Nyheter och tips

Harveynomineringar 2020

måndag 31 augusti, kl 22:51 av 0 kommentarer

Listan på årets nomineringar till Harvey Awards är nu släppt och det meddelades också att själva prisutdelningen kommer att bli ett digitalt event precis som hela New York Comic-Con som i år döpts om till New York Comic-Con Metaverse. Festivalen äger rum 8-11 oktober med det finns ännu inget exakt datum för när själva prisutdelningen kommer att livestreamas.

Som vanligt är listan uppdelad på sex kategorier – Book of the Year, Digital Book of the Year, Best Children or Young Adult Book, Best Comics Adaptation Award, Best Manga och så Best International Book som ersatt den gamla kategorin Best European Book för att skapa större bredd – och innehåller en hel radda av redan prisbelönade serier som även recenserats eller är på väg att recenseras här på Shazam. Här finns också mycket tips på för mig okända serier som lär hamna i läshögen så småningom.

Precis som förra året så innehåller första kategorin, Book of the Year, tio nomineringar där man kan hitta Eisnervinnare som Are You Listening? (First Second) av Tillie Walden, Invisible Kingdom, Vol. 1 (Berger Books) av G. Willow Wilson och Christian Ward, Little Bird: The Fight for Elder’s Hope (Image Comics) av Darcy Van Poelgeest och Ian Bertram, Making Comics (Drawn & Quarterly) av Lynda Barry samt två serier som jag verkligen älskar, nämligen Something is Killing the Children (BOOM! Studios) av James Tynion IV och Werther Dell’Edera och The Hard Tomorrow (Drawn & Quarterly) av Eleanor Davis. Jag är extra glad att Harveyjuryn uppmärksammar den senare då den märkligt nog inte ens nominerades till en Eisner Award. The Hard Tomorrow är en oerhört stark bok och förtjänar både uppmärksamhet och många priser.

I samma kategori kan man även hitta Grass (Drawn & Quarterly) av Keum Suk Gendry-Kim (som jag för tillfället håller på att läsa) som handlar om en koreansk ”tröstekvinna”, det vill säga en av de kvinnor som tvingades arbeta som en sexslav i den kejserliga japanska arméns egna bordeller under Andra världskriget; Rusty Brown (Pantheon Graphic Library) av Chris Ware som är den briljante serieskaparen Wares senaste interaktiva mästerverk och mastodontprojekt i klass med hans tidigare Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth och Building Stories; Reincarnation Stories (Fantagraphics) som är en samling av Kim Deitchs härligt psykedeliska serier där vi bland annat får stifta bekantskap med Frank Sinatra, apgudar, en bortglömd cowboystjärna från vita duken, en stam ursprungsamerikaner som lyckats skaffa sig en ny hemvist på månen samt en parallell verklighet där Deitch själv är en megakänd skapare av en bokserie som handlar om en superhjälte vid namn Young Avatar vars alter ego är en snickare och vars andliga ärkefiende, Waldo the Cat är en inkarnation av Judas Iskariot samt Dragon Hoops (First Second) av Gene Luen Yang som är en självbiografisk berättelse där den måttligt sportintresserade Gene blir varse att det hetaste samtalsämnet bland studenterna på den high school där han undervisar är basket. Skollaget, The Dragons, är på väg att äntligen vinna säsongens mästerskap och Gene blir alldeles tagen av spelarnas passion och kämpaglöd men anar inte att denna säsong inte bara kommer förändra lagets liv utan även hans eget.

Dragon Hoops är även nominerad i kategorin Best Children or Young Adult Book där man även kan hitta hans bok Superman Smashes the Klan (DC Comics, illustrerad av Gurihiru) samt läsvärda Eisnervinnaren Guts (Scholastic Graphix) av Raina Telgemeier och Jen Wangs senaste bok Stargazing (First Second). Vidare har vi en personlig storfavorit i kategorin Best Manga, nämligen H.P. Lovecraft’s At the Mountains of Madness (Dark Horse Manga) av Gou Tanabe samt en av Eisnervinnarna i samma kategori, Witch Hat Atelier (Kodansha Comics) av Kamome Shirahama, som också ligger i läshögen.

I kategorin Best International Book dyker Grass upp igen men även Eisnervinnaren The House (Fantagraphics) av Paco Roca samt Stay av Lewis Trondheim och Hubert Chevillards (Magnetic Press) som även den är inlånad ifrån Malmö stadsbibliotek. Nyligen läste jag ut Trondheims fantastiska seriebok Maggy Garrison och jag har på känn att även Stay kan vara en höjdare.

I den rätt så unika kategorin Best Adaptation from Comic Book/Graphic Novel dyker filmen Joker och The Old Guard upp men även sevärda TV-serier som Stumptown, The Umbrella Academy, Watchmen och så min personliga favorit: I Am Not Okay With This från Netflix.

Hela listan över de nominerade kan ni hitta här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...