Recensioner

Berättelser från Engelsfors

torsdag 6 juni, kl 07:47 av 0 kommentarer

engelsforsSara Bergmark Elfgren och Mats Standbergs romaner Cirkeln och Eld är tydligen storsäljare. Så pass att Rabén & Sjögren, inte kända för sin serievurm, ger ut ett seriealbum med karaktärerna från romanerna. Tecknar gör inga mindre än Kim W Andersson, Lina Neidestam och Karl Johnsson. Sara Bergmark Elfgren har haft texter med i Utopi och känner tydligen tecknarna och på den vägen är det. Ett bra initiativ iaf, det är bättre att serien som i Berättelser från Engelsfors tillför något nytt än att bara föra över en bok till serie. Serien och böckerna utspelar sig i staden Engelsfors med fokus på ett antal personer som går på högstadiet/gymnasiet och de övernaturligheter som försiggår i staden. När jag köpte serien på SIS av Karl Johnsson och fick den signerad så fick jag tipset att läsa böckerna först eftersom jag då skulle få ut mer av albumet. Lydde jag detta goda råd? Nä. Skulle jag läsa ungdomslitteratur! Knappast.

🙂 Det är inte pga ålder eller elitism som jag inte läst dem utan tidsbrist. Läsning av såväl Den amerikanska högern av Magnus Gelin som Americanos av Magnus Linton har påbörjats men inte avslutats. Jag läser dessutom långsamt. Faktiskt en (iofs mindre) anledning till att jag läser så mkt serier. Serier går fortare och jag är lite rastlös. Men åter till Engelsfors. Ja, jag skulle definitivt fått ut mer av serien om jag läst böckerna. Nu förstår jag hur en del karaktärers förhållande till varandra och en del av det som hänt i böckerna men hade jag haft mer koll på karaktärer och Engelsfors så hade det varit en bättre läsupplevelse. Ett plus är jag iaf blev mer sugen på böckerna efter att ha läst serien.

Det är dock absolut inte bortkastad tid att läsa serien om man inte läst böckerna. Andersson, Johnsson och Neidestam tillhör alla den yppersta eliten bland svenska tecknare, framförallt Johnsson har haft en fantastisk utveckling från Mara från Ulthar till Vei och Berättelser från Engelsfors. Alla tre har distinkt personliga stilar som man inte kan missta sig på. Att tre olika tecknare bidrar är bara ett plus som bidrar till variation. Berättelser från Engelsfors innehåller en blandning av tonårsdramatik, åtra, död och övernaturligheter och jag anar varför böckerna blivit så poppis. Det finns inga svaga kort bland de korta novellerna och det är svårt att plocka ut en favorit så jag låter bli. Jag kan rekommendera Berättelser från Engelsfors men lyd rådet jag inte gjorde och läs böckerna först. Det är de säkert värda.

Manus: Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg
Illustration: Kim W. Andersson, Karl Johnsson & Lina Neidestam
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...