Guider

Beginner’s Guide To Comics

söndag 17 februari, kl 23:34 av 2 kommentarer

(Först, som ni kommer märka har det här inlägget dragit ut lite på tiden. Jag startade med det i början på året, men jag är lite seg så fick det inte klart förrän nu. Men men, en kan börja med serier när som helst.)

 

Nytt år, nya möjligheter. En tid när en fortfarande kan lura sig att allt det en drömmer om kommer göras. Potentialen finns än så länge där. Det innebär till exempel att en kan dra igång ett nytt projekt eller upptäcka något tidigare outforskat. Som att börja läsa serier.

När jag började aktivt utforska seriemediet för cirka tio år sen var det för att jag till slut förstod att det fanns mer än satirserier i Sverige och inte bara trikåer och ungdomsinriktat internationellt. När jag försöker pitcha serieläsande för någon använder jag nästan alltid det faktum att många redan konsumera serialiserad underhållning i form av TV-serier. Mitt egna serieintresse tog fart via Vertigo Comics publikationer som har mycket gemensamt med till exempel TV-bolaget HBO (som är hem för bland annat Game Of Thrones, The Wire och Deadwood) vad gäller synsätt på innehåll och berättande. Båda jobbar med att under en begränsad tid skapa helt fristående historier, kompletta med början och slut. Detta är ju också en av anledningarna att serier är väldigt passande att översätta till TV (även om det givetvis även finns en del serier vars konst och berättarteknik gör dem svåra eller olämpliga att byta medie på). Vi har i dag en närmast abnorm mängd program som har sin förlaga i serievärlden. Därmed också en stor skara ofrälsta på den sekventiella konsten som kan dras in via sin favorit-TV-serie.

Detta inlägg är för er sedan tidigare oinvigda i seriernas magiska värld eller som vill se en annan sida av den. Kort och gott, här kommer tips för er som vill bekanta er med serier men inte vet vart ni ska börja (även gamla rävar i gamet kan säkert hitta något matnyttigt). Jag försöker hålla det till avslutade serier som jag har läst och som är skapligt ”new-reader-friendly”. Länkar till mest prisvärda utgåvan från Adlibris och Bokus tar jag med (de båda är billigast att köpa från men kolla gärna in renodlade serieaffärer som till exempel Comics Heaven i Stockholm och andra som ni kan hitta här eller kolla in närmsta bibliotek alternativ Serieteket i Stockholm) samt svensk översättning eller bästa lyxbok om det finns någon.

SERIER OM SERIER

Omslag: Scott McCloud

Understanding Comics av Scott McCloud från Tundra Publishing (förlag)

 

Om en gör sig redo att ta del av den fantastiska konstnärliga form som är serier kan det vara bra att förstå en del saker kring dess berättarteknik. Där kommer denna klassiker in. Jag skulle inte säga att den är absolut nödvändigt för att greppa mediet, men den hjälper helt klart till att få en större uppskattning och medvetenhet för de små detaljerna i bilderna. Saker som du annars kanske registrerar och läser in utan att ens tänka på. Dessutom är McCloud oerhört underhållande, pedagogisk och intresseväckande i denna serie om alla knep som används på sidorna för att göra stillbilderna levande. Du kommer vilja hoppa på nästa projekt inom mediet direkt när du har läst ut den.

 

Köp hos Adlibris

Köp hos Bokus

Svenska utgåvan Serier: Den Osynliga Konsten från Epix (förlag svensk utgivning)

DC COMICS

Omslag: Dave McKean

Arkham Asylum: A Serious House On Serious Earth av Grant Morrison (manus) och Dave McKean (bild) från DC Comics (förlag)

 

Det är obehaglig psykologisk skräck herrar Morrison och McKean bjuder på när Batman träder in på mentalsjukhuset Arkham Asylum som tagit över av de intagna, alltså merparten av hans skurkgalleri. En djupdykning i gamle Läderlappens sinne tar vid, uppblandat med gotiskt berättande om institutionens grundare Amadeus Arkham. Den stora frågan serien undersöker är kort och gott: Hör Batman egentligen hemma på Arkham? McKean briljerar med bilder som är vackra, skrämmande, experimentella och ikoniska.

