Recensioner

Ultimate Fallout #1-6

lördag 24 september, kl 12:50 av 1 kommentar

Ultimate_Comics_Fallout_1Spider-Man No More. Det är undertiteln till Ultimate Fallout, en sex nummer lång miniserie vars syfte är att knyta ihop säcken och återintroducera Ultimate Comics med ett antal nya titlar som lanserats nu under hösten. En nystart kan man säga, och kanske till och med en välbehövlig sådan då Ultimate Comics kanske inte särskiljt sig särskilt mycket från de vanliga Marvel-titlarna på senare år. Som undertiteln indikerar så kretsar Ultimate Fallout primärt kring det faktum att Spider-Man, det vill säga Peter Parker, är död. Död på riktigt.

Ultimate Fallout är författad av Brian Michael Bendis, Jonathan Hickman och Nick Spencer, och för den uppmärksamme så är det alltså samma författare som nu återintroducerar Ultimate Comics med fyra nya titlar. Bendis gör nya Spider-Man, Spencer gör X-Men och Hickman ansvarar för Ultimates och Hawkeye. Upplägget i Ultimate Fallout är att respektive författare genom de sex numren presenterar vad som händer med ett antal karaktärer som kommer att ha mer eller mindre framträdande roller i de nya titlarna. Bendis skriver därmed om allt som rör Spider-Mans öde och vad som händer med hans nära och kära, Spencer presenterar ett helt gäng unga mutanter som kommer att vara med i X-Men och Hickman ansvarar för det stora hela inklusive Ultimates, S.H.I.E.L.D. och Asgård.

Varje karaktär och delstory har sin egen illustratör, och vi finner här stora namn som Mark Bagley, Bryan Hitch, Eric Nguyen, Salvador Larocca, Billy Tan och många andra. Kvaliteten på illustrationerna är överlag hög, men även om respektive artist är duktig så blir helheten visuellt ändå rätt splittrad.

Av naturliga skäl så känns även handlingen i Ultimate Fallout lite splittrad och mest som en samling mer eller mindre separata minihistorier, som alla även är mer eller mindre intressanta, men samtidigt – och här kommer ett helt gäng STORA SPOILERS – så presenteras det ett helt gäng massiva nyheter:

Ultimate-Fallout-6– Bendis introducerar en ny Spider-Man. Ingen som läser amerikanska serienyheter kan väl ha missat att Marvel har en helt ny Spider-Man i form av tonåringen Miles Morales, och det är här som han gör sin debut som valpig brottsbekämpare.
– Jag ställde mig upp och ropade HUZZAH när Hickman här plockar upp det Bendis gjorde i Ultimate Comics: Enemy, Mystery och Doom och introducerar Reed Richards som en ny superskurk i Ultimate-universat. Ok, jag kanske inte stod upp och skrek, men jag blev genuint glad och överraskad.
– Den amerikanska staten har skapat mutanter, och hemligheten har börjat läcka ut (att mutanter var ett experiment som löpte amok avslöjades dock egentligen 2008 i Ultimate Origins).
– Captain America har efter Peter Parkers död kastat in handuken (och med handduken menar jag skölden).

Överlag så tycker jag att Ultimate Fallout som helhet är läsvärd, och det bjuds som sagt på ett antal stora händelser, MEN jag tycker samtidigt att serien främst fungerar som en introduktion för oss som tänkt läsa någon av Bendis, Hickmans eller Spencers nya titlar. Det är ett tragiskt avslut (på ett bra sätt) och ett bra intro, men det är inte en serie som är tänkt att stå på egna ben. Så länge man vet om det från början, och är någorlunda insatt i vad som skett i Marvels Ultimate-verklighet under senare år, så tycker jag att det är värt att läsa Ultimate Fallout.

Manus: Brian Michael Bendis, Jonathan Hickman, Nick Spencer,
Illustration: Mark Bagley, Gabriel Hardman, Bryan Hitch, Lee Garbet, Steve Kurth, Eric Nguyen, Carlo Pagulayan, Sara Pichelli, Salvador Larocca, Clayton Crain, Luke Ross, Billy Tan, Mitch Breitweiser
Tusch: Paul Neary, Roger Bonet, Andy Lanning, Jay Leisten, Jason Paz
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. […] ni med minne som en elefant kanske till och med minns att jag i september förra året recenserade Ultimate Fallout #1-6, vilket fungerade som både som ett avslut och en introduktion för de tre serierna. För den som […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...