Teckna serier

Wraparound

onsdag 9 december, kl 21:26 av 10 kommentarer

Det har varit en hektisk månad. Jag har hunnit göra allt arbete och det börjar äntligen lugna ner sig nu lagom till julen vilket är skönt. Har gjort mycket narrative art. Under thanksgiving gjorde jag till exempel ett par sidor med en biljakt där Spider-Man hade huvudrollen. Hoppas på att få tillbaka denna snart så jag kan visa er.

Har under det senaste också blivit en man kort i gänget då vi haft våra första drop-outs och fler verkar de bli. Vilket är segt. Riktigt segt då vår bro Rich reste iväg till Australien förra veckan. Han var en av dem bästa tecknarna vi hade dessutom. Så är det dock, och denna industrin passar inte alla hur bra man än är. Skolan har ett drop-out average på ca. 30 %. Förra året slutade 40 %.

Roliga saker har hänt också. Det jag gjort den senaste månaden var att besöka den lokala seriebutiken, Funny Books, och köpa serier för prispengarna jag fick för att ha vunnit roligaste kostymen i skolans årliga Halloween-kostymtävling. Jag klädde ut mig till Ivan Drago och tillsammans med min vän och klasskamrat, Mike Morocco som Rocky, gjorde vi ett skit av träningsmontaget i Rocky IV. Det var rätt awesome! Just nu håller jag på med att teckna ett porträtt av Steve McQueen, en Joker story, en wraparound med the Beatles’ ”Lucy In The Sky With Diamonds” som tema, datafärgläggning av JSA sidor m.m.. Det är en skön vecka med lagom mycket arbete. Här under kan ni se min första wraparound också. Färgläggningen fick MVG, men jag är inte riktigt nöjd så ni får nöja er med den tuschade versionen för tillfället.

THEHUNTWRAPAROUND1

Kommentarer

 1. Håkan / Wakuran says:

  Vem är den manlige hjälten på bilden (och hjältinnan)? Han ser f.ö. väl fascistisk ut, om det nu inte är meningen.

 2. Jisses, du har snabbt blivit bättre. Mycket snyggt. (^-^)-b

 3. Henrik J says:

  Mikael: Tackar, riktigt kul att höra.

  Håkan: Haha, ja det var ju inte riktigt meningen. Mina klasskamrater skämtade lite om det också. Mest för att vissa inte fattat att jag inte heter Heinrich och kommer från Sverige och inte Tyskland eller Schweiz än.

 4. Henrik Ö says:

  Intressant det du säger om drop-out-rates. Är det resultatet av en medveten policy från skolans sida? Typ ”Klarar du inte pressen passar du inte här till att börja med”? Eller ser man det som ett misslyckande att så många hoppar av?

  På alla universitet jag jobbat på, och Oxford (där jag jobbar nu) i synnerhet är man väldigt mån om att ha låga drop out-rates och blir de för höga försöker man åtgärda det. Framförallt s k elituniversitet har ofta som ett säljargument (i den mån de nu behöver ytterligare sådana) att de har låga drop out-rates. Därför är jag lite misstänksam mot skolor som har hög dito, för mig säger det nåt om bristen på pedagogisk omsorg. Men jag kan ha fel?

 5. Håkan / Wakuran says:

  Jag har för mig att det är ungefär det förstnämnda. Det är ju inte bra om man går ut skolan utan att vara förberedd på hur det är i arbetslivet, heller…

  Det kanske är litet fördomsfullt också, men jag tror att serietecknare är en annan sort än klassiska elitstudenter, också. Om man har sökt för att bli t.ex. läkare eller advokat, tror jag man oftare fullföljer sin utbildning.

  Det kan ju vara ”brist på pedagogisk omsorg”, också, iofs…

  Nå, det är ju inte jag som går kursen, hursomhelst…

 6. Henrik Ö says:

  Håkan: Visst, det är ju en annan typ av skola. Den är väl mer jämförbar med konstskolor och sådana har jag ingen erfarenhet av.

  Henrik: Haha, jag har bott i England i drygt 7 år och flera gamla bekanta och nära vänner kallar mig fortfarande ”Heinrich”…

 7. Jonas says:

  Kastar mig handlöst in i skoldialogen: Med erfarenhet från både universitet (4 år) och mer arbetslivsinriktad skola (2 år) så krävde den senare betydligt mer uppoffring än universitetsstudierna. Jag sov, åt och andades min praktiska utbildning medan tiden på universitet så här i efterhand kändes mer schemalagd. Så var det iaf för mig.

 8. Henrik J says:

  Henrik: Det är som du säger ”pallar du inte pressen passar du inte här”. Man kan nog knappast säga att dem är värst pedagogiska. Men ingen ser ner på någon som vill lämna skolan. Inga av våra instruktörer är utbildade lärare heller. Dem är professionella tecknare först och främst därför kan dem brista lite ibland i sitt sätt att lära ut. Det gäller att fråga mycket och vara delaktig själv i sitt lärande.

  Jag ser inget större problem med ”Robinson”-mentaliteten här. Branschen vi alla vill lyckas i är hård och meningen med denna skolan är att simulera det. Man måste vara säker på att man vill göra detta. Inga av oss är garanterade jobb för att vi går här. Dem försöker göra allt för att förvarna oss om den ”kalla världen” utanför skolan så att vi kan allt och har allt vi behöver för att lyckas. Sedan är det upp till oss och den talang vi har. Vi har ungefär 9 läxprojekt per vecka som ska vara klara. Så de är mest allt arbete som får folk att tröttna eller vika under pressen. Som tecknare måste man ha lite bredd och vissa tror att dem kan komma hit och bara teckna Spider-Man eller Dragonball Z.

  Hoppas det besvarar dina funderingar. 🙂

 9. Henrik Ö says:

  Henrik: Intressant det du berättar. Påminner lite om diverse journalistutbildningar jag har erfarenhet av – de flesta lärare är f d eller aktiva journalister, och det finns ofta en ”hård” mentalitet där, sink or swim är pedagogiken. Om det är bra eller ej låter jag vara osagt, olika stilar kan vara bra för olika utbildningar och du verkar ju nöjd, det är väl det som är huvudsaken 😉

  Vad ligger terminsavgiften på, om jag får fråga? Finns det bursaries/scholarships som man kan få så att man inte behöver betala?

 10. Henrik J says:

  Henrik: Nojdare kan ingen vara. 🙂

  Terminsavgiften ligger pa 15000 dollar och man kan andra semsestern fa scholarships pa 5000 och ett pa 2000 dollar. Andra aret delar DC ut ett men vet inte hur mycket det ligger pa. Man skickar in sin portfolio och den som visar mest bredd och talang far pengarna. Sa det lar bli att jobba hart.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...