Recensioner

Shazam läser!

fredag 3 maj, kl 16:26 av 0 kommentarer

Andreas:

Under 2019 har jag börjat förkovra mig i bibliotekets gedigna katalog över serier, framförallt Malmö Stadsbibliotek men även mitt lokala bibliotek i Arlöv. Det som slår mig är att utbudet är så stort och i stort sett det mesta går att få tag i och dessutom bekvämt hemma i soffan med några enkla knapptryck. Det svenska biblioteksväsendet är en demokratisk guldgruva som vi ska vara rädda om och jag rekommenderar verkligen alla serieälskare att begagna sig av ett system som jag närmast betraktar som civilisationens höjdpunkt. Att besöka ett välsorterat bibliotek är som att träda in i det skrivna ordets helgedom och att flera bibliotek nu även medvetet satsar på serier tänker jag och här följer några av de titlar jag utforskat under årets första månader:

GHOST WORLD
Manus/Illustration: Daniel Clowes
Förlag: Epix Förlag

Kommentar: Epix Förlags slogan är ”Sveriges största och äldsta bokförlag för vuxenserier” och att det blivit många titlar genom åren, som jag dessutom inte hade en aning om, upptäckte jag en vacker dag när jag hittade förlagets svenska översättning från 2002 (vinnare av Urhunden 2003 i kategorin Bästa översatta seriebok) av Daniel Clowes hyllade och filmatiserade klassiker Ghost World. Jag älskar filmen med Thora Birch som Enid och Scarlett Johanson som Rebecca men efter att ha läst originalet känns filmen mer som en romantisk komedi jämfört med det mörkare och djupare anslaget i boken. Dialogen är underbar, Enid och Beccas ständiga sökande och cyniska kommentarer om allt och alla mästerliga och jag kan inte sluta förundras över Enids varierande garderob. En perfekt uppväxtskildring som rekommenderas varmt.

Betyg: 5

DE ANHÖRIGA
Manus/Illustration: Pelle Forshed
Förlag: Kartago Förlag

Kommentar: Pelle Forsheds Under tiden från 2018 var en mycket trevlig överraskning som jag dessutom utsåg till Årets bästa svenska seriebok i min årskrönika och jag hoppas att den dyker upp i den hett efterlängtade nomineringslistan till den sista upplagan av Urhunden som vi känner det nu. Nomineringarna brukar ju tillkännages på SIS men eftersom festivalen låg så tidigt i år sköts detta evenemang på framtiden men förmodligen dyker det snart upp en lista nu när vi kommit till maj månad. Forshed har även tidigare uppmärksammats av Urhunden-juryn med den lysande De anhöriga som är en självbiografisk novellsamling från 2012. Boken handlar om åldrande, död, skam och skuld skildrat bland annat genom hemtjänstens ögon och precis som i Under tiden är formspråket enkelt och fulländat och varje novell är vägd på guldvåg och drabbar ofta läsaren skoningslöst. Forshed är tveklöst en av Sveriges bästa serieskapare och jag rekommenderar ofta hans alster för alla som vill börja läsa riktigt bra serieböcker på svenska.

Betyg: 5

THE NAMELESS CITY, VOL. 2 & 3
Manus/Illustration: Faith Erin Hicks
Förlag: First Second

Kommentar: Den första serien jag läste av Faith Erin Hicks var första boken i trilogin The Nameless City och nu drygt två år senare har jag även läst de övriga delarna, The Stone Heart och The Divided Earth. Serien utspelas för länge sedan i en Asienliknande miljö och handlar om en stad som är så strategiskt välplacerad vid en flodmynning genom ett bergsmassiv att den ständigt invaderas av den ena nationen efter den andra och där varje ny härskare ger den ett nytt namn. För stadens invånare kommer den dock alltid kallas för The Nameless City och de som försöker att ge den ett namn är för alltid utomstående i deras ögon.

