Recensioner

Thor vol. 2

fredag 9 oktober, kl 10:26 av 7 kommentarer

thor2När jag köpte den här samlingen så var det egentligen meningen att jag skulle ha köpt första volymen av denna relaunch av Thor, men jag slarvläste titeln lite och det visade sig när paketet kom att jag beställt volym två istället. Nu är det ingen större fara där eftersom denna andra volym bjuder på en riktigt bra Thor-historia där J. Michael Straczynski berättar en rätt karaktärsdriven historia som kretsar kring Lokis (nu i kvinnlig form) intrigerande försök att spela ut de två halvbröderna Thor och Balder the Brave mot varandra. Men det är också en historia om Thor och en del av hans ouppklarade affärer med sin döde far Odin.

Thor Vol. 2 samlar numren 7-13 (Nummer 13 är officiellt nummer 600 eftersom Marvel då gick tillbaka till den gamla numreringen från den första Thor-serien.) och bjuder som sagt på en riktigt bra historia full av intriger, karaktärsdjup och en hel del högkvalitativ action. Senast jag läste något av Straczynski var i Spider-Man (en run som nu är mer eller mindre är utraderad på grund av Brand New Day-spektaklet) som visserligen var bra, men det här är bättre. Thor har aldrig varit någon av mina favoritkaraktärer och jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om honom, men faktum är att Straczynski här för första gången lyckas få mig att bry mig om Thor och karaktärerna omkring honom.

Det skadar dessutom inte att två riktiga superstars till illustratörer jobbar med serien och vars stilar, i alla fall för mig, känns som klippta och skurna för just Thor. Olivier Coipel och Marko Djurdjevic skämmer nästan bort oss med fantastiska illustrationer och deras olika stilar funkar faktiskt väldigt bra ihop. Ofta när två olika illustratörer arbetar på en och samma tidning samtidigt så brukar det vara svårt att få deras stilar att funka ihop utan att deras olika stilar sticker i ögonen på en. Men ibland så lyckas det och det här är ett sådant tillfälle. Coipel och Djurdjevic kompletterar varandra så bra att jag har svårt att se var den enes arbete slutar och den andre tar vid.

Thor Vol. 2 var trots mitt lilla misstag ett väldigt lyckat inköp och har blivit lite mer intresserad av att läsa mer Thor nu. Så nästa inköp kanske blir den där första volymen. Bara nu jag inte slarvläser titeln fel igen…

Manus: J. Michael Straczynski
Illustration: Olivier Coipel & Marko Djurdjevic
Tusch: Marko Djurdjevic & Mark Morales
Färgläggning: Laura Martin, Paul Mounts & Christina Strain
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Ferdinand says:

  Jag har inte läst denna ännu, men volym nummer ett var riktigt bra. Köp den!

  http://www.shazam.se/2008/10/20/thor-vol-1/

 2. Men du berör ju inte det viktigaste. Är Jane Foster med?

  http://forsmark-stralandetider.blogspot.com/2009/10/syster-jane.html

 3. Johan says:

  Åke: Ja, Jane Foster är med.

 4. Skönt. Då kan jag sova lungt.

 5. Henrik Ö says:

  Vill bara inflika att Brand New Day verkligen hade oddsen emot sig, men teamet bakom nya Amazing har gått från klarhet till klarhet. Detaljerad analys av Spiderman post-Brand New Day kommer snart till en serieblogg nära dej!

 6. Johan says:

  Jag håller med om att Spider-Man blivit bättre efter Brand New Day. Vad jag vänder mig emot är själv Brand New Day som jag tycker är det största slöseriet med seriesidor på i varje fall de senaste tio åren (möjligen med undantag av Countdown to Final Crisis)!

 7. Dennis says:

  Det är väl egentligen först nu dom senaste 3-4 numren av Amazing Spider-Man som serien verkligen har börjat ta sig efter rebooten. Fram tills nu har ju serien varit totalt ointressant, för att inte säga riktigt uselt. Nu tycker jag mig dock ana ljuset i tunneln.

  Hade dock ändå helst sett att One More Day aldrig hade ägt rum, och att män löst giftemålsfrågan på ett bättre sätt.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...