Recensioner

Mister Miracle #1-2

torsdag 30 november, kl 15:54 av 0 kommentarer

Black Friday och Cyber Monday är över och därmed är förråden fyllda av serier som jag längtat efter att få utforska. Hos Marvel blev det mer The Unbeatable Squirrel Girl, Dennis Hopeless hela run med Spider-Woman, mer Thor av Jason Aaron (så jag hinner ikapp den aktuella utgivningen) samt hela Godshaper av Simon Spurrier och Jonas Goonface från BOOM! Studios. Det mesta som realiserades under helgen var tyvärr samlingsvolymer och min jakt på billiga lösnummer med nya serier smög sig därför men lyckligtvis såg jag i ljuset i tunneln på målsnåret när DC Comics erbjöd två serier för priset av en. Raskt inhandlades de första två numren av Sean Murphys lovande Batman: White Knight och även de första två numren av vad jag på förhand trodde skulle bli årets bästa nya serie, Mister Miracle av Tom King och Mitch Gerads som gett oss den lysande serien The Sheriff of Babylon, och tänk så rätt jag hade.

Ingen som älskar serier har nog missat att den legendariske serieskaparen Jack Kirby skulle ha fyllt hundra år i år och även om Marvel Comics goofat bort detta gyllene tillfälle att hylla en av förlagets mest betydelsefulla serieskapare så har inte DC legat på latsidan med Kamandi Challenge och ett halvdussin one-shots med Kirby-skapelser som till exempel Orion, Manhunter och Darkseid. Juvelen i kronan blev dock en helt ny serie i tolv delar av nuvarande Batman-författaren Tom King och tecknaren Mitch Gerads med Kirbys alldeles egna kosmiska Kristus-analog Mister Miracle, som dessutom råkar vara en skicklig utbrytarkung.

I en intervju med Pastemagazine har Tom King berättat om inspirationen till den nya Mister Miracle då han drabbades av en allvarlig panikattack strax innan hans första nummer med Batman kom ut och hur han vaknade upp i en ny värld som kändes främmande, skrämmande och bisarr vilket förstärktes ytterligare av det faktum att många, inklusive mig själv, också upplever att vi lever i en allt galnare värld, utan att ha drabbats av en panikattack. Scott Free, a.k.a. Mister Miracle, vaknar upp på akuten efter att ha försökt ta livet av sig av okänd anledning och resten av serien bjuder på en klaustrofobisk berochdalbana där Scott har svårt att skilja fantasi från verklighet och inte blir det bättre när Orion från New Genesis kontaktar honom eftersom Darkseid är på krigsstigen och Scott och hustrun Big Barda behövs i kampen för försvaret av New Genesis.

Tom Kings Mister Miracle är dels en väldigt personlig serie som speglar Toms egna erfarenheter av att känna sig fången i en värld han inte längre känner igen samtidigt som den blandar Kirbys fantastiska rymdopera The Fourth World med kosmiska gudar som här känns som vilka människor som helst. Scott och Bardas vanliga liv där de myser i TV-soffan eller fixar kattvakt innan de beger sig till New Genesis blandas med Orions dramatiska entré när han ska lära sin ”bror” en läxa eller Scotts samtal med Highfather om Darkseids mörka planer är bara några exempel och Tom King briljerar i alla scener med sin underbara och perfekt timade dialog.

Känslan av perfekt timing och rytm kännetecknar alla serier jag läst av Tom King. Hans tre serier The Omega Men, The Vision och The Sheriff of Babylon (ofta kallad för Kings ”Best Intentions Trilogy”) är alla mästerverk i sin genre, alltifrån rymdopera till superhälteserie samt krigsdrama med thrillerkaraktär, och i Mister Miracle blandas kulörta superhjältedräkter med mörk vardagsrealism som Mitch Gerads är en mästare på att skildra. Gerads utmärkta färgläggning blandas med olika atmosfäriska tekniker som vattenfärger och TV-störningar och varje sida följer även ett strikt mönster med nio rutor och ackompanjeras av en mörk ruta som innehåller de ödesmättade orden ”Darkseid is.” mot svart bakgrund för att förstärka Scotts stigande panik och minnena från hans mörka uppväxt i Apokolips helveteshålor. Ju närmare stupet desto fler svarta rutor…tills allt blir helt svart och det enda som återstår är ”Darkseid is.”

Hela första numret är dessutom en hyllning till Kirbys egen Mister Miracle #1 från 1971 som inleds (”Is he master of Spectacular trickery or is he something more?…”) och avslutas (”And so the act goes on – …”) med Kirbys egna ord och dessutom skymtar man Kirbys omslag som en inramad poster ovanför Scott och Bardas TV-soffa.

Mister Miracle av Tom King och Mitch Gerads är något av det bästa jag läst i år och kommer att ligga högt upp på listan när det gäller Bästa nya serie i min kommande årskrönika. Jag vill också passa på och understryka att jag inte läst Kirbys originalserie om The Fourth World, vilket förmodligen hade gett en dimension extra till en serie som helt klart står på egna ben och får högsta betyg. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Tom King
Illustration: Mitch Gerads
Förlag: DC Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...