Recensioner

Ms. Marvel, Vol. 8: Mecca

fredag 2 februari, kl 23:22 av 0 kommentarer

New Jersey har helt plötsligt fått en ny borgmästare och inte vem som helst, utan Chuck Worthy som tidigare försökte gentrifiera staden med Ms. Marvel som ofrivilligt affischnamn och som dessutom visade sig vara en av Hydras hejdukar. Till råga på allt har han skapat medborgargardet Keepers of Integration, Normalization and Defensive Agency (K.I.N.D.) som försöker rensa staden från Inhumans och andra personer med misstänkta superkrafter, inklusive Kamala Khans bror Aamir.

För inte så länge sedan gjorde Kamala en tripp till Karachi i Pakistan där hon mötte en kille vid namn Kareem, som visade sig vara den maskerade hjälten Laal Khanjeer (vilket ungefär betyder ”The Red Dagger” på engelska). Nu dyker han upp på Kamalas skola som utbytesstudent men han hinner knappt presentera sig förrän han och Ms. Marvel får ett skenande tåg på halsen.

Åttonde volymen av G. Willow Wilsons Ms. Marvel bjuder på kända ansikten från förr, vänner som blivit fiender, den muslimska offerhögtiden Eid al-adha, onda akronym, skenande tåg och Ms. Marvels självbild som får sig en rejäl törn. Som jag nämnt i tidigare recensioner är serien bland annat 2010-talets motsvarighet till 1960-talets Amazing Spider-Man och precis som Peter Parker betraktades som samhällets fiende nummer ett genom J. Jonah Jamesons maniska hatkampanj upptäcker Kamala att inte alla i staden är så förtjusta över att New Jersey fått en alldeles egen superhjälte.

Överlag tycker jag att åttonde volymen går på sparlåga med ointressanta skurkar från Wilsons eget Ms. Marvel-arkiv och flera logiska fallgropar och långsökta förvecklingar. Tecknarna Adrian Alphona och Takeshi Miyazawa lyser med sin frånvaro och istället står Marco Failla (första arcen: Ms. Marvel #19-22) och Diego Olortegui (andra arcen: Ms. Marvel #23-24) för illustrationerna. Bägge tecknarna är helt okej men det är hög tid att Alphona får spänna sina muskler igen för jag älskar hans alster.

Det jag alltid gillat mest med Ms. Marvel är hennes underbara familj och det muslimska arvet och volymen levererar sina bästa stunder i skildringen av högtiden Eid al-adha, Aamirs underbara monolog om varför vissa muslimer radikaliseras och Tyesha och Nakias olika syn på hijaben: traditionell eller sekulär. Att läsa en modern amerikansk superhjälteserie djupt förankrad i muslimska seder och bruk känns helt rätt och visar att G. Willow Wilsons Ms. Marvel är en stark och viktig röst i vår tid.

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Marco Failla, Diego Olortegui
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...