Nyheter och tips

Svenska serievåren 2021

torsdag 8 april, kl 10:25 av 0 kommentarer

I vanliga fall brukar jag presentera vårens serienyheter i samband med att Uppsala Comix går av stapeln men precis som 2020 så lyser seriefestivalerna med sin frånvaro även detta år på grund av pandemin. Förhoppningsvis är läget mer gynnsamt under hösten och nästa år men det blir i alla fall återigen en digital upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival. Förra årets festival tyckte jag var mycket lyckad med tanke på omständigheterna och även i år har Serieteket laddat med ett gediget program som kommer att presenteras i sin helhet senare i vår. Vad vi vet är att festivalen äger rum 29-30 maj, festivalteman är coronaserier, samiskt serieskapande och textila serier och att årets hedersgäst är den belgiske serieskaparen Olivier Schrauwen. Den fina festivalbilden är skapad av Anneli Furmark.

Precis som förra året så verkar det som att även 2021 blir ett fantastiskt utgivningsår med flera härliga titlar som bara väntar på att få fylla dina bokhyllor. Även om jag har bra koll på vad som är på gång vill jag bara understryka att det förmodligen dyker upp fler titlar som jag inte känner till från andra förlag under våren men de kommer i så fall presenteras utförligt i mitt kommande inlägg om den svenska seriehösten 2021.

Först ut har vi Cobolt Förlag som redan gett ut fjärde och sista delen av Thorgals värld: Kriss från Valnor (innehåller albumen Tidens berg och Rättvisans herre), nyutgåvor av Tintin-äventyren Tintin och gerillan och Tintin och alfakonsten samt Champignac: Patient A där vi åter igen får träffa den unge greve Champignac (känd från Spirous äventyr) när han rekryteras av den brittiska underrättelsetjänsten under nazisternas ockupation av Belgien.

Näst på tur är fortsättningsdelar på två fransk-belgiska rymdserier, nämligen BUG (bok 2) av Enki Bilal samt den efterlängtade fortsättningen på Orbital (del 3: Motstånd) av Sylvain Runberg och Serge Pellé. Jag har precis läst in mig på hela denna spännande serie om en framtida intergalaktisk konfederation med agenterna Caleb Swany och Mezoke Izzua i huvudrollerna och det är en mycket läsvärd och välgjord serie värd att utforska i sin helhet.

Senare i vår är det dags för Blake och Mortimer – De fem lordernas ed där Kapten Francis Blake och professor Philip Mortimer löser ett mysterium med stulna värdeföremål, ett hemligt sällskap och en hämndlysten mördare utklädd till spöke. Yves Sente och André Juillard har skapat detta album och med tanke på vad de lyckades åstadkomma med Edgar P. Jacobs karaktärer i Doktor Voronovs komplott (gavs ut 2020 av Cobolt) så har jag höga förväntningar.

Ytterligare ett Extraordinärt äventyr med Spirou och Nicke dyker också upp där våra vänner löser ett mysterium med en av greve Champignacs förfäder som tar dem ända till Himalaya. Spirou – Katakomberna i Champignac är författad av Yann (Spirou-äventyren Operation Fladdermus, Leopardkvinnan och De svarta hostiornas herre samt den läsvärda Andra världskriget-följetongen Angel Wings, alla utgivna av Cobolt) och illustrerad av Fabrice Tarrin (Spirou i Sovjet).

Under våren dyker äntligen några försenade utgåvor upp från förlaget, som Illustrerade klassiker 3 och fjärde delen av Riad Sattoufs formidabla uppväxtskildring Framtidens arab, men vi får också en nyutgåva av Kalle och Hobbe: Yukon nästa!, sjätte samlingsvolymen med Yoko Tsuno (innehåller äventyren Djävulens orgel, Vid livets gräns och Odens eld) samt den svartvita retroutgåvan av Tintins äventyr – Krabban med guldklorna.

Jag vill också tipsa om Wanted – Lucky Luke, Matthieu Bonhommes fristående uppföljare på albumet Mannen som sköt Lucky Luke (som nu kommer i nytryck) där Morris 75-årsjubilerande karaktär blir oskyldigt efterlyst för mord.

