Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2021

torsdag 26 augusti, kl 14:23 av 1 kommentar

Utgivningsåret 2021 ser ut att slå alla rekord med en intensiv vår och en ännu mer imponerade höst. Ett snabbt överslag visar att hösten 2021 bjuder på drygt 70 nya härliga serieböcker i en mängd olika genrer, antingen översatta eller originalverk på svenska, vilket värmer mitt seriehjärta. Min själ längtar efter seriefestivaler samt möten och samtal med svenska serieskapare mellan fyra ögon och jag är övertygad om att känslan är ömsesidig från förlagen och serieskaparnas sida när det gäller att få möta sina läsare. Inom en snar framtid kommer vi att få träffas igen och under tiden kan vi njuta av höstens frukter från ett SerieSverige som blomstrar som aldrig förr.

Detta är på inget sett en komplett lista då jag saknar uppgifter från en del förlag och jag har också uteslutit vissa titlar som återtrycker redan utgivet material.

Först har vi Egmont Comics som ger ut tretton titlar under augusti månad. Vi börjar med Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr som är en satirserie om statarnas situation skapad av Kalle Lind och Jimmy Wallin som gått som följetong i 91:an. 2019 kom första albumet, Rovor och champagne, ut och nu är det dags för det andra med titeln Tre strejker och du är ute. Därefter är det dags för fjärde delen (Trollriket) av den norska serieskaparen Malin Falchs succéföljetong Norrsken där Sonja och hennes vänner fortsätter sökandet efter Sonjas farbror Henrik som tagits till fånga av trollen i den magiska Jotundalen. Som en liten bonus får vi även ett fristående äventyr från Norrsken-universat (Stjärna – Skattjakten) där en sjuårig Sonja gör sin första bekantskap med den parallella magivärlden på självaste julafton.

Mer norskt blir det med Frode Øverlis barnbok Frida och jakten på näshåren och första delen i Odin Helgheims vikingaserie Ragnarök med titeln Fenrisulven. Frode Øverli är mest känd för den humoristiska serien Pondus och Odin Helgheims Ragnarök vann för övrigt norska Arks barnbokpris 2020.

2010 såg Atlas och Axis, av den spanske serieskaparen Pau, dagens ljus och nu ger Egmont ut de två första delarna i denna saga om antropomorfa djur. Atlas och Axis är två hundar (den ene är intelligent och rationell medan den andra lever efter devisen att följa sin nos) som beslutar sig för att utkräva hämnd på de blodtörstiga banditer som plundrat deras by.

Yann och Schwartz ligger bland annat bakom några extraordinära äventyr med Spirou och Nicke (Operation Fladdermus, Leopoardkvinnan och De svarta hostiornas herre, alla utgivna av Cobolt) och nu kommer första delen av deras detektivserie Atom Agency med titeln Furstinnans juveler. En av förra årets höjdare från Egmont var den lysande franska fantasyserien Glaskulans värld (skapad av Gijé och Carbone) där vi får följa den åttaåriga Linneas äventyr i den magiska världen Pandoria. 2020 publicerades de två första albumen och nu kommer både del 3 (Objudna gäster) och del 4 (Den hemliga nyckeln) ut.

I juli 2021 drabbades SerieSverige av sorg när det meddelas att den hyllade serieförfattaren och serieteoretikern Claes Reimerthi hastigt gått bort. Reimerthis betydelse för den inhemska svenska seriemarknaden är monumental med åtskilliga manus till Fantomen, Bamse, 91:an och många fler serier samt en mängd artiklar för Bild & Bubbla. En av hans stora passioner var historia vilket mynnade ut i de historiska 91:an-serierna 30-åriga kriget, Skånska kriget samt mordplanerna på Gustav III (alla tecknade av 91:an-tecknaren Gert Lozell) som nu kommer ut i en påskostad samlingsvolym. Reimerrthi är djupt saknad men hans historier kommer alltid leva vidare.

Tobias Sjölund har tecknat 91:an under många år och 2002 fick han i uppdrag att fylla tomrummet i 91:an när Krister Peterssons Uti vår hage fick en egen tidning. Resultatet blev den inte alltid politiskt korrekta humorserien Livet hemmavid där vi får följa den omogne och late familjefadern Allan, hans hustru Monika, sonen Peter, farfar och många fler och nu kommer en samlingsvolym med några av Tobias egna favoriter.

W.I.T.C.H. är ursprungligen en tecknad italiensk Disney-serie skapad av Elisabetta Gnone som även blivit en tecknad TV-serie. Här får vi följa fem högstadietjejer i staden Heatherfield, väktare av det magiska riket Kandrakar och begåvade med mystiska krafter och vars namn bildar akronymen W.I.T.C.H. (Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin). I första äventyret (De tolv portarna) öppnas tolv portaler mellan jorden och den mörka hotfulla världen Metamoor och våra hjältinnor rycker ut för att stävja detta mörka hot.

