Krönikor och åsikter

Shazams Årskrönika 2009, del 1

torsdag 26 november, kl 19:31 av 0 kommentarer

2009 börjar närma sig sitt slut och det börjar bli dags att sammanfatta serieåret 2009. Här på Shazam kommer vi göra detta genom att idag starta en ny artikelserie. En gång varje vecka fram till nyårsafton kommer någon i redaktionen att publicera sin personliga årskrönika om vad de har tyckt varit bäst, sämst, minnesvärt, etc. under 2009 och kanske även lite om vad vi kan se fram emot under 2010. Först ut i Shazams årskrönike-följetong är undertecknad.

Vad har varit bäst under serieåret 2009? Vad har stuckit ut ur mängden och varit minnesvärt under det gångna året? Självklart så har ju det bästa varit att Shazam.se i mars slog upp dörrarna och har växt sig större än vad jag hade kunnat tro när vi startade. Riktigt roligt! Men nog med de personliga ryggdukningarna. Här följer mina tankar om 2009 utifrån några olika kategorier.

greenlantern43Bästa enskilda nummer: Bästa enskilda nummer är, för min del, lätt att plocka fram. Det var helt klart Green Lantern #43 som dels kickade igång Blackest Night och dels var ett ruskigt bra nummer. Med fokuset lagt på den tidigare ganska patetiska skurken Black Hand lyckades Geoff Johns och Dough Mahnke skapa en skurk som verkligen var obehaglig och kuslig. Green Lantern #43 är också det enda nummer i år som jag gett toppbetyg till. Det är alltså ingen tvekan om vilket nummer som varit bäst i år för min del.

Bästa ongoing 2009: Här skulle jag vilja säga att det är mer eller mindre dött lopp mellan DC:s Green Lantern och Marvels Guardians of the Galaxy. Båda har under året visat på en fantastiskt hög lägsta nivå nummer efter nummer. Green Lantern har dessutom hållit samma höga nivå ändå sedan den nuvarande omgången drog igång för 47 nummer sen, vilket är ovanligt. Guardians of the Galaxy har nästan alltid haft en underbar blandning av tung action och härligt galen humor. Ett fantastiskt exempel är scenen i Guardians of the Galaxy #17 där Maximus och Groot är inbegripna i en extremt metafysisk och högteknologisk diskussion där Groot enda svar tycks vara ”I Am Groot!” Obetalbart!

invincible_ucBästa samling: Där här är betydligt svårare… Spontant skulle jag säga att den samling som gjort störst avtryck oss mig i år är Invincible: Ultimate Collection Vol. 1, en närmast perfekt blandning mellan härlig action och skön humor. En annan härlig samling i år var Mark Millars och Tommy Lee Edwards Marvels: 1985 (en samling som ännu inte blivit recenserad här på Shazam, men det kommer). Vem har inte fantiserat om hur det skulle vara om Spider-Man, Thor, Red Skull, Captain America, Doctor Doom, m.fl. verkligen existerade i vår värld? Det är precis vad Millar och Edwards gjort och med väldigt gott resultat. Men det får nog ändå bli Invincible.

Bästa serieförfattare: När jag summerade förra året på min gamla blogg Seriehyllan så lyfte jag fram Geoff Johns som det årets bästa serieförfattare. Karln skulle lika gärna kunna ta den titeln i år också med tanke på utmärkta Blackest Night och Green Lantern, men jag tror att Matt Fraction tar det i år, mycket på grund av Invincible Iron Man. En serie som förmodligen bjudit på årets story arc i och med World’s Most Wanted.

Bästa illustratör: Simone Bianchi, hands down. Visst, Bianchis unika stil kanske inte faller alla i smaken men för mig så har han i år blivit en av mina stora favoriter och det tack vare hans run på Astonishing X-Men (#25-30). Visst fanns det några skönhetsfläckar här och var, men i övrigt så blir det inte mycket bättre än här.

Sämst under 2009: Faktum är jag tycker serieåret 2009 har varit väldigt starkt och det är svårt att eka på något som varit riktigt dåligt. Ska jag peka på nånting å får det nog bli Jeph Loebs Ultimatum som bortsett från ett par fina sekvenser var rätt usel. Han har definitivt passerat sitt bäst före-datum och att Marvel fortsätter att ge karln förtroendet (kommande Ultimate Comics X) övergår mitt förstånd.

2010: Vad kan vi se fram emot under 2010? Norman Osborns psykbryt och hur hela hans maktställning brakar sönder och samman. Något vi förmodligen kommer att få tidigt under året. Likaså slutet på Blackest Night (kommer serien avsluta lika starkt som den inledde?). På filmfronten kommer det bli spännande att se Iron Man 2, Jonah Hex och Kick-Ass. Sedan ska det bli intressant att se om DC kommer att återuppväcka Bruce Wayne från det döda under nästa år. Jag tror oddsen är rätt höga på att det blir så, men man vet ju aldrig…

Ha nu ett riktigt bra slut på 2009!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...