Recensioner

Champignac 2: Patient A

lördag 24 april, kl 22:35 av 0 kommentarer

Året är 1941 och vi befinner oss utanför London mitt under brinnande världskrig, närmare bestämt egendomen Bletchley Park, den brittiska underrättelsetjänstens topphemliga avdelning för signalspaning och krypto, där greve Champignac och hans skotska fästmö Blair Mackenzie jobbar som kodknäckare under professor Blacks överinseende. En natt får MI6 ett krypterat meddelande från Berlin, sänt av forskarna Bruynseeleke och Schwarz, medlemmar av Kaiser Wilhelm-sällskapet, Tysklands främsta forskningsorganisation. Avsändarna, som är gamla vänner till både greven och professor Black, vill ha hjälp att fly Tyskland eftersom nazisterna tvingar dem att delta i deras forskningsprogram. Både greven och professorn inser att tiden är dyrbar men att London kommer att vara tveksamma när det gäller att sätta in ett specialkommando eftersom det bara rör sig om två personer men Blair har den självklara lösningen på problemet: Alla tre måste åka till Berlin och leta upp dem. Greven och professorn, eftersom de är deras vänner, och Blair eftersom hon är den enda som talar flytande tyska.

2019 gav Cobolt ut Champignac: Enigma där vi får möta den unge greve Champignac, långt innan han blev bekant med Spirou och Nicke. Serien är skapad av BeKa (författarduon Bertrand Escaich och Caroline Roque) och tecknaren David Etien och börjar med att greven rekryteras av MI6 som kodknäckare och stationeras i Bletchley Park som var den brittiska underrättelsetjänstens bas när det gällde att avlyssna och dechiffrera den omfattande tyska radiotrafiken under Andra världskriget. Verksamheten var topphemlig och avgörande och enligt flera historiker förkortade dessa upplysningar kriget med minst två år.

I första albumet arbetar man febrilt med att forcera den tyska ”Enigma”-maskinens chiffer och under äventyrets gång hinner greven stifta bekantskap med självaste Winston Churchill, den briljante matematikern Alan Turing och Ian Fleming (James Bonds skapare) i hans roll som brittisk underrättelseagent samt förälska sig i den supersmarta Blair Mackenzie, kollega på Bletchley Park och som kan tala en mängd olika språk flytande.

I andra delen, Patient A, får vi reda på att tyskarnas massiva segrar på både öst- och västfronten i inledningen av kriget, där trupperna aldrig verkade ta paus, berodde på att tyska Wehrmacht delade ut Pervitin (metamfetamin) till trupperna som gav dem nästan övermänsklig uthållighet och att även en stor del av den tyska befolkningen är beroende av denna drog. Detta är en sanning med modifikation för visserligen såldes Pervitin fritt på den tyska apoteksmarknaden sedan 1938 men drogen användes främst av elittrupper och framförallt piloter, stridsvagnsförare och lastbilschaufförer som kunde ha nytta av drogen för att stå emot sömnbrist och hålla sig igång, trots att de passerat gränsen för psykisk och fysisk utmattning. De tyska myndigheterna insåg dock att preparatet blev en källa till missbruk och klassade det efter våren 1941 som narkotika och Pervitin användes därefter bara sparsamt i fält och den civila tillgången på drogen drogs in redan i krigets inledningsskeende.

I Patient A får vi först se följderna av Pervitin när Blair råkar äta chokladpraliner som innehåller ämnet och det stämmer att drogen kunde vara inbäddad i chokladkakor, ”Fliegerschokolade” till piloter och ”Panzerschokolade” till pansartrupper. Även de allierade trupperna använde sig dessutom av amfetaminpreparat, främst Benzedrine, och britterna var först ut med sina ”wakey-wakey pills” följt av amerikanarna när de drogs in i kriget.

Under det farofyllda äventyret i Tyskland besöker greven och hans vänner bland annat Görings villa i Berlin men även Berghof, Adolf Hitlers residens i de bayerska alperna. Vi får även möta ingenjör Werner von Braun (vars modifierade bil kommer väl till pass), raketforskaren som bland annat utformade den fruktade V2-raketen och som senare skulle bli en av de ledande forskarna i det amerikanska rymdprogrammet. Våra vänner får också reda på att nazisterna är nära att skapa en atombomb med hjälp av vetenskapsmannen Sprtschk som tidigare dykt upp i Spirou-albumet Besökaren från urtiden.

Både Enigma och Patient A bjuder på spännande läsning med höga insatser men det som ligger följetongen i fatet är att den inte riktigt vet vilket ben den ska stå på. Dels är den en klassisk spionthriller med Andra världskriget som ramverk men samtidigt försöker BeKa och Etien krydda anrättningen med småroliga inslag och karikerade anletsdrag eftersom äventyren utspelas i Spirous universum. Gränsen är hårfin, för till exempel Hoppets tid lyckas med detta briljant men Champignac har ett alldeles för allvarligt tonläge i grunden för att man ska skämta bort alltihop.

Manus: BeKa
Illustration: Etien
Förlag: Cobolt
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...