I oktober dyker det 39:e Asterix-albumet (Asterix och Gripen) upp som även är det femte skapat av författaren Jean-Yves Ferri och tecknaren Didier Conrad och redan i september kommer även en annorlunda kokbok (Till bords med Asterix), som blivit en storsäljare i Frankrike, där det bjuds på härliga recept på alla läckerheter som Asterix och hans vänner mumsat på i sina äventyr runt om i Europa.

Vidare till Cobolt så har jag redan recenserat den samlade utgåvan av Blacksad och gjort reklam för sjätte albumet i serien som dyker upp i oktober och snart kommer också den första samlingsvolymen av Jaktfalkarna, skapad av Jean-Michel Charlier och Albert Uderzo. Här får vi följa Michel Tanguy och Ernest Laverdure, piloter i det franska flygvapnet på olika uppdrag, och det kom ut 25 album från 1961 till Charliers död 1989 där tecknaren Jijé illustrerade hela 15 stycken.

Den spanske tecknaren José Luiz Munuera har illustrerat flera av de senare Spirou-albumen men han är också skaparen av en alldeles egen spinoff-serie där vi får möta Spirou och Nickes nemesis Zafir (Zorglub i original). De tre första albumen har redan publicerats i både Danmark och Norge och nu är det äntligen svensk premiär för det första (Zafir 1 – Z som i Zandra) där vi får följa den galne vetenskapsmannen i sällskap av dottern Zandra.

1948 skapade Jacques Martin äventyrsserien Alix som handlar om en gallisk yngling i antikens romarrike. Nio av Martins totalt 28 album gavs ut på svenska av Carlsen Comics under 1970-talet och nu är det även premiärdags för spinoffen Alix Senator som utspelas längre fram i Alix liv.

Tredje delen av Émile Bravos med rätta hyllade Spirou-följetong Hoppets tid beräknas komma ut i september. Denna Andra världskriget-skildring, som bjuder på komiska förvecklingar och svåra umbäranden för Spirou och Nicke under tyskarnas ockupation av Belgien, är nu framme vid året 1942 då krigslyckan började vända för tyskarna och vardagen blev allt värre för civilbefolkningen med följd att motståndet växte sig starkare och möttes av brutala repressalier från ockupationsmakten.

I övrigt bjuder höstens utgivning från Cobolt på nionde delen av Thorgalkrönikan, nytryck av Tintin i Kongo som även kommer i svartvit retro-upplaga, femte numret av Gaston – Den kompletta samlingen, tredje delen av Buddy Longway – Samlade äventyr samt avslutningen på det episka piratäventyret Long John Silver.

Jag vill också passa på och nämna att en av förra årets storsäljare, Kapten Haddocks ordbok, nu får en fristående uppföljare i form av Professor Kalkyls konversationslexikon där Björn Wahlberg tar sig an den geniale, tankspridde och lomhörde uppfinnaren och hans ovärderliga bidrag till Tintin-universat.

Under september månad bjuder Kartago på en ny seriebok av Daniel Thollin som efter sin gripande uppväxtskildring Jag minns varje slag (2020) fortsätter skildra utsatthet och mobbing ur ett barns perspektiv i Hjältedåd där den 12-årige Folke desperat kämpar för sina superhjälteideal med hjälp av sitt orädda och djärva alter ego Flamman.

Vi får också Gränslösa, fjärde boken av Mats Källblads allåldersserie om den avfolkade byn Vimmelgrind – en by som ligger överallt och ingenstans mellan Smygehuk och Treriksröset. Övriga böcker i serien är Dillfälten (1999), Mutterloppet (2000) och Det stora snöovädret (2007) som kan vara svåra att få tag i men förhoppningsvis dyker de upp i nytryck så småningom.

I september får vi även tredje boken i Joakim Lindengrens fenomenala antropomorfa deckarserie Ugly. Bortom ära och Redbergsplatsen verkar vara en blandning av Twin Peaks möter Världsrymden anfaller och Alfred Hitchcocks I sista minuten där privatdetektiven Ugly Mareowl undersöker rykten om en rymdinvasion under en rekreationsresa i jämtländska Strömsund.

Den prisbelönta franska illustratören Pénélope Bagieu har slagit världen med häpnad med bland annat Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World (ett trettiotal porträtt av kvinnor ur historien som alla strålar av envishet och en vilja av stål) och California Dreamin’ (en fin berättelse om sångerskan Cass Elliot innan hon blev en del av popgruppen Mamas and the Papas). Den sistnämnda är utgiven på svenska från förlaget Nubeculis och Epix har planer på att ge ut Brazen och nu i september bjuder Kartago på en svensk översättning av Bagieus serieadaption av Roald Dahls barnboksklassiker Häxorna.