 

Köp hos Adlibris

Köp hos Bokus

Kommande lyxutgåva (Absolute Edition)

MARVEL

Omslag: Adi Granov

Iron Man: Extremis av Warren Ellis (manus) och Adi Granov (bild) från Marvel Comics (förlag)

 

Gillar en Iron Man-filmerna är detta helt klart rätt ställe att börja. Ellis och Granov definierade Tony Stark för en ny era med denna berättelse. Nya designer, uppdaterad ursprungshistoria och moraliska betänkligheter kring teknologiska framsteg är saker som kom att färga karaktären efter denna slog ner i serievärlden. Granovs mjuka realistiska stil är så tilltalande och filmerna skulle inte se ut som de gör om det inte var för Iron Man: Extremis.

 

Köp hos Adlibris

Köp hos Bokus

FRANSK-BELGISKT

Omslag: Jean-Claude Mézières

Linda Och Valentin av Pierre Christin (manus) och Jean-Claude Mézières (bild) från Cobolt Förlag (svensk utgivning)

– Hittills 23 album varav de 21 första är samlade i 7 inbundna böcker

 

Jag ska villigt erkänna att jag bara läst de nio första albumen i serien, men den överraskade mig positivt med det djup som finns. Ända sedan första albumet 1967 har de båda huvudkaraktärerna känts som jämlikar, vilket än i dag inte är givet även när det är intentionen. Det är absolut en politisk serie genom Christins perspektiv som socialist, men det är ingen predikan. Ämnen som svält på grund av resursbrister, sexuell frigörelse, klimatpåverkan och förtryck utforskas genom en science fiction-lins, men det gör aldrig att fantastiken får sätta sig i baksätet. Dessutom är det roligt att läsa serien bara för att se Mézières utveckling som tecknare under årens lopp.

 

Köp Linda Och Valentin: Samlade Äventyr 1 hos Adlibris

Köp Linda Och Valentin: Samlade Äventyr 1 hos Bokus

SVENSKT

Omslag: Karl Johnsson

Vei av Sara Bergmark Elfgren (manus) och Karl Johnsson (bild) från Kartago Förlag

– 2 böcker varav 1 är utgiven

 

Jättar, asagudar och människor. Gladiatorspel och intriger. Det är delar av vad som erbjuds i denna fantasy som är dränkt i nordisk mytologi. Dessutom har Bergmark Elfgren och Johnsson gjort karaktärer som bryter mot många könsstereotyper och flödar av intressanta känslor och motivationer. Johnssons designer är verkligen imponerande. Han gör till exempel asagudarna till sina skapelser. En oerhörd prestation med tanke på att Peter Madsen redan gjort det en gång med Valhall, vilket gör det hela ännu svårare.

 

Köp Vei – Bok 1 hos Adlibris

Köp Vei – Bok 1 hos Bokus

UNGDOM

Omslag: Jeff Smith

Bone av Jeff Smith från Cartoon Books och Image Comics (förlag)

– 10 album varav de 9 första finns samlade i 1 större utgåva

 

Ungdomsfantasy som flyger över hela känslospektrat. Humorn är väldigt central i historien om de tre Bone-kusinerna (som är lite utav tre vita smurfar) som fastnar i en dal under vintern och genom nya vänskaper blir med i en questfantasy i bästa Sagan Om Ringen-anda. Det är roligt, sorgligt, läskigt, romantiskt och vad helst du kan tänka ut. Det gavs faktiskt ut sex böcker på svenska av denna svartvita serie i slutet av 90-talet vilka totalt samlade de tre första albumen.

 

Köp Bone: The Complete Cartoon Epic In One Volume hos Adlibris

Köp Bone: The Complete Cartoon Epic In One Volume hos Bokus

FRÅN SERIE TILL TV-SERIE

Omslag: Glenn Fabry

Preacher av Garth Ennis (manus) och Steve Dillon (bild) från Vertigo Comics (förlag)

– 9 album som finns samlade i 3 inbundna böcker

 

