Film /Film /Recensioner

Watchmen

torsdag 19 mars, kl 10:38 av 1 kommentar

Jag har väl ingen egentlig speciell relation till Watchmen, iallafall inte mer än jag har till andra serier. Jag läste ett par nummer som jag fick av mina föräldrar när serien först gavs ut i Sverige, vilket alltså bör ha varit 1987. Som nioåring kan vi väl konstatera att jag inte riktigt var redo att ta till mig Alan Moores rätt så samhällskritiska superhjältedekonstruering. watchmen_png1-300x300Jag minns att jag gillade numret som fokuserade på Dr Manhattans ursprung och roll i serien, och Rorschachs mask var ju rätt frän, men utöver det så var jag nog måttligt intresserad. På grund av detta dröjde det ytterligare 20 år innan jag för första gången tog mig igenom alla tolv nummer av Watchmen.

Utan att snöa in alltför mycket på detaljer, för det går det ju verkligen att göra när det kommer till den här serien, så kan vi väl nöja oss med att kalla Watchmen för en väldigt snygg, spännande och välkomponerad historia med betydligt mer djup och utrymme för tolkningar än vad de flesta andra serier ens varit i närheten av. Grafisk novell, modern klassiker etc, gillar du att läsa bra saker så ska du kort och gott läsa Watchmen, och allt det här har du ju läst eller hört förut. Det du inte läst eller hört förut är mitt utlåtande av Zack Snyders filmatisering. Det kommer här.

Blixtsnabb summering: Snyder, som främst är känd för att ha gjort CGI-onanirullen 300 (även den en serieadaption), gjorde det många andra misslyckats med och gjorde film av Alan Moores och Dave Gibbons så kallat ofilmbara serie-epos. Alan Moore tog avstånd från allt och serienördar över hela världen höll andan i väntan på resultatet. Resultatet, om du frågar mig, är bra. Över förväntan bra faktiskt. Jag har glidit mellan att ha varit skeptisk till försiktigt förväntansfull, men kan nu efter att ha sett filmen konstatera att jag är positivt överraskad.

bubastisFörutom ett fåtal datoreffekter som jag hade klarat mig väldigt bra utan (tigern i slutet, vad fan hände där egentligen?) så är Watchmen en extremt snygg film. Om någon skulle göra en filmatisering av mitt liv så skulle det gärna få bli Zack Snyder, för han har helt klart en förmåga att få annars rätt trista alldagliga miljöer och företeelser att se väldigt bra ut. Bara ytan gör filmen sevärd, även för den som är fullständigt ointresserad av handlingen. Definitivt en film att se på bio och i hög upplösning. Den sak jag har svårast för i Watchmen är även det rent visuellt, och har att göra med några av karaktärernas kostymer. Främst stör jag mig på Ozymandias och Nite Owl, som tyvärr känns lite för mycket Batman Forever för min del. Det är väl kanske inte helt katastrofalt, men det ser inte bra ut.

Handlingsmässigt så är jag rätt säker på att det är en stor fördel, kanske till och med nödvändigt, att ha läst Watchmen innan man ser filmen. Det händer väldigt mycket på filmens två timmar och 45 minuter, och för den med lätta koncentrationssvårigheter så kan det nog vara lätt att tappa tråden ett par gånger. För min del så funkar filmen extremt bra här. Tempot är bra utan att kännas stressat, och det är smått imponerande hur Snyder lyckats få in mer eller mindre exakt allt från originalet på under tre timmar när det tar flera dagar att läsa novellen, utan att det för den delen känns knökat. Rätt fascinerande när jag tänker efter. Filmens skådisar gör överlag ett väldigt bra jobb i mina ögon, även om The Comedian, Rorschach och Dr Manhattan är lite i en klass för sig. Fruktansvärt bra casting där. När vi väl är inne på Rorschach så är det väl bara att konstatera att merparten av hans scener nästan är löjligt bra. Jag menar, i den klassiska I’m not locked in here with you, YOU’RE locked in here with ME!-repliken i fängelset, och i slutscenen, då är Watchmen bland det bästa jag sett. Gåshud så att skjortan spricker.

Så, för att summera: Vill du se en riktigt bra superhjältefilm så ska du se Spiderman 2 eller Iron Man. Vill du se en visuellt imponerande dekonstruering av superhjältegenren inbakat i ett dystopisk alternativt 1980-tal så ska du se Watchmen.

Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Silwer says:

    Du har helt rätt denna film är först för oss som känner till storverket och som levde under 80-talet.

    Övriga har mycket mer utbyte av Spider-man eller Batman.

    Och med det menar jag inget illa men jag ser ju själv att oinsatta kan tycka att detta är nonsens halva filmen.

    Vi som vet vad Watchmen har betytt så är det perfekt, just denna regisör hade inte kunnit gjort den bättre och mer lika ursprunget.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...