Nyheter och tips

Vinnarna av Urhunden 2020 och 2021

torsdag 18 november, kl 23:22 av 0 kommentarer

Idag inföll både påsk, midsommar och jul på samma dag då den första utdelningen av svenska seriepriser på två år ägde rum. Urhunden-priserna för både 2020 och 2021 delades ut i Stockholm på Stadsbiblioteket och ingick som en av programpunkterna i Serietekets 25-årsjubileum. Precis som vid den senaste nomineringsceremonin på Stockholms bokhelg 28 augusti leddes evenemanget av en återigen galaklädd Bitte Andersson. Här kommer vinnarna:

Bästa översatta seriebok utgiven under 2019: Heimat – ett tyskt släktalbum av Nora Krug (Utgiven av Norstedts förlag och översatt av Karin Andrae)

Juryns motivering: ”I Heimat – ett tyskt släktalbum undersöker Nora Krug sin familjehistoria och sin tyska identitet ur den hemlängtande emigrantens position. Med berättarjagets resa tillbaka till barndomens platser växer en fängslande och plågsam historia fram, bortom stereotyperna och den abstrakta skammen. Ur ett omfattande arkivaliskt källmaterial, fotografier, brev, protokoll, propaganda, kartor, med mera, framkallar Krug ögonblick, händelser och röster som frysts i tiden. Det sekventiella berättandet växlar mellan inslag som bär tydliga drag av medeltida bildberättande, och en friare syntes av bild och ord som med sagolikt vackra färgställningar skapar en diffus känsla av förlust. Nyansrikedomen kontrasterar mot, och förstärks av, den sakliga tonen och de stiliserade teckningarna. I Heimat – ett tyskt släktalbum gör Nora Krug det förflutna synligt och från det skenbara, enkla och dekorativa träder en komplex historia – privat och allmän på en och samma gång – fram som ur ett smältande isblock.

Bästa originalsvenska seriebok utgiven under 2019: Vei – bok 2 av Karl Johnson och Sara Bergmark Elfgren (Utgiven av Kartago)

Juryns motivering: ”Andra delen i Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsons fantasy-berättelse Vei kombinerar flyhänt det episka äventyret och en sedan årtusenden pågående kamp mellan gudar, med ett psykologiskt trovärdigt berättande, om det avtryck som politiska maktförhållanden gör på familjer och kärleksrelationer. Omtolkningen av de fornnordiska inspirationskällorna är lyhörd, det komplexa världsbygget har ett konsekvent och genomtänkt visuellt uttryck. Verket utmanar och uppdaterar konventioner inom fantasy-actionserier för vuxna. Kämpen Veis resa till ett slags frihet innehåller både brutala strider och explicita kärleksmöten, som alltid är meningsfulla för hennes berättelse och med en självklarhet rör sig utanför genretypiska normsystem.

Bästa översatta seriebok utgiven under 2020: Survilo – Mormors berättelse om livet i Leningrad av Olga Lavrentieva (Utgiven av Kaunitz-Olsson och översatt av Nils Håkansson)

Juryns motivering: ”Survilo är ett monumentalt verk. Med stor svärta, såväl tematiskt som bildmässigt, lyckas Olga Lavrentieva hitta en ny angreppsvinkel på en grundligt dokumenterad del av 1900-talets historia. Levnadsteckningen över hennes mormor, Valentina Survilo, och den familjetragedi som kommer att kasta en lång skugga över tillvaron, förgrenar sig till att bli en bredare skildring av hur livet kunde te sig i det kommunistiska Sovjet. Vi följer vår berättare och iakttagare genom såväl avgrundsdjupa umbäranden under Stora fosterländska kriget och mot en ljusare framtid med kärlek, familjebildning och upprättelse. Lavrentievas tuschlaveringar är både expressiva och exakta i sin återgivning av minnen från vardag, små och stora konflikter, glädje och sorg. En serieroman som omedelbart placerar sig bland de klassiska skildringarna av den här epoken.

Bästa originalsvenska seriebok utgiven under 2020: Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark (Utgiven av Galago)

Juryns motivering: ”I Gå med mig till hörnet lyfter Anneli Furmark fram en verklighet som sällan avbildas i populärkulturen och visar att kärlek, passion och trassliga relationer inte är något som är förbehållet yngre människor. Med detta verk demonstrerar Furmark att hon ständigt utvecklas och driver sitt serieskapande mot nya höjder. Den visuella formen samspelar fint med berättelsens innehåll, bildernas organiska former saknar traditionella ramar, men avgränsas genom kontrasten mellan de handkolorerade delarna och sidans vithet. Figurporträtten är känsloladdade och komplexa, berättandet flyter lätt och ledigt, trots att texten på ett avancerat sätt skiftar mellan dialog, inre monolog och sms-diskussioner. Gå med mig till hörnet är en serieroman som suveränt visar seriekonstens förmåga att i ord och bild gestalta något som är både personligt och allmängiltigt.

Både Heimat – ett tyskt släktalbum, Vei – bok 2 och Gå med mig till hörnet har höjts till skyarna här på Shazam.se och även om jag inte recenserat Survilo så har jag läst den och instämmer helt i juryns motivering. Mina personliga favoriter i kategorin Bästa översatta seriebok utgiven under 2020 var annars någon av antingen Kent State – fyra döda i Ohio, Återvändsgränder, Heros hundra nätter eller Emilio och glömskan, men 2020 var ett ovanligt imponerande år när det gäller svensk serieutgivning och det kan verkligen inte ha varit lätt att utse en vinnare bland alla dessa fantastiska serieböcker. Stort grattis till alla vinnare!!!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...