Recensioner

Ultimate Human

måndag 2 augusti, kl 16:41 av 1 kommentar

ultimatehuman2-p6Tänkte att jag skulle avbryta sommaren lite med en recension av en serie som jag tror att rätt många kan ha missat. Ultimate Human, eller Ultimate Hulk vs. Iron Man som den även kallas, gavs ut 2008 och är en serie i 4 delar som utspelar sig i Marvels Ultimate-universum. Ultimate Human är författad av Warren Ellis och illustrerad av Cary Nord (mest känd för sina insatser i Daredevil och Conan The Barbarian) och kretsar kring Bruce Banners Hulk-dilemma och en potentiell lösning som kläckts av Tony Stark. För den som inte är bekant med Ultimate-versionen av Hulk så är han en betydligt obehagligare och mer skrämmande karaktär än originalet, och han har i tidigare historier bland annat gjort sig skyldig till 852 människors död och har vid minst ett par tillfällen ätit upp sin motståndare. Kort sagt, Bruce Banner är väldigt angelägen om att göra sig av med sitt alter ego, och det är där som Ultimate Human börjar.

Storyn i korthet: Banner kontaktar Stark med förhoppning om att Starks nanoteknologi kan kontrollera och stoppa förvandlingen till Hulk. Stark går med på att försöka hjälpa Banner, men missbedömer (såklart) Hulks styrka och förmåga att anpassa sig, och det tar inte lång tid innan experimentet tagit en oönskad vändning. Mitt i konflikten mellan Hulk och Iron Man så introduceras även The Leader som har planer på att skapa den ultimata supermänniskan med hjälp av Tony Starks och Bruce Banners unika blod. Jobbigt.

Storymässigt så håller sig Ellis nära till det som utspelade sig under Millars Ultimates 1 och 2, men Ultimate Human är samtidigt en fristående historia som inte kräver några egentliga förkunskaper. Samlingen kan med andra ord ses som ett nice komplement till Ultimates om man vill, men passar även fint för den oinvigde. Ellis passar även på att gå in i lite mer vetenskaplig detalj kring både Hulks och Starks förmågor, men han håller sig på rätt sida av de rätt avancerade termer och teorier som han presenterar (Ellis har ibland en förmåga att bli lite väl invecklad, som i t ex Ghost Box). Det är avancerat på ett intressant sätt, och för den som undrar varför Hulk egentligen tål och kan ge så mycket stryk så bjuds det på en del givande detaljer här. Även tempot är bra genom den här samlingen, även om det dippar en del i det kapitel som introducerar The Leader och går igenom hans ursprungshistoria.

Tecknaren Cary Nord är en ny bekantskap för min del, och helt klart en trevlig sådan. Han presenterar Ellis story genom stora paneler som funkar lika fint för Hulks våldsutbrott som för dialogscenerna, och han lyckas lika bra med Iron Mans putsade rustning som med Hulks monstruösa hydda. Inte så mycket mer att säga om det egentligen, det är helt enkelt en snygg serie.

Sammanfattningsvis, gillar du Hulk, Iron Man, Warren Ellis, Cary Nord, The Leader och/eller vetenskapliga utflykter mixade med krossade forskningsanstalter, läs Ultimate Human.

Manus: Warren Ellis
Illustration: Cary Nord
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Anders says:

    Just de där ”vetenskapliga förklaringarna” har jag så otroligt svårt för och för mig som forskare pajar de mer än tillför. Jag ser hellre att superkrafterna är oförklarade istället för att författaren börjar utmana naturlagarna med kvasivetenskap. Ibland stänker de dock till med något som kanske skulle kunna vara troligt om en massa år och då är det kul.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...