Nyheter och tips

Svenska serievåren 2019: Nya serieböcker

fredag 29 mars, kl 11:15 av 0 kommentarer

Nu i helgen är det dags för årets upplaga av Uppsala Comix och redan helgen efter det äger även Stockholms Internationella Seriefestival rum och allteftersom de svenska seriefestivalerna står som spön i backen så dignar nu också seriehyllorna av nya spännande utgåvor. Som vanligt har jag försökt lägga ner både själ och hjärta när det gäller den svenska utgivningen av serieböcker från de flesta förlagen men jag vet redan nu att jag säkert missat något och detta beror inte på någon favorisering eller lathet utan på att det stundtals kan vara rätt besvärligt att navigera i den svenska utgivningsdjungeln.

Mest blygsamma eller informativa när det gäller sin utgivning är utan tvekan Epix Förlag, ”Sveriges största och äldsta bokförlag för vuxenserier”, som utan pukor och trumpeter gett ut tre riktigt smaskiga serieböcker i början på 2019. Först ut har vi Lånat kön – en svensk översättning av Chloé Cruchaudets prisbelönta album Mauvais Genre från 2013 där vi får följa det blixtförälskade paret Louise och Paul i 1910-talets Paris. Paul tvingas ut i Första världskriget, deserterar och undviker dödsstraff genom att klä ut sig till Louises bästa vännina Suzanne och blir en stor stjärna i det glada 20-talets Paris med sin flamboyanta och charmerande stil. Tio år efter kriget utfärdas amnesti för alla desertörer men trots att paret nu har en möjlighet att leva som man och hustru igen så har Suzanne svårt att släppa fram Paul igen. Ytterligare en intressant fransk titel från Epix Förlag är Det tomma minnets land, författad av belgaren Carl Norac och illustrerad av kanadensaren Stéphane Poulin. Bildromanen kom ursprungligen ut 2011 och handlar om minnesförlust, förtryck och frihetslängtan med antropomorfa hundar och katter i rollistan.

Sist, men inte minst, får vi också äntligen en svensk översättning av kusinerna Mariko och Jillian Tamakis prisbelönade och hyllade mästerverk Skim från 2008 där vi får möta gymnasisten Kimberly Keiko Cameron i en gripande 1990-talshistoria om självmord, depression, kärlek, homosexualitet, förälskelser och identitetssökande. Placebo Press har tidigare gett ut kusinernas fantastiska seriebok This One Summer (Den sommaren) från 2014 om Rose och hennes sommarvän Windys oförglömliga sommar och att även Skim nu finns tillgänglig i svensk översättning lagom till Jillian Tamakis besök på SIS 2019 är ett strålande exempel på utsökt timing.

När det gäller det förnämliga seriebokförlaget Cobolt Förlag så har de redan publicerat Angel Wings 4: Paradisfåglar – som är den första delen i en ny albumtrilogi med WASP-piloten Angela McCloud i Andra världskrigets Stilla havet – samt Jean-Claude Mézières och Pierre Christins förmodligen sista Linda och Valentin-album Åter till framtiden som dessutom publicerats samtidigt som det franska originalet och bägge dessa album kommer att recenseras inom kort. Under april dyker fler godbitar upp från förlaget som den andra och avslutande delen om Blake och Mortimers äventyr efter Edgar P. Jacobs. Sju av Jacobs album i denna klassiska fransk-belgiska äventyrsserie har tidigare getts ut av Carlsen men Cobolt har fokuserat på de två album som skapades av Jean Van Hamme och Ted Benoit efter Jacobs död 1987, nämligen Affären Blake och så Det mystiska mötet som kommer att göra smygpremiär på Uppsala Comix nu i helgen. I det senare albumet reser professor Mortimer till USA för att identifiera den onaturligt välbevarade kroppen av sin anfader som varit försvunnen sedan Amerikanska frihetskriget och får sällskap av kapten Blake som i egenskap av chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI5 tänker ta reda på vad som ligger bakom alla galna rapporter om flygande tefat och små gröna män från Mars. Under april kan vi även se fram emot ytterligare Spirou-album i form av Vehlmann och Yoanns ”What if”-doftande Helgalna äventyr med Spirou och i maj dyker tredje delen i Thorgal-spin-offen Kriss från Valnor med undertiteln ”Röd som Raheborg” samt andra delen i den kompletta samlingen med Gaston upp.

Flera av den franske serieskaparen François Bourgeons verk har tidigare publicerats på svenska av både Carlsen och Epix, dels hans egna kreationer Resande med vinden och Skymningens färdkamrater men också samarbeten med Robert Genin (Prinsessan och pagens äventyr) och Claude Lacroix (Berättelsen om Cyann, ett album av fem). I april ger Cobolt ut en riktigt fet samlingsutgåva av Resande med vinden med ny översättning av Björn Wahlberg som innehåller äventyren Flickan i akterhytten, Fångskeppet, Slavfortet i Juda, Ormens timme och Ebenholts i lasten som ursprungligen gavs ut på 1980-talet. Bourgeon startade även om serien 2009 och har hittills gjort två nya album med fortsatta berättelser om Isa och hennes äventyr på 1780-talet med den transatlantiska slavhandeln som fond och förhoppningsvis dyker även dessa upp någon gång i framtiden i svensk översättning.

När det gäller övriga utgåvor från andra förlag vill jag lyfta fram den sista delen av Julius från Albumförlaget, Ellen Ekmans sjätte upplaga av Lilla Berlin och Nanna Johanssons nya seriealbum Jag kommer med stryk från Galago samt två nya Tex Willer-album från Ades Media.

I början på 2019 meddelades det att Kartago Förlag förvärvats av Cobolt Förlag och att Kartagos grundare och tidigare förläggare Rolf Claesson återigen fått ansvar för Kartagos utgivning samt att förlaget dessutom flyttar sin redaktion till Malmö. Tidigare under året har förlaget gett ut Över min döda kropp av Freja Erixån och Saker vi skapar av Axel Brechensbauer och i april dyker även årets mest emotsedda titel, i mina ögon, upp från förlaget. 2017 såg det episka fantasyäventyret Vei- bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson dagens ljus och hyllades av många, inklusive mig själv som utsåg den till 2017 års bästa svenska seriebok, och nu två år senare är det äntligen dags för den avslutande delen Vei – bok 2. Precis som 2017 så kommer även andra boken göra smygpremiär på Uppsala Comix och jag ser verkligen fram emot att få sluka fortsättningen på Veis äventyr.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...