Denna blasfemiska smältdegel av en fantasywestern är allt och lite till. Historien om Jesse Custer, predikanten som ska leta upp Gud och ställa honom till svars efter att han lämnat sin skapelse, är religionskritik (i synnerhet mot kristendomen), våld, svart humor, relationsdrama, western, lyteskomik, kärlekshistoria, satir, road movie och högkonceptuell urban fantasy. Det är en berättelse om USA genom ett gäng ojäviga utlänningars ögon (Ennis är nordirländare och övriga är engelsmän). Dock är det Jesse och hans två följeslagare i de amerikanska markerna, hans skjutglada ex-flickvän Tulip och den irländske strulputten Cassidy, som gör serien till det mästerverk det är. Karaktärernas interaktioner och förhållande till varandra ger berättelsen det stora hjärta som är en avsevärd del av dess identitet. Synd bara Seth Rogen och Evan Goldberg sket på det när de flyttade över serien till TV-landskapet.

 

Köp Preacher Book 1 (av 6) hos Adlibris

Köp Preacher Book 1 (av 6) hos Bokus

Lyxutgåva (Absolute Edition 1 av 3)

SCIENCE FICTION (MINISERIE)

Omslag: Frank Quitely

WE3 av Grant Morrison (manus) och Frank Quitely (bild) från Vertigo Comics (förlag)

 

Detta är 90-talsfilmen Den Otroliga Vandringen om djuren i fråga gjorts om till bokstavliga mördarmaskiner och jagas av militären efter de rymt från sin förvaringsplats. Splatteraction korsat med djurrätt i denna emotionella resa. Morrison lyckas använda precis rätt ord i djurens begränsade vokabulär för att frammana rätt känsla och Quitely är lika pålitlig vad gäller ansiktsuttryck, action och berättarteknik. Konsten är bland det främsta seriemediet över huvud taget har att erbjuda med några av de mest kreativa bildlösningarna du kan lägga ögonen på.

 

Köp hos Adlibris

Köp hos Bokus

SCIENCE FICTION (ONGOING)

Omslag: Darick Robertson

Transmetropolitan av Warren Ellis (manus) och Darick Robertson (bild) från Vertigo Comics (förlag)

– 10 album som finns samlade i 3 inbundna böcker

 

Serien som inspirerade ett av mina egna karriärsval, att prova på journalistik. Huvudkaraktären Spider Jerusalem är nämligen Ellis sci-fivariant på verklige journalisten och författaren Hunter S. Thompson. Seriens bränsle är Spiders raseri mot en alltmer apatisk omvärld som han egentligen inte vill vara en del av, men känner ändå att han måste ställa de personer till svars som gör den så ful. Förutom att Ellis förutser en hel del teknologiska framsteg är Transmetropolitan även fruktansvärt relevant i det post-Trumpsamhälle vi lever i i dag och politiker är även de som främst hamnar i vägen för Thompson-kopians vrede. Det som dock gör denna mörkt humoristiska och arga framtidsvision så kraftfull är den humanitet som genomsyrar såväl historien som dess huvudkaraktär, även om Spider själv försöker gömma det under misantropi och kemisk framkallad galenskap.

 

Köp Transmetropolitan Volume 1: Back On The Street hos Adlibris

Köp Transmetropolitan Volume 1: Back On The Street hos Bokus

Lyxutgåva (Absolute Edition 1 av 3)

FANTASY

Omslag: Mike Mignola

Hellboy-universumet av Mike Mignola (skapare/manus/bild) och många andra författare och tecknare från Dark Horse Comics (förlag)

– 19 Hellboy-album varav 16 finns samlade i 8 inbundna böcker, 35 B.P.R.D.-album varav hittills 30 finns samlade i 10 inbundna böcker, 9 Abe Sapien-album som finns samlade i 3 inbundna böcker, hittills 6 Lobster Johnson-album, hittills 5 Witchfinder-album, hittills 4 Hellboy And The B.P.R.D.-album, 1 Sledgehammer 44-album, 1 Frankenstein Underground-album, 1 Koshchei The Deathless-album, 1 Rise Of The Black Flame-album, 1 Rasputin: Voice Of The Dragon-album, 1 The Visitor: How And Why He Stayed-album och 1 Crimson Lotus-album

 

