Recensioner

The Wicked + The Divine, Vol. 5: Imperial Phase (Part I)

torsdag 20 juli, kl 01:21 av 0 kommentarer

Gudinnan Ananke visade sig vara skyldig till morden på gudarna Lucifer, Inanna och Tara samt Persephone och Minervas föräldrar – ett mönster hon återupprepat i flera tusen år för att undvika ”The Great Darkness” som hotar dem alla. Hennes plan att mörda Minerva gick om intet när hela Pantheon kom till den unga gudinnans undsättning och med den gamla ordningen borta är det dags för Pantheon att skapa en ny – åtminstone ett år framåt, för gudarnas tid är utmätt och klockan tickar.

Femte volymen av Kieron Gillen och Jamie McKelvies moderna och stilistiskt fulländade gudasaga The Wicked + The Divine går in i andra andningen och om man inte läst fjärde volymen och är allergisk mot SPOILERS så utfärdas nu en varning. Ni andra kan lugnt läsa vidare 😉

Efter att Ananke avslöjats beslutade sig de resterande gudarna för spärra in Ananke och fråga ut henne men tidigare fangirlen Laura Wilson, som mirakulöst överlevde Anankes mordförsök och förvandlades till den 13:e guden Persephone, tänkte inte låta den seriemördande gudinnan komma undan så lätt. Hon mördade själv Ananke som hämnd för sin familjs död och de chockade gudarna beslutade sig för att dölja detta för allmänheten. Nu huserar Pantheon i sitt nya högkvarter som utgör tre av toppvåningarna i Londons mäktiga skyskrapa The Shard, den äldste guden Baal fungerar som ”far” och spågudinnan Urðr som deras ”mor”, paret Baphomet och The Morrigan har gått under jorden, Baal har blivit Minervas förmyndare och han och Persephone är officiellt ett par.

Femte volymen börjar med ett fiktivt magasin, kallat Pantheon Monthly (WicDiv #23), där gudarna nu spelar med öppna kort inför allmänheten med öppenhjärtliga intervjuer (samt reklam för både parfym och mobiler) av bland andra Baal, The Morrigan och Woden och där verkliga journalister och författare, som Dorian Lynskey och Leigh Alexander, spelar rollen som intervjuare och WicDiv:s skapare fungerar som magasinets redaktion. Den skicklige Kevin Wada står för några häpnadsväckande illustrationer och man får rätt mycket kött på benen i intervjuerna, men jag kan ändå inte låta bli att dra en suck av lättnad när den egentliga berättelsen sätter igång i WicDiv #24.

Jamie McKelvie slicka linjer och Matt Wilsons färgfyrverkeri gör att The Wicked + The Divine fortfarande är något av det snyggaste jag läst i serieväg och Kieron Gillen bjuder på storskaligt drama och mycket känslor. Alla gudarna hanterar Anankes död på olika sätt, antingen genom ett aktivt inbjudande förhållningssätt gentemot allmänheten eller ett rent anarkistiskt där gudarna sköter sig själva och skiter i andra. Den som är mest trasig är seriens ”primus motor” Persephone med sin destruktiva natur och vars roll i Pantheon är oklar eftersom hon inte är en av de ursprungliga tolv gudarna. Det visar sig också snart att Baal är tillsammans med Persephone för att komma över sin älskade Inanna och vi får även reda på Wodens ursprung som, även om det är tragiskt, inte tvättar bort det faktum att han är ett sexistiskt rövhål som förtjänar noll sympati.

Det som präglar femte volymen är vad gudarna ska göra med den tid de har kvar och även det faktum om de ska tro på att deras tid är utmätt. Kanske är denna tidsbegränsning ytterligare en av Anankes lögner och lurar verkligen The Great Darkness i skuggorna nu när Anankes ordning är borta?

Volymen trampar tyvärr lite vatten mot slutet då det verkar som Kieron Gillen mest försöker få tiden att gå till den smaskiga cliffhangern i slutet och hela volymen är egentligen en upptakt till nästa arc som fått namnet Imperial Phase (Part II). Själv kommer jag aldrig att sluta läsa serien och jag sparar även de one-shots om tidigare gudar som ges ut mellan volymerna för en framtida recension. Om man vill läsa i kapp så finns det från och med september två feta lyxutgåvor av serien som samlar de fyra första volymerna och jag kan inte nog rekommendera The Wicked + The Divine då jag tycker att den är en av de bästa pågående serierna just nu.

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Jamie McKelvie
Färgläggning: Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...