Recensioner

Silas Corey: Zarkoffs testamente del 1 och 2

onsdag 31 mars, kl 11:53 av 0 kommentarer

11 november 1918 tog Första världskriget äntligen slut och i Frankrike gläds många över segern. Privatdetektiven och krigsveteranen Silas Corey däremot mår illa av att se alla dessa människor dansa över en massgrav men kommer på andra tankar när den dödligt sårade detektiven Albert Percochet avlider framför Nam, Coreys betjänt. I dödsögonblicket mumlade Percochet om baronessan Zarkoff, ägaren till en internationell vapenindustri som tjänat stora pengar på det fyraåriga blodbadet, och i hans fickor hittar man bland annat en faktura från det femstjärniga lyxhotellet Hotel Vier Jahrezeiten i München samt en klackring med en märklig symbol: en svastika korsad av ett svärd. Efter lite efterforskningar upptäcker Silas att Percochet var på jakt efter den döende änkan Zarkoffs försvunne arvtagare och även om han hatar henne innerligt så erbjuder han henne sina tjänster – naturligtvis i utbyte mot ett saftigt arvode.

2020 kunde vi njuta av den första tvådelade albumföljetongen (Aquilamysteriet) om Silas Corey som utspelas under Första världskriget. Serien är författad av Fabien Nury som är en mästare när det gäller att leverera spännande äventyr med höga insatser i en historisk kontext, såsom Det var en gång i Frankrike, Stalins död eller Katanga, och i den senaste albumföljetongen (Zarkoffs testamente) förflyttas vi till Bayern och de turbulenta händelserna månaderna efter krigsslutet vars efterverkningar skulle kasta in världen i en ännu blodigare konflikt tjugo år senare.

7 november 1918 blev det revolution i Bayern och den wittelbachska dynastin som styrt landet i nästan tusen år tvingades fly. En socialistisk regering, under ledning av Kurt Eisner, tog makten men ytterligare oroligheter och våldsamheter, samt mordet på Eisner, banade vägen för den sovjetiska Bayerska rådsrepubliken som utropades 7 april 1919. Denna tyska rådsrepublik blev dock kortvarig då den brutalt krossades av den tyska armén och de fruktade och ökända frikårerna redan 2 maj och många kommunister avrättades eller dömdes till långa fängelsestraff som följd.

Under samma period bildades även Thulesällskapet, en högernationalistisk och rasistisk orden som vurmade för ockultism och den ariska rasens överlägsenhet. Thulesällskapets medlemmar, som hade sina möten på Hotel Vier Jahrezeiten i München, skulle senare grunda partiet DAP som sedermera blev en del av Adolf Hitlers NSDAP. Kontrarevolutionens seger i Bayern medförde att inte minst München kom att bli ett säte för högerextremism och nazism och nazisterna var heller inte sena med att använda detta misslyckade sovjetiska experiment samt det faktum att flera av ledarna i arbetarråden hade judiskt påbrå i sin propaganda.

Mitt i detta inferno dyker således Silas Corey upp och hamnar snart i både kommunisternas och medlemmar ur Thulesällskapets skottglugg alltmedan den spännande jakten på baronessan Zarkoffs arvtagare närmar sig sin blodiga final. Tecknaren Pierre Alary är i högform med ett actionspäckat bildberättande men briljerar även i seriens lugnare partier och färgläggningen är utsökt. Den enda smolken i bägaren är att det inte publicerats några nya äventyr med Silas Corey sedan 2016 men de fyra som existerar, och som nu alla finns i svensk översättning hos Egmont Comics, rekommenderas varmt till alla som gillar actionthrillers i en historisk miljö.

Manus: Fabien Nury
Illustration: Pierre Alary
Färgläggning: Bruno Garcia
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...