Recensioner

Superman: Earth One

lördag 19 februari, kl 17:05 av 1 kommentar

superman_earth1Under hösten utlovade jag en recension av J. Michael Straczynski och Shane Davis nytolkning av Superman i DC Comics nysatsning på fristående graphic novels. Det hela kan till viss del jämnföras med Marvel Ultimate Comics. Tyvärr så blev det diverse problem med min beställning av Earth One ganska snart efter att jag hade lovat skriva recensionen. Det hela slutade med att jag avbeställde det hela och jag tänkte att jag beställer den från annat håll istället. Men som så ofta händer så började annat pocka på uppmärksamheten och jag glömde mer eller mindre bort Superman: Earth One. Tills nu vill säga… För nu har jag äntligen fått tummen ur och införskaffat albumet. Så här kommer nu äntligen min utlovade recension, visserligen ett par månader sent. Men bättre sent än aldrig som man brukar säga.

J. Michael Straczynski ger oss i Earth One en Superman-historia som till stora delar behåller de klassiska ingredienserna från Supermans origin och lägger till en del egna idéer. Vissa av dessa idéer funkar rätt bra medan andra funkar mindre bra. Av det som funkar bra är hur Straczynski behandlar Superman som karaktär och det faktum att han fram till sista tredjedelen faktiskt långt ifrån bestämt sig för om ens vill bli en superhjälte. För Clark vill hellre leva ett mera normalt liv och hjälpa människor genom mera indirekt via t.ex. forskning. Men detta ändras totalt när Jorden ställs inför en utomjordisk invasion som är på jakt efter The Last Son of Krypton.

Här kommer vi till det som funkar mindre bra i Earth One. Istället för att ställa Superman mot t.ex. Lex Luthor så väljer Straczynski att skapa en helt ny fiende kallad Tyrell (kom han inte på något bättre namn) som tillhör en utomjordisk ras som levde på en grannplanet till Krypton och som under flera hundra års tid fört krig mot Kypton. Det visar sig också att de också ligger bakom Kryptons förstörelse.  Nej, det håller inte! Hela konceptet med mordisk utomjordisk ras på jakt efter att utradera de sista resterna av Krypton funkar inte av två skäl. Dels så är huvudskurken Tyrell platt, intetsägande och fullständigt onitressant som skurk och dels därför att Superman egentligen inte verkar ha några större problem med att besegra utomjordingarna när det väl kommer till kritan. Så ett gott tips till uppföljaren, som lär vara på gång, Stranczynski. Skippa utomjordingarna och fokusera på Lex Luthor som skurk istället!

Shane Davis arbete här är en av ljuspunkterna i Earth One.  Det är riktigt snyggt tecknat rakt igenom, även om jag personligen tycker att Davis slarvar lite när det gäller vissa ansiktsdetaljer. Superman och ett par andra karaktärer han vid ett par tillfällen rätt konstiga ansiktsuttryck som definitivt inte passar den aktuella situationen. Men det är egentligen Davis enda misstag i Earth One.

Som ett första avstamp i Earth One-universumet så känns Superman: Earth One som en hyfsad bra start, även om mina egna förväntningar på serien fick sig en ordentlig törn. Men jag hoppas att Straczynski tar sig i kragen till nästa volym och rättar till de misstag han gjorde i denna. Vad gäller betyget ligger Superman: Earth One någonstans mellan en stark två och en svag trea, och tack vare Shane Davis illustrationer och de saker jag faktiskt gillar med Straczynskis manus så landar slutbetyget på en svag trea för Earth One.

Manus: J. Michael Straczynski
Illustration: Shane Davis
Tusch: Sandra Hope
Färgläggning: Barbara Ciardo
Förlag: DC Comics
Betyg: 3-/5

Kommentarer

  1. Markus says:

    Bra analys! Blev själv lite besviken på Straczynski, men hade kanske för stora förhoppningar.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...