Vill du göra en djupdykning i ett stort projekt och utforska ett fullskaligt serieuniversum kan du strunta i DC och Marvel. Hellboy är vart du hittar det bästa. Det är det mest välsammanhängande, intressanta och kontinuerligt kvalitativa du kan hitta. En av de främsta anledningarna är att skaparen Mike Mignola varit med i författandet av så gott som vartenda nummer och det är något oerhört vackert och fantastiskt med att denna stora värld som publicerats i 25 år härstammar från en persons vision. Dessutom kan en välja ganska fritt vad en vill läsa eftersom de olika serierna står väl på egen hand och de är utformade så att en i största mån inte ska behöva läsa alla serierna för att förstå berättelserna. Denna värld med den godhjärtade djävulssonen Hellboy är inspirerad av pulphistorier, mytologi, folktro, gotisk skräck, H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, historisk fiktion och så mycket mer. Serierna spänner över alla möjliga genrer och den mängd av kompetenta samarbetspartners Mignola har samlat på sig (till exempel John Arcudi, Laurence Campbell, James Harren, Tonči Zonjić och Duncan Fegredo) håller uppe standarden. Framför allt rekommenderar jag Hellboy som nu är lättare och billigare än någonsin att komma in i eftersom Dark Horse släppt ut hela serien i kronologisk ordning i prisvärda mjukpärmsomnibi. Fyra stycken samlar huvudberättelsen med alla längre miniserier och två innehåller samtliga short stories. Förstår egentligen inte varför en skulle stoppa där när en väl läst det dock. Vill en utforska saker i Hellboy-universumet så vill jag tipsa om Mignolaversity som Mark Tweedale håller i på Multiversity.com. Han går igenom teman, historierna, recenserar och kolla på verkliga myter och berättelser som Mignola använt. På slutet har han även varje år gjort en hjälpsam föreslagen läsordning på universumet i samarbete med redaktörerna för tidningarna om du vill ha full effekt på alla avslöjanden.

 

Köp Hellboy Omnibus 1: Seed Of Destruction hos Adlibris

Köp Hellboy Omnibus 1: Seed Of Destruction hos Bokus

Hellboy Lyxutgåva (Library Edition 1 av 7)

SKRÄCK

Omslag: Andrea Sorrentino

Gideon Falls av Jeff Lemire (manus) och Andrea Sorrentino (bild) från Image Comics (förlag)

– Hittills 12 nummer varav de 11 första är samlade i 2 album

 

Här går jag faktiskt ifrån mitt kriterium att serien ska vara avslutad i och med att detta mästerverk är skapat av TVÅ favoriter både på författar- och illustratörsidan. Dessutom är Lemire och Sorrentino fruktansvärt i synk och är en av de främsta skaparparen som mediet över huvud taget har att erbjuda. Vad är det de har åstadkommit här då? Historien utspelas på två håll där den ena delen fokuserar på mentalpatienten Norton som kläd i munskydd letar efter ledtrådar i stadens skräp och andra ställen där ingen annan tittar. På det andra hållet får vi följa Fader Wilfred Quinn, en präst med ett tråckligt förflutet och problem med sponken, när han anländer till sin nya församling i Gideon Falls. Det som knyter ihop de båda är myten om ”The Black Barn”, en ladugård som uppenbarar sig av och till med mord och galenskap som följer dess ankomst. Norton söker den medan den tränger sig på Fader Freds verklighet. Psykologisk skräck blandas upp med övernaturlig och nästan kosmiska delar och alltsammans frammanas precist av Sorrentino genom alla möjliga bildexperiment och med känsla. Förmodligen den bästa pågående serien just nu i den hårda konkurrens som trots allt finns.

 

Köp Gideon Falls Volume 1: The Black Barn hos Adlibris

Köp Gideon Falls Volume 1: The Black Barn hos Bokus

CRIME NOIR

Omslag: Sean Phillips

Criminal av Ed Brubaker (manus) och Sean Phillips (bild) från Icon och Image Comics (förlag)

– 8 album (serieromanen My Heroes Have Always Been Junkies inkluderad) varav de 6 första finns samlade i 2 inbundna böcker + hittills 4 nummer av nya volymen

 

