Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2016

lördag 31 december, kl 22:03 av 0 kommentarer

sis2016_banner_400x500px-kopia-973x979Så var det dags att summera ytterligare ett rikt serieår som för min egen del kulminerade redan i maj 2016 med mitt första besök på Stockholms Internationella Seriefestival. En otroligt givande och inspirerande tillställning som definitivt gav mersmak och jag fick också chansen att träffa och snacka med två av mina svenska favoritserieskapare: Dennis Gustafsson (Viktor Kasparsson) och Kim W. Andersson (Love Hurts, Alena och Astrid). Just Kims verk kom att prägla mitt svenska serieår och jag är fortfarande grymt imponerad av vår nya rymdhjälte Astrid som gjorde sin debut både på svenska (Apart förlag) och på engelska (Dark Horse Comics) det här året.

Vad gäller Shazam.se har jag djupdykt i flera pågående serier, såsom Saga och Harrow County (endast en volym recenserad av den sistnämnda men tre ligger på lager) samt även två avslutade följetonger (Phonogram och Colder) och det blir mer av den varan 2017. Jag utökade också mitt läsande med att glufsa i mig en mängd seriealbum från 2015 där Nanjing: The Burning City, Nimona och Two Brothers blev mina favoriter.

deadpool1

Film- och TV-året blev inte lika intensivt. Netflix andra säsong av Daredevil kändes blek i jämförelse med första och jag har ännu inte tagit mig för att se Jessica Jones eller Luke Cage och när det gäller filmer vågar jag knappt erkänna att jag ännu inte sett Doctor Strange. För min egen del finns det bara en serierelaterad film från 2016 värd att nämna i sammanhanget och det är Deadpool som infriade alla mina önskningar plus mycket mer. Förutom att jag måste se Doctor Strange 2017 så har jag höga förväntningar på Hugh Jackmans sista insats som Wolverine i kommande Logan samt Wonder Woman, Thor: Ragnarok, Guardians of the Galaxy 2, Spider-Man: Homecoming och TV-serien om Charles Xaviers son Legion.

10. ÅRETS ÅTERUTGIVNING: DET HERMETISKA GARAGET

moebius_stor-945x587

Cobolt har verkligen blivit ett svenskt förlag att räkna med med sina välfyllda och snygga svenska samlingsvolymer av bland annat Linda och Valentin, Thorgal och Blueberry men en utgåva gladde mig lite extra: Det hermetiska garaget av Moebius. Detta svartvita mästerverk från 1970-talet bjuder på fascinerande science fiction av bästa märke och speciellt vill jag lyfta fram den snygga textningen och Björn Wahlbergs eminenta översättning.

9. ÅRETS BÄSTA ALBUM: DARK NIGHT: A TRUE BATMAN STORY

dkbtms2

Tvillingbröderna Fabio Moon och Gabriel Bás excellenta adaption av Neil Gaimans How to Talk to Girls at Parties samt Daniel Clowes sköna blandning av science fiction och vardagsrealism i Patience förtjänar alla att nämnas men störst intryck av alla lämnade Paul Dini och Eduardo Risso i Dark Night: A True Batman Story. Detta självutlämnande självbiografiska verk som blandar fakta och fiktion är ett sant mästerverk och fungerar både som ett reningsbad och en hyllning till hela superhjältemytologin.

8. ÅRETS BÄSTA DIGITALA SERIE: THE WALKING DEAD: THE ALIEN

the-walking-dead-the-alien-claudia-saves-jeff

När det gäller webbserier har jag njutit av svensk fantasy i Fabian Göransons Martilo, den underbara The Creepy Casefiles of Margo Maloo, den episka The Worldworm Saga samt den hejdlösa sexkomedin Oglaf men det är svårt att tävla med Panel Syndicates underbara serier. Brian K. Vaughan och Marcos Martins (The Private Eye) nya serie Barrier är mycket läsvärd men bäst av alla är deras one-shot The Walking Dead: The Alien där de berättar en egen historia från Robert Kirkmans zombieapokalyps som utspelas i ett härjat Barcelona.

7. ÅRETS BÄSTA AVSLUT: JONATHAN HICKMANS SECRET WARS

secret-wars-9-cover

Jonathan Hickman är en av mina absoluta favoritförfattare och framförallt så avgudar jag hans Marvelalster. Secret Wars blev kulmen på många år av sköna superhjälteäventyr som började med hans fulländade Fantastic Four och fortsatte i New Avengers och Avengers för att avslutas i en våldsam kamp mellan Reed Richards och Doctor Doom i Marvels bästa event på många år. Nu när Hickman lämnat förlaget för att jobba med sina egna serier är inte Marvels universum sig likt längre och det kommer nog dröja länge innan en författare får så fria tyglar när det gäller att skriva något lika fascinerande och episkt som det Hickman gjorde.

6. ÅRETS BÄSTA MINISERIE: THE VISION

640

Om jag hade skapat en kategori som hette ”årets bästa serie 2016 alla kategorier” så hade definitivt The Vision av Tom King och Gabriel Hernandez Walta vunnit. Fantasifyrverkeriet Weirdworld, utomjordingar och depression i Negative Space samt realistisk våldsspiral i The Violent har helt enkelt inte en chans för det här är en av de bästa serier jag någonsin läst som garanterat inte lämnar någon oberörd. En tour de force i tolv nummer av perfektion, tragik och psykologiskt drama som man sällan skådat från Marvel-fabriken.

