Recensioner

Dark Avengers #16

fredag 18 juni, kl 14:53 av 3 kommentarer

da16Sextonde och sista numret av Dark Avengers, och jag tror banne mig att jag recenserat varje nummer sedan starten för cirka ett och halvt år sedan. Slutet gott, allting gott då eller? Båda ja och nej skulle jag nog vilja säga. Flaggning för ett par små spoilers i följande text.

Som helhet gillar jag verkligen vad Brian Michael Bendis och Mike Deodato lyckades få till med Dark Avengers genom de 16 numren. Dark Avengers har från starten varit en av de mer centrala titlarna i Marvel-event Dark Reign, och jag tycker att serien hållit en jämn nivå från början till slut. För den som inte hängt med riktigt från starten så fick ju Norman Osborn (aka Green Goblin) efter Secret Invasion kontrollen över både S.H.I.E.L.D och Avengers. Så, utan vidare knussel så skulpterade Osborn om S.H.I.E.L.D till H.A.M.M.E.R och startade om Avengers med en väldigt annorlunda uppsättning medlemmar beståendes av en udda samling superskurkar samt ett par äkta Avengers som stannade kvar av personliga skäl. Upplagt för katastrof från start med andra ord, och i och med Siege så var det slut på det roliga för både Osborn och hans Dark Avengers.

Slut på det roliga som sagt, både för Dark Avengers och för Norman Osborn som en av världens mäktigaste män. Det här är dock ingen storslagen final med buller och bång, vilket man kanske skulle kunnat tro. Bullret och bånget och allt annat krut bränns istället i sista numret av Siege (recension inom kort), och det avslut som Bendis bjuder på här är snarare ett sista kvidande och ett inte alls särskilt värdigt avslut på något som alla visste skulle gå dåligt från första början. Efter första läsningen så tyckte jag nog att det här kändes som ett rätt snöpligt och lite trist avslut på Dark Reign, men efter ett par ytterligare läsningar så måste jag nog säga att ovärdigheten känns ganska passande för Osborn och hans gäng. Visst, jag hade väl kunnat tänka mig ett maffigt slagsmål mellan Dark Avengers och ”vanliga” Avengers, men i och med att vi redan fått extremt stora våldsdoser i Siege så kan jag förstå att Bendis ville hitta på något lite annorlunda för det här avslutet.

Så, istället för en redig gängfight så bjuds vi här på kortare sekvenser där vi får följa merparten av medlemmarnas mer eller mindre desperata sista ryck som korrupta Avengers i slutfasen av attacken mot Asgård. Överlag så är det som sagt rätt ovärdiga avslut för merparten av Dark Avengers, med ett par undantag. Wolverines ohängde son är sneaky och lyckas falla mellan sprickorna, och Victoria Hand möts av ett riktigt otippat slut på sin karriär som Osborns högra hand, men i övrigt kan vi väl säga att det går rätt dåligt för alla involerade. Norman Osborn då? Jodå, han får sitt han också, om man med sitt menar att han får en helt egen isolerad cell i ett högriskfängelse. Helt själv verkar han dock aldrig riktigt kunna bli, men det är tveksamt om han är särskilt nöjd med det sällskap han lämnas med genom det här numrets sista sidor.

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Mike Deodato
Förlag: Marvel
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. alexander says:

  hejsan ! jag vill veta om man kan köpa dessa serietidningar nu ? efter att dom har gått ut alltså och inte finns att köpa i affären. jag har kollat lite över allt och hittar inte dessa nummer. vet du var man kan köpa dem eller något ?

  Hör av dig till min mail.

  killen_x@hotmail.com

 2. alexander says:

  dark avengers menar jag då alltså

 3. Jonas says:

  Om du vill ha lösnummer så finns det mesta på Ebay. Kanske finns det även en del nummer kvar i välsorterade seriebutiker här i Sverige, det är troligtvis bara att ringa och fråga (du hittar ett helt gäng butiker här: http://www.shazam.se/lankar/). Alla nummer av Dark Avengers har även kommit ut i 4 st samlingar.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...