Recensioner

Vi kommer snart hem igen

torsdag 1 november, kl 17:56 av 0 kommentarer

Den 27 januari 1945 befriades de ca 7000 fångar som fortfarande fanns kvar i Auschwitz, Nazitysklands största förintelseläger, av Röda arméns styrkor. Sedan 1999 har detta datum varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN 27 januari som en internationell minnesdag för att högtidlighålla minnet av Förintelsen. Lagom till Förintelsens minnesdag 2018 publicerade förlaget Natur och Kultur Vi kommer snart hem igen – en seriebok riktad till barn i 9-12-årsåldern som skildrar sex judiska barn som överlevde Förintelsen och slutligen hamnade i Sverige. Sex helt vanliga barn som inom loppet av några år skulle förlora hus och hem, demokratiska fri- och rättigheter, vänner och familj…ja, hela sin barndom i Förintelsens nazistiska och industriella terrormaskineri.

Idén till boken kom ursprungligen från förlaget själv och inspirationen var den brittiska serieboken Survivors of the Holocaust (i sin tur byggd på den animerade dokumentärserien Children of the Holocaust) som handlar om sex judiska barns olika upplevelser av Andra världskriget och Förintelsen. Jessica Bab Bonde, som till vardags jobbar som litterär agent, fick frågan om hon var intresserad och om det gick att göra en liknande bok fast med överlevande som hamnade i Sverige och sedan var projektet igång.

I Vi kommer snart hem igen får vi följa Tobias Rawet, Livia Fränkel (syster till författaren Hédi Fried), Selma Bengtsson, Susanna Christensen, Emerich Roth och Elisabeth Masur – sex barn och ungdomar som idag är i 80-90-årsåldern (Selma Bengtsson avled 2017, 94 år gammal) och bosatta i Sverige. Även om historierna skiljer sig åt så har de många likheter (ett vanligt liv som sakta men säkert inskränks, tågtransporter, familjens separation, dödsmarschen från lägret när nazisterna insåg att de allierade skulle vinna, de vita bussarna samt ett nytt liv i Sverige) men framförallt handlar det om barn som överlevde svält, tortyr, förnedring, hårt arbete och som ständigt fruktade för sin familjs och sin egen existens – kort sagt: ett Helvete på Jorden.

Bokens sex olika berättelser bygger på intervjuer gjorda av Jessica Bab Bonde och skildrar detta mörka kapitel i historien med ofattbar lugn och värdighet där varje berättelse går rakt in i hjärtat och berör mig som ingen annan skildring av Förintelsen gjort tidigare. En stor bidragande orsak till detta är det geniala draget att låta den fenomenale Peter Bergting stå för illustrationerna. Bergting är en av Sveriges mest namnkunniga illustratörer, även internationellt, och hans gedigna karriär sträcker sig alltifrån rollspel, dataspel, omslag (bland andra Harry Potter och dödsrelikerna tillsammans med Alvaro Tapia som illustrerade omslagen till de övriga sex böckerna i bokserien) till amerikanska serier som Mike Mignolas Baltimore från Dark Horse Comics. Med fulländad perfektion och enkelhet skildrar han berättelsernas grymhet och barnens utsatthet och framförallt gillar jag karaktärernas enkla, men så uttrycksfulla, ”pepparkaksögon”. Färgläggningen är också fulländad med en mörkare palett för vidrigheterna och en mustigare för tiden innan grymheterna och det nya livet i Sverige – ett val som inte känns påklistrat utan bara befriande.

Som recensent måste jag ställa mig frågan: Hur betygsätter man en seriebok om ofattbart mänskligt och verkligt lidande? Berättelserna i sig understryker hur viktigt det är att lära av historien, att aldrig glömma eller att ta vårt demokratiska samhälle och våra mänskliga rättigheter för givna. Vi kommer snart igen lyckas med det och mycket mer just tack vare bokens serieformat som gör den till ett lättillgängligt och mycket gripande material för mellanstadiet. När jag växte upp fick vi läsa Anne Franks dagbok och även om jag inte på något sätt vill ringakta denna självklara klassiker när det gäller ett barns skildring av Förintelsen så är Vi kommer snart hem igen ett mycket bra komplement och ett verk som ligger helt rätt i tiden.

”Kan man skriva poesi efter Auschwitz? Kan man teckna serier efter Förintelsen? Serieromanen Vi kommer snart hem igen berättar samma historia om och om igen. Det är vandringen mot döden, och förintelsens logik, där det till slut inte finns ord, berättelser eller poesi. Men mot det lyser i serierutorna varje överlevandes berättelse som ett fantastiskt undantag. Det är stor seriekonst. Svar ja.” Så lyder den perfekta motiveringen till bokens nominering till Augustpriset i kategorin ”Årets svenska barn- och ungdomsbok” och Vi kommer snart hem igen är även en av de nominerade i Barnradions bokpris, vars vinnare tillkännages nu på söndag som avslutning på det man numera kallar ”läslovet”. Vi kommer snart hem igen förtjänar många priser men framförallt hoppas jag att den sprids och läses av många generationer av barn så att vi aldrig glömmer, aldrig tar något för givet…aldrig slutar minnas.

Manus: Jessica Bab Bonde
Illustration: Peter Bergting
Förlag: Natur & Kultur
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...