Recensioner

Baltimore: The Plague Ships # 3 & 4

måndag 15 november, kl 18:12 av 0 kommentarer

Plague Ships 3Ojojoj tiden går! Vi har redan hunnit fram till nummer fyra av fem i den första serien om vampyrjägaren Baltimore. Ett mönster har trätt fram där varannan tidning fokuserar på det som är berättelsens nu interfolierat med tillbakablickande mellanspel. Det är generöst för dem som händelsevis inte läst romanen Baltimore, or the Steadfast Tin Soldier and the Vampire, men visst gör det tempot lite staccatoartat. Att se bokens händelser gestaltas med mörk finess av Ben Stenbeck är givetvis mäktigt även om man är bekant med historien sedan tidigare. OBS! Spoilers i nästa stycke!

Efter ett skeppsbrott har vår hjälte och hans följeslagare Vanessa hamnat på en ö som visar sig vara en ubåtskyrkogård där delar av tyskens undervattensflotta hamnat. Stenbeck försitter inte tillfället att frossa i rost, förfall och maskindetaljer i några av numrets mest fascinerande bilder. Olyckligtvis är ubåtarna inte det enda som strandat på ön. Där finns också ett av titelns pestskepp med en last som inte upphört vara ett hot mot de levande. Men vem som är mest illa ute, vampyr eller människa, när Baltimore är med kan ni räkna ut själva.

Plague Ships 4Nummer fyra återger en gång för alla de tragiska händelser som slutgiltigt drev Baltimore över gränsen och gjorde honom till vampyrernas främste baneman. När hans fru återvänder från andra sidan graven med en ohälsosam törst känner man arvet från Bram Stokers klassiker Dracula vibrera i varje bildruta. Efter scenerna vid fruns likbål är det lätt att förstå hatet som driver Baltimore och varför hans misskund med vampyrerna är lika med noll. För de skeppsbrutna på ön ser saker och ting ut att bli etter värre när de onda blommor man först lade märke till i förra numret slår ut och sprider lila sporer. I det avslutande numret utlovas pestzombies i dykardräkt anno 1915. Jag kan knappt bärga mig!

Efter att ha hört nyheten att Baltimore kommer att vara med i Dark Horses bidrag till Free Comic Book Day känns första helgen i maj plötsligt alldeles för långt borta. FCBD Baltimore

Manus: Mike Mignola, Christopher Golden
Teckningar: Ben Stenbeck
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...