, men jag gör ändå ett försök. Efter händelserna i Who is Jake Ellis? har Jon Moore och Jake Ellis ”separerat” men är, visar det sig, alltjämt knutna till varandra på samma sätt som tidigare. Däremot är titelfiguren Ellis den här gången betydligt mer ”rörlig” än i del 1 och det är alldeles tydligt att han i del 2 kommer att ha en mycket större och mycket mer aktiv roll i berättelsen som bär hans namn – vilket är ett intressant grepp. Jake och Jon delar öde och mycket annat men är i andra avseenden väldigt olika och det ska bli intressant att se hur de kommer att agera och reagera i Where is Jake Ellis? – redan i del 1 får vi glimtar av att de kanske inte alls har samma syn på hur de ska ”lösa” problemen de gemensamt ställs inför.

I övrigt är det i detta förstanummer samma finfina spionaction som i ettan: hela första numret är i princip en enda lång jaktscen mer än lovligt inspirerad av Bourne-filmerna (komplett med oskyldig men modig kvinna som mot sin vilja dras in i galenskaperna). Bristen på originalitet åsido är det väldig fart och fläkt i berättandet och Tonči Zonjićs illustrationer är sedvanligt renskalade med täta perspektivbyten som förstärker actionkänslan – många actionfilmer skulle kunna ta lärdom av klipptekniken i Where is Jake Ellis? Och precis som i föregångaren finns det ett fantastik-anslag som hanteras mycket väl av Edmondson; här finns en inre logik i hur saker fungerar som också saknas i många andra berättelser som har fantastikelement men i grunden ett realistiskt anslag (Lost är väl typexemplet). Och den läbbiga cliffhangern på slutet visar med all önskvärd tydlighet att vi fortfarande har mycket att lära om experimenten som Jake och Jon utsatts för…

Where is Jake Ellis? kopplar actiongreppet direkt och fortsätter i samma stil som ettan – inget finlir, inga bråddjupa karaktärsstudier, bara en rejäl actionmacka med en smart och fantasieggande utgångspunkt. Och det är ju inte så bara. Rekommenderas.

Manus: Nathan Edmondson
Illustration: Tonči Zonjič
Förlag: Image
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Momiji says:

    Jag var också mycket förtjust i första numret. Om den håller samma kvalitet som första delen återstår att se, men än så länge verkar det lovande. Bäst är teckningarna i det här första numret, så snygga och så mycket rörelse, men Edmondson verkar vara bäst på sina längre arker än specifika scener (förutom inledningen till första delens första nummer som var fullkomligt briljant perfektion).

  2. […] Tonči Zonjič (Kro, mer om hans Lobster Johnsonserier här  samt Henriks recensioner här och här), Nancy Peña (Fra, vars medverkande i Utopi du kan läsa om här), Erik Kriek (Ned, intervjuad av […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...