Intervju

Shazam.se intervjuar Per Demervall om Melodifestivalen

tisdag 23 februari, kl 07:30 av 1 kommentar

darinlukeNär jag var på Melodifestival-genrepet i Sandviken förra helgen blev jag nyfiken på vem som tecknat seriestripparna till varje artists försnack. Jag ställde frågan på Twitter och fick svar (tack för det Jimmy Jacobsson). Det finns redan en intervju med Per Demervall på svt.se men jag ville göra en egen.

Per Demervall är en verklig veteran i seriesvägen, han debuterade med äventyrsserien Ulltryfflarna 1979. Senaste serien är Rosenhanes äventyr- Kaffe eller te släpptes 2008. Per driver tillsammans med sin hustru Birgitta Demervalls förlag. Per har i år tecknat introna till artisternas snack i Melodifestivalen. Shazam.se ville därför ställa lite frågor till honom om detta. I lördags berättade också Christine Meltzer i direktsändning inför nästan tre miljoner tittare att det är Per som tecknat introna.

Grattis Per! Du är ju nu Sveriges mest kände serieskapare. Hur känns det? Rent ut sagt… alldeles förbannat bra.

Hur gick det till när du fick uppdraget att rita seriestrippar till Melodifestivalen? Det var min fru som kom på idén med att göra artistpresentationer i serieform. Jag tände på detta och letade reda på vilka som var projektansvariga på SVT och skickade iväg ett mail. Tydligen kom jag i exakt rätt tid. Vi fick napp och jag fick komma upp och presentera mig och idén närmare. Jag gjorde ett testmaterial med manus av Edward af Sillén på SVT vilket föll i god jord. Och sen var allt igång.

Varför valde SVT att göra introna i serieform? Det verkar som serier mer och mer accepteras i olika medier. Hade jag kommit upp med den här idén för tio år sedan så hade det nog blivit tvärnit direkt.

Hur gick det till när du bestämde tema för artisterna, var du i kontakt med dem? Nej det fanns inte tid för att träffa artisterna innan jag satte mig ner för att teckna. Precis som alla andra som jobbar med ”karaktärer” ex: skådespelare och imitatörer så måste man göra en grundlig research. Om jag ska skapa en karaktär så studerar jag ”offren” noga och tar del av all information som finns i bild och text. Men i det här fallet har jag inte jobbat ensam med research och att välja rätt karaktär till artisterna, min kollega och fru Birgitta har gjort ett stort grundläggande arbete.

Salem Al Fakir a la Karl-Bertil Jonsson är sjukt kul. Hur kom du på den idén? Vissa artister var allt för tacksamma att teckna. Salem har jag sett i olika TV program och fått ett Karl Bertligt intryck av honom.

Hur tänkte du kring Darin som Lucky Luke? Samma som med Salem. Det finns flera bilder där Darin ser väldigt cool ut, det var i dessa bilder jag såg Lucky Luke.

Visste du att Elin Lantto skulle köra en läderstass eller var det en lyckträff att teckna henne som Catwoman? Nej det var en ren lyckträff. När det gäller Elin och några andra artister, så har de en så uttalad (i mina ögon ) image att det känns rätt att följa upp den och i vissa fall förstärka den. Det finns ingen av artisterna som jag gått in för att driva med. Man måste förstå att detta är en stor grej för dem att vara med i Melodifestivalen.

Du tecknade ju Timoteij som fyra féer framför Törnrosa. Kan de trolla i verkligheten också tror du? I så fall skulle det förklara att de gick till final trots en usel låt. Låten var det väl inget fel på… det kanske var bilden som var den magiska formeln 😉

Hur lång tid la du ungefär ner på varje stripp? 1 till 2 dagar.

Vilken är du själv mest nöjd med? Jag måste ju vara tråkig och svara alla. Men det beror på att flertalet av artisterna var för mig fullständigt okända och det faktum att jag lyckades få till samtliga 32 bidrag ( där flera var grupper) gör att jag känner en viss yrkesstolthet av att ha rott projekt iland på drygt en månads stenhårt jobb.

Vad har du fått för respons på bilderna? Uteslutande positiva, allt från artisterna till journalister och bloggare.

Funderade du på att flika in Rosenhane någonstans? Nej.

När räknar du med att nästa Rosenhane-äventyr ges ut och vad ska det handla om? Utgivningsdatum är inte spikat. Handlingen kommer att röra sig kring kvacksalverier.

Har du några andra projekt på gång? Ja. Ett jävligt kul expriment som jag hoppas kommer att kunna genomföras (det är självklart en serie det rör sig om)

Slutligen: Vilken är din favoritschlager genom alla tider?

Svensk:

Utländsk:

Tack för intervjun och lycka till framöver! Det är jag som ska tacka.

Kommentarer

  1. […] Intervju på Shazam.se Relaterade inlägg […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...