Slutligen fick jag alldeles nyligen höra att Cobolt kommer att börja ge ut samlingsvolymer av Long John Silver. Denna storslagna äventyrsserie, författad av Xavier Dorison (Djurslottet) och tecknad av Mathieu Lauffray (Linda och Valentin: Shingouzlooz Inc.), har tidigare gått som följetong i Fantomen och består av totalt fyra delar (Lady Vivian Hastings, Neptunus, Smaragdlabyrinten och Guyanacapac) som kommer att ges ut i två volymer i härligt stort format av förlaget. Här får vi träffa den enbete skeppskocken Long John Silver, känd från R.L. Stevensons Skattkammarön, när han blivit landkrabba som värdshusvärd men, som av en händelse, anlitas av Lady Vivian Hastings, vars make säger sig ha funnit det legendariska Eldorado och Guyanacapac i Amazonas djungler.

Årets första seriebok från Kartago är den mycket hyllade första delen av I huvudet på Sherlock Holmes. Undertiteln är Den skandalösa biljetten och detta album, skapat av Cyril Lieron och Benoit Dahan, är ett måste för alla Sherlock Holmes-älskare och ni som gillar seriekonst när den är som allra bäst.

Från Kartago får vi även tredje och sista delen av Den skarpa eggen i Stéphane Melchiors adaption av Philip Pullmans trilogi Den mörka materian. Melchior har tidigare annonserat att adaptionen av den tredje och sista boken, Bärnstenskikaren, kommer att ges ut i fyra delar och det innebär att hela albumföljetongen kommer att bestå av totalt tio delar: Guldkompassen (del 1-3, tecknad av Clément Oubrerie), Den skarpa eggen (del 1-3, tecknad av Thomas Gilbert) samt Bärnstenskikaren (del 1-4, ännu icke känd tecknare).

En annan fransk-belgisk serie som kommer att ges ut av förlaget under våren är Superfeministerna. Här lyfter och förklarar serieskaparen Mirion Malle svåra och viktiga feministiska begrepp som könsidentitet, intersektionalitet, samtycke, Bechdel-testet, representation och mycket mer på ett informativt och humoristiskt sätt som främst riktar sig till mellanstadiet men som med fördel kan läsas av alla åldrar.

Vi får också tredje delen av David Nessles hejdlöst roliga projekt Muralgranskaren med underrubriken Renässanslöst och en fin samlingsvolym av Jan och Maria Berglins underbara och träffsäkra satirskildring av vår samtid i boken Berglins Guld: De bästa serierna från 2009-2019.

Som om det inte räckte med att Kartago ger ut en svensk översättning av I huvudet på Sherlock Holmes så dyker även Ryan North och Albert Monteys hyllade serieadaption av Kurt Vonneguts Slakthus 5 eller barnkorståget upp senare i vår. Denna fängslande blandning av självbiografi, antikrigsskildring och märkliga resor i tid och rum räknas till klassikerna och serieversionen kommer få dig att tappa hakan av häpnad.

Epix Förlag har levererat en rejäl hög med serieböcker under mars månad. Först ut har vi Gudabröllop, Li Österbergs efterlängtade fortsättning på hennes personliga och prisbelönade följetong om den grekiska mytologin. Den här gången ställer Dionysos till med en hejdundrande backanal och de folkskygga gudarna Hades och Kore får äntligen chansen att ses öga mot öga efter en tids brevväxling.

Lee Lai, född i Melbourne, Australien och numera bosatt och verksam i Montreal, Quebec släpper sin debutbok Stone Fruit (Stenfrukt) både på engelska (Fantagraphics) och svenska (Epix Förlag). Det är en berättelse om kärlek och det unika förhållandet mellan systrar där vi får träffa det queera paret Ray och Bron som ofta tar hand om Rays systerdotter Nessie.

”Båda har en ansträngd relation till sina egna familjer, särskilt till sina systrar. Brons yngre syster blev sårad när Bron lämnade deras kristna familj. Rays storasyster, som är ensamstående arbetande förälder, har svårt att förstå Rays queerförhållande, och hon gillar inte att Nessie tillbringar sa mycket tid med Bron, som är transperson. Men när Brons och Rays kärlek börjar smulas sönder försöker båda att bygga ett nytt, mer förtroendefullt förhållande till sina systrar.”