En annan känd prisbelönt kvinnlig serieskapare av rang är Raina Telgemeier som bland annat vunnit fem Eisner Awards för sina serieböcker som riktar sig till mellanstadieåldern och tonåringar. Nu kommer hon äntligen ut på svenska tack vare Kartago och först ut blir hennes bok Guts (Magknip) och förhoppningsvis kommer även de mycket läsvärda Smile, Sisters och Ghost inom en snar framtid.

Senare i höst kommer Ryan North och Albert Monteys serieadaption av Kurt Vonneguts Slakhus 5 eller barnkorståget, andra delen av mangatecknaren Åsa Ekströms Mitt liv i Japan, avslutningen på Cyril Lieron och Benoit Dahans lysande I huvudet på Sherlock Holmes samt en ny bok av Freja Erixån: Bakom begäret bredvid behaget.

Från Galago kommer tredje boken i Fabian Göransons barnboksserie Hokus pokus med titeln Den magiska kojan i augusti men också Mats Jonssons senaste bok, När vi var samer, där han med hjälp av ett grundligt researcharbete försöker skildra sin släkts samiska ursprung – ett ursprung han inte visste om och som det var meningen att släkten skulle glömma bort.

I september kommer Bim Erikssons andra serieroman Baby Blue – en dystopi där lyckan hyllas av staten medan misslyckande, sorg och psykisk ohälsa är bannlyst. Medborgare som ägnar sig åt orostankar placeras på vårdinrättningar för att bli lyckliga igen, allt medan motståndet växer sig allt starkare.

I Den uppgrävda jorden fortsätter Lisa Wool-Rim Sjöblom att skildra adoptionsindustrins brottsoffer och deras kamp för upprättelse, den här gången med utgångspunkt från en ständigt växande brottsutredning i Chile där upp till 20.ooo barn kan ha stulits från sina familjer. Boken beräknas komma ut i november.

När det gäller Epix titlar för hösten så vet jag vad som är på gång men inte exakt när under hösten de kommer ges ut eller om de är planerade att ges ut senare. Vad jag dock kan konstatera är att titlarna är högintressanta och väl värda att vänta på. Som exempel kan nämnas en nytryckning av Art Spiegelmans klassiker Maus; senator John Lewis prisbelönade berättelse om den amerikanska medborgarrättsrörelsen (tillsammans med Andrew Aydin och Nate Powell) i tre delar (March i original och Framåt på svenska); sista delen av Luke Pearsons bokserie om Hilda (Hilda och Bergakungen), P. Craig Russells serieadaption av Neil Gaimans The Graveyard Book (Kyrkogårdsboken); Fotografen i Mauthausen av Salva Rubio, Pedro J. Colombo och Aintzane Landa som handlar om den spanske pressfotografen och kommunisten Francisco Boix som hamnade i koncentrationslägret Mauthausen där han fick det bisarra uppdraget att dokumentera nazisternas grymheter; serieadaptionen av den animerade filmen Parvana – den osynliga flickan vilken bygger på Deborah Ellis bok om den modiga flickan Parvana i Kabul som klär ut sig till pojke för att kunna försörja familjen efter att talibanerna fängslat hennes far samt första delen i serien om Irena (skapad av Jean-David Morvan, Séverine Tréfouël och David Evrard) som bygger på den sanna historien om den polska socialarbetaren Irena Sendlerowa som räddade 2 500 barn från Warszawas getto under andra världskriget.

När det gäller omslagen så kommer de från utländska utgåvor eftersom de svenska inte är klara ännu.

Bokförlaget Kaunitz-Olsson står också för en spännande serieutgivning under hösten med Rocky: Den kompletta samlingen 1998-2018 av Martin Kellerman, Evig inre kris som är en samlingsvolym av Nina Hemmingssons bästa serier samt Världens längsta år som är en vykortsbok med skämtteckningar som Fredrik Skavlan tecknat under corona-året 2020.

Förlaget presenterar också en av årets mest efterlängtade uppföljare, nämligen Moa Romanovas andra bok efter den fantastiska debuten Alltid fucka upp som ju vann en Eisner Award i år. På glid handlar om när Moa följer med vännen och musikern Åsa Söderqvist (Shitkid) på hennes USA-turné som snart visar sig gå helt över styr.

Palabra förlag, som ger ut spansk och latinamerikansk litteratur på svenska, gav ut sin första serieroman, Emilio och glömskan (Arrugas) av Paco Roca, 2020 och tack vare ett bidrag från EU-programmet Kreativa Europa kan man nu ge ut ytterligare tre verk av spanska serieskapare under 2021 och 2022.