Ovan nämnda Lemire/Sorrentino må vara en fantastisk skaparduo, men de har inte lika mycket under bältet som firma Ed Brubaker och Sean Phillips. Paret har gjort kvalitativa serier ihop i två decennier och Criminal är ett av deras signaturverk. Mer eller mindre en antologiserie där varje berättelse är helt fristående, men de bygger på varandra genom att allt utspelar sig i samma stads kriminella element i olika tidsepoker. Karaktärer dyker upp i mindre roller i varandras berättelser och baren The Undertow figurerar i mer eller mindre varje story. Brubaker bygger på Dashiell Hammett och Raymond Chandlers arv, men är inte rädd att vända på och leka med noirgenren och dess klichéer. Däremot består hans rollbesättning av brottslingar snarare än privatdeckare och poliser. Framför allt är han fruktansvärt bra på att ge även de mest obehagliga protagonisterna motivationer och rädslor som du kan sympatisera med. Criminal är nu även tillbaka som en pågående serie efter bara släppt några enstaka one-shots och den svagt anknytna serieromanen My Heroes Has Always Been Junkies sen den förra volymen avslutades 2011.

 

Köp Criminal Volume 1: Coward hos Adlibris

Köp Criminal Volume 1: Coward hos Adlibris

Lyxutgåva (Deluxe Edition 1 av 2)

DETEKTIV

Omslag: Ben Templesmith

Fell av Warren Ellis (manus) och Ben Templesmith (bild) från Image Comics (förlag)

– 9 nummer varav de 8 första finns samlade i 1 album

 

Fell var ett Warren Ellis experiment för att skapa billigare serier. Genom att sätta ett system som gav mer bilder per sida drog han ner antalet sidor per nummer till 15, men tanken var att du fortfarande skulle få lika mycket story för mindre pengar. Ett sympatiskt åtagande i sig som dessutom funkar mycket väl. Serien handlar om polisen Richard Fell som förflyttas till Snowtown, en stadsdel där hoppet går för att dö. Fell själv är ljuspunkten i en värld som gett upp och för ovanlighetens skull är det en nästan optimistisk huvudkaraktär Ellis skapat där omgivningen istället får stå för hans traditionella cyniska sida. Seriens övergripande tema är protagonistens kamp för att inte ätas upp av sitt nya distrikt samt rädda så många som möjligt från Snowtowns mörker. Templesmith briljerar med sina vridna och obehagliga bilder som går i grått och verkligen förmedlar den hopplöshet Snowtown står för. Människokännaren Fell och hans blonda hår utstrålar dock ett ljus och det är en av Ellis i särklass mest sympatiska karaktärer. Tyvärr kommer antagligen serien aldrig avslutas efter problem i produktionen efter nionde numret som kom i januari 2008.

 

Köp hos Adlibris

Köp hos Bokus

SPION

Omslag: J.H. Williams III

Desolation Jones av Warren Ellis (manus) och J.H. Williams III (bild) från Wildstorm (förlag)

– 8 nummer varav de 6 första finns samlade i 1 album

 

Den engelske agenten Michael Jones utsattes för experiment, kallade ”Desolation tests”, under sin tid i MI6 och lever nu ut sin sömnlösa existens som privatdeckare till ett undergroundsamhället av ex-spioner i Los Angeles smutsiga hjärta. Till stor grad berövad från sin empati rör han sig runt stadens dolda aspekter enbart guidade av sin kvarvarande moraliska kompass och de få personer han arbetar med. Serien kommer tyvärr aldrig avslutas eftersom Ellis efterkommande manus förlorades i en kraschad dator och andra volymen ”To Be In England” hann bara med två nummer. Dessa tecknades av Danijel Zezelj. J.H. Williams III stod dock för konsten på första boken och detta är i mitt tycke den oerhört skicklige illustratörens främsta verk, i och med att den har mer egen personlighet än vad han brukar ha. Hans experimenterande med olika stilar och uttryckssätt gör emellanåt att det inte känns som han har sin egen grej, men här finns det också karaktär till de kvalitativa bildskapelserna.