Den danske journalisten Tore Rørbaek gjorde åtskilliga besök till norra Irak för att skaffa sig information om det ohyggliga folkmordet på yazidier som begicks av Islamiska staten 2014. Tillsammans med tecknaren Mikkel Sommer blev det insamlade materialet serieboken Shingal, det kurdiska namnet på staden och bergsmassivet Sinjar, dit 50.000 yazidier flydde och som sedan blev deras Helvete när de kurdiska soldaterna inte kunde försvara dem och yazidiernas muslimska grannar vänt dem ryggen.

Ett genomgående tema i den franska serieskaparen Chloé Warys verk är kvinnors kamp för ökat inflytande och egenmakt. Hennes debutbok Conduite Interdite handlar till exempel om de modiga saudiska kvinnorna som 1990 bröt mot lagen som förbjuder kvinnor att köra bil och i sin andra bok, Saison des Roses (Rosornas säsong), tog hon sig an ett annat ämne som rörde upp känslorna i Frankrike när det begav sig. När Rosorna, tjejfotbollens ungdomslag i Parisförorten Rosigny, kämpade för att kvalspela i franska damfotbollens juniorliga beslutade sig klubbchefen för att strypa deras bidrag och istället lägga pengarna på grabbarnas lag, något som lagkaptenen Barbara och hennes elva medspelare inte tänkte finna sig i.

Den ivorianska författaren Marguerite Abouet har bland annat skapat barnbokserien Akissi (tecknad av Mathieu Sapin) som ges ut av Epix Förlag och nu är det dags för hennes mest hyllade serie att få svensk premiär. Aya – Livet i Yop City är tecknad av Marguerites make Clément Oubrerie (Guldkompassen) och har vunnit många priser samt blivit en animerad långfilm. Den handlar om den unga kvinnan Ayas liv i Elfenbenskusten, ett liv fyllt av drömmar om att bli läkare, hennes väninnors vilda tonårsliv och hennes far som vill att Aya gifter sig med en välbärgad karl.

1970 plockades den fem år gamla Jung-Sik Jun upp av en polis när han ensam irrade omkring på gatan i Sydkoreas huvudstad Seoul. Han hamnade på ett amerikanskt barnhem och adopterades senare av en belgisk familj och 2007 beslutade han sig för att försöka få svar på alla sina frågor om sitt koreanska ursprung. Resultatet har blivit serieföljetongen Couleur de peau: miel (Hudfärg: Honung) vars tredje del nu finns i handeln. Alla delarna är utgivna av Epix Förlag och kommer att recenseras som en helhet.

Ordfront Galago bjuder på tre böcker under våren, redan recenserade Karantändagboken av Elin Lucassi, Hokus Pokus: De tre paddorna som är andra delen (recension på Hokus Pokus: Den lilla häxan hittar ni här) i Fabian Göransons fantastiska barnboksserie samt Elias Ericsons nya bok Diana & Charlie, en queer berättelse om vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Elias debuterade 2013 med Åror 2013, följt av barnboken Blompojken 2014 och om man vill läsa mer om Elias tankar om serieskapande, transrättigheter och representation så rekommenderar jag att man kollar in den fina intervjun med titeln Hellre skildra än utbilda som går att läsa på Galagos hemsida.

Lystring Förlag står för två av årets mest emotsedda serieböcker: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen och Krisläge (Crisis Zone) av Simon Hanselmann. Det förstnämnda är en förvirrande, rolig, surrealistisk, bisarr och fantastisk bok som handlar om när Oliviers farfar Arsène reste till en belgisk koloni för att hjälpa sin kusin med att bygga en helt ny, futuristisk stad långt inne i djungeln.

”Roy Andersson remaking Fitzcarraldo as an X-rated children’s comic” är en passande beskrivning på detta hyllade mästerverk.

Om man tyckte att Coronaåret 2020 var ett Helvete så är det ingenting mot vad Simon Hanselmanns karaktärer (Megg, Mogg, Owl och Werewolf Jones) får uppleva. Efter att serien Crisis Zone blivit en succé på Instagram kommer den nu ut i en rejäl bok och liknar ingenting du någonsin kommer att ha i seriehyllan för hur jävligt det än har varit så har du åtminstone inte haft Werewolf Jones som inneboende.

”Watch Megg attempt to bury herself in a digital world of escapism! See Mogg fall down the rabbit hole of paranoia and conspiracy theories! Experience Owl’s metamorphosis from timid and uptight worrywort to a no-holds-barred, asskicking leader and back again! Witness Werewolf Jones’s journey from reluctant erotic performer, to viral TikTok stardom, to Netflix sensation! Bouncing rapidly between comedy, horror, action, and relational soap-operatics, Crisis Zone refuses to take the pedal off the gas as we all hurtle towards unknown destinations.”