Via huvudrollsinnehavarna Kaidu, son till en högt uppsatt militär som tillhör det folk som senast tagit staden i besittning, och den streetsmarta och föräldralösa Rat, som bott i staden hela sitt liv, får vi följa med på en spännande resa som tar upp ämnen som ockupation, tillit och vänskap och bokserien riktar sig till läsare i mellanstadieåldern. Det bästa jag läst av Hicks är den fabulösa Adventures of Superhero Girl och även om The Nameless City inte når samma höjder så rekommenderar jag den definitivt till yngre läsare och den sista boken är dessutom nominerad till en Eisner i kategorin Best Publication for Kids (age 9-12)

Betyg: 3

FRIENDS WITH BOYS
Manus/Illustration: Faith Erin Hicks
Förlag: First Second

Kommentar: The Nameless City gjorde mig sugen på fler verk av Faith Erin Hicks och ett tips jag fick var att utforska hennes seriebok Friends with Boys från 2012. Här får vi följa Maggie som precis ska börja high school men Maggie upplever inte bara den normala nervositeten som hör till när man börjar i ett nytt stadie. Förutom att hon har blivit hemskolad hela sitt liv så har hennes umgängeskrets mest bestått av hennes fyra äldre bröder och som om inte det räckte så finns det ett irriterande spöke som följt efter henne ända sedan hon var liten. Som vanligt är Hicks bok härligt tecknad och det enda som ligger den i fatet är att vissa skeenden i berättelsen skrivs lite grann på näsan men annars är Friends with Boys också en charmerande och mysig bok för yngre läsare.

Betyg: 3

Om man vill läsa mer av Hicks så är hon i år aktuell med två nya verk: hennes första roman Comics Will Break Your Heart – som handlar om två ungdomar som upptäcker att deras farföräldrar skapat en superhjälteserie som nu blivit en blockbuster på vita duken. Problemet är bara att det bara är en av dem som kommer att få ekonomisk utdelning på detta eftersom den ena farföräldern förlorade rättigheterna till karaktären. Titeln är hämtad från ett citat av Jack Kirby – ”Kid, you’re one of the best. But don’t do comics. Comics will break your heart. Be a fine artist instead.” – och handlar bland annat om att serier är en konstform som många älskar att jobba med men att denna kärlek inte alltid är ömsesidig och att man ofta inte får lön för all möda man lagt ner.

I augusti kommer det också en ny seriebok, illustrerad av Faith Erin Hicks och författad av Rainbow Rowell (Runaways), med titeln Pumpkinheads som ges ut av förlaget First Second. Här får vi möta Deja och Josias som är två high school-ungdomar och bästa vänner som träffas en gång varje år när skördesäsongen för pumpor är i full gång. Lagom till Halloween säger de bägge säsongsarbetarna adjö till varandra och träffas sedan i början på september nästa år men den här gången är det annorlunda eftersom det är deras sista år på high school. Istället för att tillbringa tiden med att känna sig melankoliska – vilket Josias känner för – tycker Deja att de ska ha så roligt de bara kan – och kanske kan Josias äntligen visa vad han egentligen känner för den söta tjejen som han trånat efter i tre år.

Anders:

DOMUS
Manus/Illustration: Erik Svetoft
Förlag: Sanatorium

Sublimt svenskt vansinne fortsätter flöda från Erik Svetofts penna. Senaste albumet Domus är ytterligare ett steg i rätt riktning för honom som både berättare och illustratör. En ramhistoria och kortare ordlösa sekvenser interfolieras med groteska bilder. Ibland för de handlingen vidare, andra tillfällen utgör de en andningspaus mitt i myllret av karaktärer och bisarra infall. Det är alltid mycket att ta in när man läser Svetoft. Bultande färger, bilder som är fyllda till brädden av figurer, pryttlar och byggnader. Alltsammans presenterat med en osviklig känsla för design och komposition. Mycket precist trots att allt du ser känns som hämtat ur svettiga drömmar, bortglömda i vaket tillstånd på grund av att du somnade full efter att ha kört The X-Files drinking game under maratontittande på säsong två.

Betyg: 4

B.P.R.D.: THE DEVIL YOU KNOW #15
Manus/Illustration: Mike Mignola & Scott Allie/Laurence Campbell, Mike Mignola & Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics

Det ska beredvilligt erkännas att jag stundtals upplevt viss franchiseutmattning de senaste åren när jag läst de alltför talrika titlarna som broderat ut bakgrunden till karaktärer som The Black Flame, Rasputin och andra från Hellboyvärlden. Chris Roberson är helt enkelt inte en tillräckligt vass manusförfattare. Så för den här läsaren känns det som något av en miss att han tagit över merparten av skrivandet sedan John Arcudi flyttade fokus till andra projekt. De Hellboyrelaterade titlarna skämde fram till helt nyligen bort oss läsare med genomgående extremt hög klass gällande såväl manus som illustrationer, vilket gjort besvikelsen över den skiftande kvalitén ännu större. Lyckligtvis glömmer man bort detta när man läser den känsloladdade finalen på B.P.R.D. som Mignola, Allie, Campbell och Stewart levererar i och med nummer 15 (eller 162 om man räknar alla tidningar sedan första serien B.P.R.D.: Hollow Earth). Utan att gå in i detalj på händelseförloppet kan jag säga att det är enormt tillfredsställande. Särskilt om man som undertecknad levt med de här figurerna i ett kvartssekel. Här fyrar samtliga inblandade av på alla cylindrar i ett slut som inte kan beskrivas som något annat än episkt. Kommer behöva smälta det ett tag, men sedan lutar det nog åt en del omläsning under sommaren.

Betyg: 5

CAPTAIN AMERICA: WINTER IN AMERICA (Vol. 9 #1 – 6)
Manus/Illustration: Ta-Nehisi Coates/Leinil Francis Yu
Förlag: Marvel

Efter Ed Brubakers monumentala svit med supersoldaten har jag med få undantag hållit mig bort från de nya serier som släppts. Och den enstaka one-shot jag tagit mig an har dessvärre gett mig fog för den hållningen. Inget har kunnat mäta sig med allt Brubaker och tecknare som Steve Epting, Michael Lark, Butch Guice och Pat Zircher gjort med figuren. Men när jag hörde att Coates skulle ta över serien och få bildmässigt understöd av Yu väcktes ändå intresset och en prenumeration tecknades. Med den allt annat än avundsvärda utgångspunkten att börja sitt bidrag till Caps historia i efterdyningarna av den milt uttryckt omstridda Secret Empire, gör duon ett bra jobb. Coates, som skrev en modern klassiker i Between the World and Me och de senaste åren gjort intressanta saker med Black Panther, ger oss en berättelse med diskreta blinkningar åt det märkliga ögonblick som är amerikansk samtidshistoria varvat med mer klassiskt superhjältande. Yu behärskar såväl bataljsekvenser som dialogtunga dito, med den brasklappen att den realistiska stil han använder sig av emellanåt gör de sistnämnda lite i stelaste laget. Centralt för framställningen är vilken roll en nationalklenod ska spela när flaggan solkats ned? Kapitel två ”Captain of Nothing” där Adam Kubert tar över tecknandet verkar även det lovande så långt jag hunnit läsa. Något i stil med Winter Soldier har vi ännu inte fått, men vem vet vad det här kan utmynna i när Coates blir varm i kläderna? Jag kommer i alla fall intresserat hänga med på resan ett tag till.

Betyg: 3

En längre version av den roligaste Criminalhistorien någonsin kommer som inbundet album i juli.

CRIMINAL
Manus/Illustration: Ed Brubaker/Sean Phillips
Förlag: Image

Apropå Brubaker så var givetvis den återupptagna månadsutgivningen av Criminal en av de saker jag såg mest fram emot under 2019. Och tre nummer in har han och Phillips mer än levt upp till mina högt ställda förväntningar. Det här är serier berättade med den enskilda tidningen i fokus snarare än det på senare år så vanliga skrivandet för album eller deluxeutgåvan med hårda pärmar. Utöver serierna får man intressanta texter om klassiska noirfilmer och annat. I första numrets fristående berättelse är vi tillbaka på bekanta marker med ett diskbänksrealistiskt anslag och kriminella skrönor berättade av dementa gubbar för ointresserade spolingar. Nummer två och tre tar ett väldigt roligt grepp på fandom med karaktärer den som kan sin seriehistoria kommer känna igen från verkligheten. Mer av den vara som inspirerade Kirbycitatet och Hickstiteln ovan. Serieskaparen Jacob (läsare har tidigare träffat honom bland annat i historien Bad Night) tar mot bättre vetande på sig ansvaret för sin gamle mentor Hal Crane. Det halsstarriga tecknargeniet har helt andra planer än arrangörerna för sin helg på en stor mässa. Ett kärleksbrev till serier och seriebranschen skrivet utan de i sammanhanget så vanliga rosatonade glasögonen. Så ingen är nog gladare än jag över att Brubaker var så nöjd med den här historien att en utökad version släpps i juli månad. Bjuder på att det eventuellt går på tvärs med ”den enskilda tidningen i fokus”!

Betyg: 5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...