Först ut är seriebiografin Tant Wussi där tyska Katrin Bacher, med hjälp av sin gammelfaster Wussi, berättar historien om hur hennes fars morfar förälskade sig i ön Mallorca. En gripande släktkrönika som sträcker sig över två krig och som är mycket vackert illustrerad av Tyto Alba.

I november kommer första delen av fyra i Alfonso Zapicos Balladen från norr där Zapico skildrar sin uppväxtregion Asturien i norra Spanien under de dramatiska åren före spanska inbördeskrigets utbrott 1936 och i december kommer ytterligare ett verk av Paco Roca från Palabra förlag, nämligen Slumpens spår (Los surcos del azar, ges ut i december) som handlar om de hundratusentals spanska soldater som flydde efter Francos seger i spanska inbördeskriget men fortsatte kämpa mot fascismen i de Fria franska styrkorna som bland annat befriade Paris i september 1944.

Ades Media bjuder på två nya Dylan Dog-album: Dylan Dog presenterar: Berättelser från morgondagen 1: Den omöjliga boken där Dylan Dogs skapare Tiziano Sclavi berättar korta oförutsägbara berättelser illustrerade av Gigi Cavenago samt spinoff-serien Dylan Dog: De dödas planet vol. 1 som utspelas i en pågående zombieapokalyps.

Vi får också en antologi av den spanske serieskaparen Joan Boix som blandar skräck, scifi, satir och humor samt en saftig samlingsvolym av Oscar Hjelmgrens underbara äventyrsserie A.M.O.K. som samlar alla episoder som gick i tidningen Herman Hedning 2013-2018, plus de drygt 150 sidor som har gjorts 2019-2021.

Under hösten 2021 lanseras även nysatsningen Retrobokklubben, en bokklubb som inriktar sig på att ge ut gamla klassiska franchises och där medlemmar kan få rabatt om de prenumererar på ett helt bokpaket men även komma med förslag på framtida böcker. Dessa kommer att ges ut av Ades Media och bland annat bjuds det på Transformers: I siktet: 2006 som är en hyllad Transformers-berättelse från 1980-talet och även avslutningen på den historia som man kunde läsa i den svenska Transformerstidningen för 32 år sedan; Terminator: Sekundära mål som samlar de Terminator-serier som först kom ut på förlaget NOW Comics och sedan Dark Horse Comics och som dessutom publicerades innan andra Terminator-filmen haft premiär samt Teenage Mutant Ninja Turtles av Eastman & Laird som samlar ursprungsserien i svartvitt från slutet på 1980-talet (har tidigare getts ut på svenska i Maxx och Turtle Action). Om man vill veta mer om detta smaskiga initiativ så rekommenderar jag att man lyssnar på intervjun med Johan Boström, som driver Retrobokklubben tillsammans med Ades Medias Andreas Eriksson, på podden Fulkultur där man får utförlig information plus reklam för kommande titlar.

OBS!!! Omslagen till Dylan Dog-albumen och TMNT är preliminära.

Avslutningsvis tänkte jag nämna några enskilda titlar från några övriga förlag som ger ut serier på svenska.

Lystring förlag, som ligger i framkant när det gäller utgivning av alternativa serier, gav 2020 ut Von Spatz av den tyska serieskaparen Anna Haifisch och i september kommer hennes seriebok The Artist som samlar serier hon gjort från 2015 till 2021.

I september kommer också tredje delen av Siris äventyr (skapad av Per Demervall och Patric Nyström) med undertiteln Hövdingens fångar från Stevali där vikingarna nu styr färden i västerled, närmare bestämt Paris.

Sedan 2005 har Ordfront Galago gett ut det mesta av Liv Strömquists serieböcker men i september kommer hennes senaste bok Inne i spegelsalen ut på Norstedts. Boken tar upp vår samtids besatthet av fysisk skönhet genom att berätta om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre, såsom Gamla Testamentets Rakel, kejsarinnan Eugénie av Frankrike, Marilyn Monroe, Kim Kardashian och många fler.

Slutligen har vi professor Yuval Noah Hararis storsäljare Sapiens som förvandlats till serieroman av David Vandermeulen och Daniel Casanave och som nu kommer ut på svenska på Natur och Kultur. Serieadaptionen ges ut i tre delar som handlar om människans ursprung (kommer i september), nutid och framtid där första delen är en fängslande och humoristisk berättelse om hur vi gick från vanliga apor till att vi blev härskare över hela planeten Jorden.

Kommentarer

  1. Kartago says:

    Du glömde från Egmont;
    Don Rosa Biblioteket del 5 och 6
    Kalle Anka Legendariska äventyr 1 och 2 av Daniel Branca

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...