Recensioner

Ei8ht #1-5

måndag 29 juni, kl 23:18 av 0 kommentarer

23904I en avlägsen och mörk framtid ligger Joshuas fru för döden i en farsot som drabbat världen men det finns hopp om räddning. Joshua antar ett uppdrag som innebär att han reser tillbaka i tiden för att döda en nazistisk officer vilket i sin tur kommer att leda till att farsoten aldrig existerar men något går fel på färden. Joshua hamnar i The Meld, ett slags limbo bortom tid och rum där han bryskt tas till fånga av infödingen Nila och hennes stam. När alla frågetecken rätats ut visar det sig att folket lever i skräck för en tyrann som tillsammans med sin fruktade högra hand, The Spear, tvingat alla till underlydnad och denne The Spear visar sig vara ingen mindre en samme nazistisk officer som Joshua har på sin dödslista.

ei8ht-2-coverFörsta numret av Ei8ht av Rafael Albuquerque och Mike Johnson var en glad överraskning som jag till och med gav högsta betyg på grund av en spännande historia med tidsresande samt ett fulländat koncept där varje plats, nutid, framtid, dåtid och The Meld, fick sin alldeles egna färgkod. I Ei8ht #2 utökas även persongalleriet med vetenskapsmannen Dr. Hamm och den kvinnliga soldaten Collins från vår nutid som är de enda överlevande efter att deras plan träffats av blixten över Bermudatriangeln. Denna duo befinner sig nu helt plötsligt fångna i en avlägsen forntid med hungriga sabeltandade tigrar och dinosaurier och deras öde är en viktig pusselbit till hela historien.

Förutom Albuquerques fantastiska bilder, färgkoden och tama dinosaurier lyckas Ei8ht leverera nagelbitande spänning med gott om härliga tidsrese-twistar och stygga cliffhangers i varje nummer. Det är så bra att jag till och med glömmer bort att de flesta karaktärer är rätt så platta och stereotypa, speciellt The Spears härskare som är en parodi på sig själv, och det faktum att historien förblir en gåta efter att de fem numren är avklarade. Vad är det The Spear har orsakat som gör att Joshuas fru och flera andra drabbats av en sjukdom? Hur kommer det säg att Nila har en åtta tatuerad på axeln som ser precis ut som den Joshua ritat på sin handled? Har Joshua och Nila träffats förut och hur är detta i så fall möjligt?

ei8htn3p3Trots två infodumpar där vi får reda på att The Spear gjort The Meld till ett ökenlandskap genom att släppa ut ett gift som dödade större delen av befolkningen och att det hänger ihop med det som drabbat Joshuas tidevarv samt berättelsen om Dr. Hamms pappa som tvingades bygga en tidsmaskin åt nazisterna under Andra världskriget och att The Spear var dess första testpilot så finns det mycket kvar att berätta och det visar sig också när jag kommer till slutet att det här bara är första arcen på serien. Albuquerque har tidigare publicerat serien i webbformat i Brasilien, under namnet Tune 8, men eftersom min portugisiska är obefintlig svävar jag i det blå om hur långt Albuquerque kommit eller om det finns ett slut på serien. Jag kan dock konstatera att sista numret inte är lika bra som övriga serien utan mest känns hoprafsat för att det ska passa tradeformatet. Flödet från de första numren är som bortblåst och det känns nästan som om vi är tillbaka där vi började.

STK674025Det här är den tredje nya serien från Dark Horse Comics (först ut var Lady Killer följt av Past Aways) som jag läst det här året med bara Neverboy kvar och även om Ei8ht inte är lika bra i sin helhet som de jag redan recenserat så är den definitivt något jag tänker följa i framtiden. Av de tre serier om chrononauter som jag läst i år kommer den på en stark andraplats efter Past Aways och flera mil före Mark Millars Chrononauts och om Albuquerque får ordning på dispositionen kan Ei8ht sopa banan med de flesta serier jag läser för tillfället.

Manus: Rafael Albuquerque, Mike Johnson
Illustration: Rafael Albuquerque
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...