Från Ades Media kommer nya volymer av Dylan Dog och Tex Willer: Dylan Dog – Vid tidens gräns respektive Tex Willer 4 – Sierskans spådom och dessutom får man ett medföljande bonushäfte, Top Secret vid köp av Dylan Dog och Döden i öknen när man införskaffar Tex Willer. Förlaget ger också ut en samlingsvolym av satirserien Granköping, skapad av Magnus Knutsson och Ulf Jansson (Vår lilla stad, Snells Express, Sveryda, Kodnamn Falken, Martin Udd och Ratte), som publicerades i Skogsarbetarnas tidning 1998-2008.

Om 2020 var debutanternas år så lyser de med sin frånvaro under 2021, med ett mycket lovande undantag från Syster Förlag som bekräftar regeln. I maj dyker Pia Koskelas debutbok Karelen! upp där hon likt Nora Krug (Heimat – Ett tyskt släktalbum) försöker lägga ett komplicerat familjepussel med en bussresa till hennes fars älskade och saknade Karelen. Ett collage av arkivbilder och soldatanteckningar blandat med traditionellt serieberättande bildar en gripande berättelse om det hennes far aldrig pratade om: det ohyggliga kriget och de grymma tvångsförflyttningarna som följde i dess spår.

Lagom till 60-årsdagen släpper Joakim Pirinen sin 20:e bok på förlaget Kaunitz-Olsson: Hundratvå år av ensamhet. Boken skapades under Coronaåret 2020 och blandar svår melankoli och vemod med det absurda.

”Joakim och Susanne bestämmer sig för att ­flytta isär efter ett ­antal stormiga gräl. En ­känsla av frihet infinner sig. Men i samma stund som dörren smäller igen efter den före detta sambon öppnas den och ensamheten gör entré. Ensamheten förpestar Joakims tillvaro och har inga planer på att lämna honom i fred.

Ensamheten är också närvarande hos kommissarieparet Runge och Wrange, Den allvarsamma löken, Humbert, Eskil Erlandsson och i Döda parets Lidingövilla. När Mamma Küster dör och kommer till himlen är det också tomt. Hon gör som hon alltid har gjort, hon börjar städa ensam.”

”Självmordssekten Homo Consumericus dyrkar något som kallas tillväxt, bränner olja och hoppas på att ett tekniskt mirakel ska rädda dem.”

Placenta Förlag bjuder på en efterlängtad bok av serieskaparen Max Gustafson. Homo Consumericus började som en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg och har nu blivit en bok som handlar om människans ohållbara konsumtion och de oundvikliga konsekvenserna den får på vår miljö och fortsatta överlevnad här på Jorden. Kort sagt, vår värld som går under i realtid och där skrattet riskerar att fastna i halsen.

Sist men definitivt inte minst så är det äntligen dags för två nya serieböcker från Sanatorium Förlag vilka dyker upp lagom till Stockholms Internationella Seriefestival.

Åke Jävel, Lars Sjunnessons kedjerökande anarkist som alltid har ett fult ord till övers, dyker upp i den nya samlingsvolymen Åke Jävel – Utan filter, bestående av nytt material men också sidor som tidigare publicerats i Galago och Tidskriften ESSÄ.

”Åka Jävel är tillbaka och går i klinch med de normkreativa omgivningarna.
Rökning är bra, objektifiering är kul, samtycke möts med mottycke. Åke öppnar rökardagis, leder
elevuppror mot serieskolornas genuspolis och gör sin egen porrfilm.”

Förlaget har tidigare publicerat Erik Svetofts fascinerande böcker Mondo och uppföljaren Domus och nu är han tillbaka med den hejdlöst snygga och mycket lovande boken Spa (ett rysmysigt smakprov dök upp i senaste numret av Galago) som sänder kalla kårar längs ryggraden.

”En mystisk fuktskada breder ut sig på ett förstklassigt Spa- och konferenshotell,
någonstans i norra Europa. En kvalitetsmedveten företagsledare försvinner spårlöst,
en ung tjänsteman går vilse på väg till sitt rum samtidigt som ett nygift par –
i ett försök att fly undan en hemsökt vardag – gör sitt bästa för att njuta av en lyxig weekend.”

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...