Film /Film /Recensioner

Watchmen

torsdag 19 mars, kl 10:00 av 3 kommentarer

Det är ingen direkt hemlighet att jag på Junkultur varit väldigt skeptisk till filmatiseringen av Watchmen. Jag har hatat kostymerna. Fnissat åt den första trailern. Ondgjort mig över Rorschachs ”Christian Bale”-rossel. Och när jag slutligen såg klipp från filmen så var jag rätt övertygad om att den skulle, om inte suga, så i alla för min del floppa. Så vad var det som gick fel?

watchmen-poster-rorschachDet är bara att lyfta på hatten och erkänna. Zack Snyder — du gjorde det! När alla bitarna föll på plats och jag såg filmen i sin helhet så kan jag inte säga annat är att jag är imponerad. Det kan inte bli annat än en solid och stark fyra till en av de bästa seriefilmerna som någonsin gjorts. Men den har så klart även sina brister. Därför tänkte jag ta ett annorlunda grepp i min recension dela ut hela fem stycken betyg i stället för bara ett. Från absolut toppbetyg till djupaste botten. Dessutom har Johan och Jonas redan skrivit grymma recensioner.

Betyg 5: Rorschach
rorschachSnyder och gänget har lyckats till hundra procent med att föra över karaktären till vita duken. Jag kan inte komma på något att klaga på över huvud taget. Kostymen är perfekt. Rösten (som jag varit tveksam kring) funkade utmärkt. Rörelsemönster, check. Attityd, check. Till och med Jackie Earle Haley som Walter Kovacs utan mask ser ut precis som jag tänker mig honom. Rorschach är det som till stor del gör filmen så bra, precis som samme karaktär är seriens stora behållning. Och tur är nog det, en dålig Rorschach och filmen hade troligen fallit rätt platt.

Betyg 4: Detaljerna
1984Filmen är fullständigt fullproppad med smådetaljer. Både från serien, men även andra intressant små referenser. Var det någon som lade märke till tv-skärmarna i Veidts  kontrollrum i slutet? På en spelas Apples klassiska reklamfilm 1984 regisserad av Ridley Scott. Jag längtar redan efter DVD-släppet att få sitta med tummen klistrad på pauseknappen till DVD-spelaren.

Betyg 3: Musiken
leonardMusiken i Watchmen är både himmel och helvete. Vissa låtval är helt solklara. Bäst är nog Bob Dylans «The Times They are A-Changing» i förtexterna. Men när de dängde på med Loenard Cohens «Hallelujah» i sexscenen mellan Nite Owl och Silk Spetre var det faktiskt folk som fnissade i salongen jag satt i. Det tog liksom bort lite av den erotiska effekten. Överlag tycker jag ändå att det var bra att använda tidstypiska låtar. Alan Moore använder ju väldigt ofta citat från låttexter i sina serier så det finns en bra koppling där dessutom.

Betyg 2: Slutet
watchmensquidÄven fast jag har förståelse för att filmbolaget beslutat sig för att ändra slutet så tycker jag att det är lite fegt av Snyder att inte hålla sig till originalet. Visst, jag kan förstå att ett monster från yttre rymden inte riktigt går hem hos alla, men lösning med att Veidt istället fejkar Dr Manhattan som världshotet känns lite väl mycket nödlösning. Hela grejen med Manhattan är ju att han är totalt allsmäktig. På vilket sätt skulle det hjälpa att USA och Sovjet förenas mot honom? Slutet är absolut ingen katastrof för filmen som helhet, men det är ändå en av de saker som jag stör mig mest på. Varför valde Snyder att vara supertrogen originalet hela vägen för att på upploppet helt plötsligt börja fristila?

Betyg 1: Kostymerna
watchmencostumesRorschach sitter som sagt som ett spätt spett och i viss mån även the Comedian. Men vad är dealen med de övriga karaktärerna? En orgie i metallicsprayad plast och kinky latex är vad det är. Jag såg någon featurette på webben om kostymerna för ett tag sedan där kostymören stoltserade med hur trogna de varit seriens originaldesign. Jo tjena, vi lever visst i två olika världar du och jag, kostymören. Det känns ändå rätt skönt att det riktigt stora minuset i Watchmen är ren yta. Det är något jag kan leva med. Det hade varit värre om det varit tvärtom.

PS. Vilken är världen bästa film baserad på en serie då? Det tänker jag inte berätta nu. Kanske kommer i något framtida inlägg. Stay tuned.

Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Pelle says:

    SItter inte saker som ett ”spett”?

  2. Martin says:

    Du har rätt till viss del. ”Som ett spett i länsman” är efter vad jag kan förstå det korrekta uttrycket.

  3. Ferdinand says:

    Tack så mycket. Nu när språklektionen är över så kanske skolfröknarna har något att säga om filmen?

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...