 

Albumet är ur tryck

KRIG

Omslag: Igor Kordey

Unknown Soldier av Joshua Dysart (manus) och Alberto Ponticelli (bild) från Vertigo Comics (förlag)

– 4 album

 

För tre månader sen beskrev jag serien så här till min Shazamkollega Andreas när jag försökte få honom sugen på den: ”Om du blandar Punisher med Bourne-filmerna och filmen Hotell Rwanda men lägger handlingen i Uganda på tidigt 00-tal får du skaplig uppfattning om serien. Stoppa sen in flyktingläger, rebell- och terrorgrupper samt välresearchad tidsaktuell politik i landet så har du en del av den fantastiska helheten”. Det här är verkligen en bortglömd klenod och Joshua Dysarts borde ha högre anseende i industrin bara på Unknown Soldiers meriter. Denna omvandling av ett gammalt DC-koncept har så mycket känslor, psykologiska aspekter och är fantastiskt otäck i sin fiktiva men noga undersökta porträttering av en verklig konflikt. En serie som lyckas uppvisa krigets fasor och samtidigt ha med action som inte känns kontraproduktivt. Bland alla enastående titlar Vertigo Comics har gett ut är för mig denna helt klart den mest underskattade.

 

Köp Unknown Soldier Volume 1: Haunted House hos Bokus

MÅLAT

Omslag: Jon J. Muth

Moonshadow av J.M. DeMatteis (manus) och Jon J. Muth (bild) från Epic Comics (förlag)

 

Serien som namngetts och delvis baserats på en låt av Cat Stevens beskrivs ofta som den första helt målade på den amerikanska marknaden. Det är ett fantastiskt och underligt verk. En uppväxthistoria om en pojke vars mor var ett barn av ”flower power”-eran och fadern en läskigt leende måne. Vi får följa den titulära Moonshadow i sin resa genom universum och möter alla möjliga karaktärer och situationer. Serien är nonsensartad, litterär, erotisk, emotionell, satirisk, provokativ, morbid och obehaglig. Allt detta men främst ständigt vacker.

 

Köp kommande Moonshadow: The Definitive Edition hos Adlibris

Köp kommande Moonshadow: The Definitive Edition hos Bokus

METATEXTUELLT

Omslag: John Cassaday

Planetary av Warren Ellis (manus) och John Cassaday (bild) från Wildstorm (förlag)

– 4 album som finns samlade i 1 inbunden bok

 

Ellis använder denna serie för att dissekera 1900-talets litteratur i allmänhet och superhjältar i synnerhet. Planetarys tre huvudpersoner beskriver sig som ”archaeologists of the impossible” där deras mantra ”strange world, let’s keep it that way” upprepas ihärdigt och rinner igenom verkets hela DNA. De upptäcker världens hemliga historia som oftast är Ellis sätt att angripa en speciell genre eller tidigare existerande karaktär och sätta sin egen spin på det. Kaijumonster, Hongkongaction, gotiska romaner, pulphjältar, Vertigo Comics och diverse superhjältar gås igenom. Ellis vill med varje nummer visa vad som gör varje ämne kulturellt relevant och Cassaday förhöjer detta alltmer genom att hans stil varierar för att åkalla det element som den specifika historien kräver utan att för den delen tappa sitt eget uttryckssätt. Den som dock oroar sig att denna serie kan vara lite väl mycket navelskådande kan jag lugna er. När jag läste Planetary var jag knappt medveten om alla referenser och det spelar ingen som helst roll eftersom berättelsen står så starkt på sina egna ben.

 

Köp Planetary Book 1 (av 2) hos Adlibris

Köp Planetary Book 1 (av 2) hos Bokus

Lyxutgåva (Omnibus)

KOMMANDE PRENUMERATIONSTIPS

Omslag: Christian Ward

Invisible Kingdom av G. Willow Wilson (manus) och Christian Ward (bild) från Berger Books (förlag)

 

Jag får erkänna att jag inte supportar landets serieaffärer särskilt mycket genom att köpa album och böcker. Det är så stor prisskillnad från näthandeln att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart. Däremot väger jag upp detta genom ett stort antal prenumerationer på serier i tidningsform hos Comics Heaven och det är ett sätt jag rekommenderar om en vill hjälpa svenska seriearbetare. Dessutom är det försäljningen av lösnummer i större mån än samlingar som bestämmer seriers vara eller icke vara. Vill en då börja att prenumerera på något är alltså Invisible Kingdom ett givet förslag som en kan vara med på från start i och med att den inleds i mars. G. Willow Wilson, en av de hetaste nuvarande författarna, samarbetar med en mästare vad gäller innovation och design i form av Christian Ward. Att det är en sci-fihandling som innehåller så många aspekter jag älskar gör inte mina förväntningar på denna mindre. Årets mest spännande släpp än så länge! Här är beskrivningen av handlingen för första numret:

Set in a in a far-flung star system, this new epic sci-fi monthly saga tells the tale of two women—a young religious acolyte and a hard-bitten freighter pilot—who separately uncover a vast conspiracy between the leader of the system’s dominant religion and the mega-corporation that controls society. On the run from reprisals on both sides, this unlikely pair of rebels risk plunging the world into anarchy if they reveal the truth. But when your beliefs betray you, what choice is there left? By Hugo Award-winning writer G. Willow Wilson (Wonder Woman, Ms. Marvel) and Eisner Award-winning artist Christian Ward (Black Bolt, ODY-C).

 

Första numret ges ut 20 mars 2019

BUBBLARKATEGORI: DOKUMENTÄR

Svenska utgåvan till Gaza – Fotnoter Till Ett Krig (Omslag: Joe Sacco)

Palestina – Ockuperad Nation: Rapporter Från Gaza Och Västbanken från Epix (förlag svensk utgivning), Goražde: Rapport Från En FN-Skyddszon Under Kriget I Bosnien 1992-95 från Epix (förlag svensk utgivning), Fixaren: En Historia Från Sarajevo från Epix (förlag svensk utgivning) och Gaza: Fotnoter Till Ett Krig från Ordfront Förlag (svensk utgivning) av Joe Sacco

 

Joe Sacco får agera som bubblare i och med att jag inte har läst något av hans verk men varit intresserad under lång tid. Jag tog dock med honom för att vissa på ytterligare en del i seriemediets bredd. Han anses mer eller mindre som den journalistiska seriens fader och dessa fyra böcker är kanske hans främsta reportage. Alla dessa krigsberättelser finns ju dessutom i svensk översättning, vilket är en trevlig bonus.

 

Köp Palestina – Ockuperad Nation: Rapporter Från Gaza Och Västbanken hos Adlibris

Köp Goražde: Rapport Från En FN-Skyddszon Under Kriget I Bosnien 1992-95 hos Adlibris

Köp Fixaren: En Historia Från Sarajevo hos Adlibris

Köp Gaza: Fotnoter Till Ett Krig hos Adlibris

Köp Gaza: Fotnoter Till Ett Krig hos Bokus

 

Det var det. Ni är välkomna att komma med era egna förslag på serier som är en bra inkörsdrog för nya läsare. Om ni har något att lägga till i en kategori ni tycker jag utelämnat så var inte rädda att dela med er av det. Eller om ni helt enkelt vill argumentera för eller emot något av valen (till exempel om ni stör er på min bevisade besatthet av Warren Ellis eller det faktum att Alan Moore inte figurerar över huvud taget). Men nu, börja läsa!

Kommentarer

  1. Andreas says:

    Fin lista med många bra serier (och just inkörsportsserier).
    Några titlar jag har på en sån här lista (utöver några du har på din) är:
    Walking dead av Robert Kirkman. Långkörare men håller än, + väldigt lätt att komma in i.
    Invincible av Kirkman. Detta (avslutade) superhjälteepos tycker jag är det mest ambitiösa inom superhjältegenren.
    Y: the last man av Brian K. Vaughan. Den serie med högst (mest?) inkörsportspotential. De flesta av hans serier har det men just ”Y” (som ska komma som TV-serie snart) är något utöver det vanliga.
    Top 10 av Alan Moore. Moore brukar vara lite mer för den inbitna serieläsaren men jag tror att just Top 10 går att läsa utan större problem. Min favoritläsning av Moore också.
    PS. Warren Ellis kan man inte snacka för mycket om. Hans Stormwatch och Authority kanske skulle få en artikel här snart?
    + att jag helt håller med om att WE3 kan vara det bästa mediet har att erbjuda.

  2. Av de du nämner har jag enbart läst första traden på ”Y: The Last Man” och ”The Walking Dead”. ”Y: The Last Man” ligger dock på tur i läshögen. Men trevliga förslag!
    Nej, Ellis är verkligen en gigant även om just ”Stormwatch” och framför allt ”The Authority” som du nämner inte levde upp till hypen för egen del. Men de högt ställda förväntningarna kan göra att de gynnas av en omläsning.
    WE3 är guld!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...