Recensioner

Batman: The Return of Bruce Wayne # 4

måndag 23 augusti, kl 17:49 av 0 kommentarer

The Return of Bruce Wayne 4Med tanke på hur lyrisk jag blev över förra numret känns det nästan trist att skriva det här. I samband med att Bruce Waynes tidsresa når 1800-talet sjunker nämligen kvalitén markant. Där piratingredienserna förtjänstfullt gifte sig med såväl Grant Morrisons vilda utveckling av Batmytologin som science fiction-elementen, blir Wayne i vilda västern istället ett exempel på när saker och ting inte fungerar som de ska. Manuset går från att vara inspirerat och galet till lite tradigt och förvirrande. Vår hjälte får tampas med Jonah Hex som för tillfället är anställd av ingen mindre än en cancersjuk och opiumdelirisk Vandal Savage och hans allt annat än smarta hantlangare. Den klassiska westernhämndhistoria Morrison här ger en Batfernissa känns tyvärr oengagerad. Seriens MacGuffin, en Batemblemsförsedd låda med mystiskt innehåll som olika anförvanter till huset Wayne förvarat genom århundradena, dyker återigen upp och tillskrivs egenskaper av samma slag som Pandoras ask: allt går käpprätt åt helvete om den öppnas. Visst undrar man vad lådan innehåller, men efter det här fruktar man att luften kommer att gå ur avslöjandet mycket snabbt.

Att historien rullas upp via teckningar som är allt annat än roliga att titta på befäster ytterligare fyran som seriens lågvattenmärke. Walden Wongs tuschning våldför sig i mycket hög grad på Georges Jeantys teckningar. Efter att ha sett en del av Buffy the Vampire Slayer: Season Eight, som är något av det senaste Jeanty har på resumén, kan jag inte lasta honom för alla konstigheter. I de värsta rutorna ser Jonah Hexs ärrade ansiktshalva mest ut som ett stekt ägg. Min hypotes är att Wong levererade ett hastjobb efter att ha fått uppdraget i elfte timmen. Jämför tidningssidorna med några av Jeantys otuschade original här så förstår ni vad jag menar. Ursprungligen skulle numret ha tecknats av Cameron Stewart, men av okänd anledning kunde han inte leverera. Detta meddelades i början av juni, tidningen skulle släppas 28 juli. Resten kan ni räkna ut själva.

Ingen blir glad av ett mellannummer. Men det faktum att Ryan Sook, som gjorde ett fantastiskt jobb på Kamandi i Wednesday Comics förra året, håller i pennan på den hårdkokta deckarhistoria som kommer i september gör dock att det finns gott hopp om bättring.

Manus: Grant Morrison
Illustration: Andy Kubert (omslag), Georges Jeanty, Walden Wong
Förlag: DC
Betyg: 2+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...