5. ÅRETS BÄSTA ENSKILDA NUMMER: SOUTHERN BASTARDS #14

tumblr_o7b7m0cr4v1u496xso1_1280

Två av aspiranterna till denna kategori är så gott som helt dialogfria där respektive tecknare får briljera, nämligen mordförsöket på Xiolain i East of West #22 (Nick Dragotta) och Natasha Romanoffs halsbrytande flykt från S.H.I.E.L.D.:s Helicarrier i Black Widow #1 (Chris Samnee) och så har vi förstanumren av Black Hammer och Kill or Be Killed som tog mig med storm men vinstlotten går ändå till Southern Bastards #14 (Jason Aaron och Jason Latour) där vi äntligen får stifta bekantskap med Roberta Tubb efter lång väntan. Detta är ett gripande personporträtt som kryper under huden och framförallt det ögonblick där Roberta står handfallen inför rasism som är nedärvd genom generationer.

4. ÅRETS BÄSTA TECKNARE: SANA TAKEDA

monstress-4-cover

Att åter få läsa en serie tecknad av mästaren Jerome Opeña (Fear Agent, Uncanny X-Force) är en ynnest och just nu njuter jag av hans och Rick Remenders Seven to Eternity som kommer att recenseras när jag fått vantarna på de första fyra numren. Trots detta så finns det dock en tecknare som levererat ännu mer i en av årets bästa serier och framförallt då med de lysande omslagen, nämligen Sana Takeda i Marjorie Lius Monstress. Hon ger prov på en ”art deco-skimrande steampunk-fantasy i mangaskrud” som får det mesta i serievärlden att blekna och det ska bli en fröjd att följa fortsättningen på den här resan.

3. ÅRETS BÄSTA FÖRFATTARE: TOM KING

gallerycomics_v_1920x1080_20160700_shrfbab_cv8_logo_57473b3de05ea8-53448322

2016 har verkligen varit Tom Kings år där han gått från klarhet till klarhet med otroligt välskrivna serier som alla ställer stora frågor om vår existens. Kings otroliga förmåga att engagera läsaren och använda seriemediet till att berätta historier som verkligen berör är enastående vare sig dig gäller rymdopera och politisk thriller i The Omega Men, kriminaldrama i ockupationens Irak i The Sheriff of Babylon eller psykologiskt drama med superhjältar i The Vision.

2. ÅRETS BÄSTA NYA SERIE: BLACK HAMMER

black-hammer-1-preview-mu2p1c1haz1d5myyo86lsf9k6xtlcza1dsij8b6vvs

Det var länge sedan jag var så frikostig med mina betyg när det gäller nya serier men 2016 har verkligen varit ett synnerligen fantastiskt serieår när det gäller tillväxten av riktigt bra nya serier. Kill or Be KilledMonstress, The Sheriff of Babylon, Clean Room, The Goddamned och Weird Detective är alla utmärkta serier som förtjänar att läsas men den serie som imponerat mest på mig är Black Hammer av Jeff Lemire och Dean Ormston. Mycket välgjorda karaktärer, en mycket intressant och spännande handling full av tragik, humor, värme och skräck samt tecknad i en stil som berör. Med tanke på att serien var nära att skrotas innan den kom ut på grund av Ormstons sjukdom så är jag överväldigad över hans snabba tillfrisknande och otroligt tacksam att jag nu kan njuta av den i fulla drag.

1. ÅRETS BÄSTA PÅGÅENDE SERIE: PAPER GIRLS

paper-girls-2-header

När det gäller serier som ständigt håller en hög nivå och aldrig får mig att tröttna så kan listan bli lång men jag återkommer ständigt till Jason Aaron och Jason Latours hårdfriterade Southern Bastards och Kieron Gillen och Jamie McKelvies moderna gudasaga The Wicked + The Divine. Dock finns det en serie om fyra tolvåringar från 1980-talet som hamnar i en märklig situation som tar dem genom tid och rum som jag inte kan släppa. Paper Girls är det bästa jag läst av Brian K. Vaughan och Cliff Chiangs underbara bilder är på topp tillsammans med Matt Wilsons mästerliga färgläggning och för alla er som älskade Netflix 1980-talshyllning Stranger Things och vill ha mer så kan jag varmt rekommendera den för Paper Girls är till och med ännu bättre.

ya-featuredEfter denna kavalkad av härliga serier från 2016 så är det ändå en hel del som jag inte hunnit läsa. 2017 tänker jag bland annat utforska alla serier från DC:s nya satsning Young Animal (Doom Patrol, Shade the Changing Girl, Cave Carson Has a Cybernetic Eye och Mother Panic) samt Hickmans Black Monday Murders, Jeff Lemires Moon Knight, Simon Spurriers The Spire, Jim Zubs Glitterbomb och Bryan Lee O’Malleys Snot Girl. Dessutom har jag en längre tid försökt klämma in så många volymer av Y: The Last Man som jag bara kan och förhoppningsvis kan jag göra en recension av hela denna förträffliga serie så småningom och detta gäller även Garth Ennis och Steve Dillons Preacher. Gott nytt serieår!!!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...